Bostad som investering

14
Investera i bostad

Bostadspriserna i Sverige har stigit i snart 30 år. Bostadskrisen på tidigt 90-tal satte den långsiktiga bottennoteringen för priser på svenska bostäder. Under bostadskrisen kunde du få en central bostadsrätt gratis om du bara tog emot den. Krisen var total. Många av de som köpte bostad under åren innan 90-tals krisen gjorde stora förluster och blev sittande med stora blancolån efter att de tvingats sälja sin bostad med förlust. De som kunde bo kvar och rida igenom krisen klarade sig bra men de som skiljdes eller förlorade jobbet tvingades att sälja med förlust. Detta skall man alltid ha med sig i tanken när man investerar i en bostad. Oavsett om det gäller en lägenhet, bostadsrätt, hus, villa osv.
Man skall alltid ha en tillräcklig tidshorisont när man investerar på bostadsmarknaden så att man har möjlighet att rida ut eventuella prisnedgångar.

Investera i hus eller lägenhet

Bostad som investering har i princip alltid var en god investering om man bara bor eller behåller bostaden tillräckligt länge. Historiskt sett (på 100 års sikt) har bostadspriserna följt löneutvecklingen men under senare tid har priserna på bostäder ökat betydligt mer än lönerna i Sverige. Eftersom man måste bo någonstans blir bostaden en perfekt investering. Alternativet är ju att bo i en hyresbostad och det är ju en garanterad förlustaffär.
Varför då inte köpa en bostad som över tid stiger i pris och de pengar du betalar går till att betala av (amortera), ränta och renoveringar. Värdeökningen på bostaden över tid har historiskt sett gjort att det är betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra.

Bostadspriserna kan ju gå både upp och ner precis som alla priser på tillgångar gör.
Därför är det såklart viktigt att inte köpa för dyrt. De som köpte för dyrt i Japan fick vänta ca 20 år innan de låg +- 0 på sina bostadsinvesteringar. Detta kan hända även i Sverige.
Dock är 20 år lite väl lång tid att ha som tidshorisont för sin investering.
Mitt råd är att ha minst 10 års horisont på din bostadsinvestering för att kunna känna dig relativt säker på att du inte skall behöva förlora några pengar. Givetvis kan du flytta under dessa 10 åren men då skall du ha möjlighet att köpa en annan bostad istället. Du vill undvika att hoppa in och ur marknaden då din tajming kan bli katastrofal om du hamnar fel. Om du ger dig in på bostadsmarknaden bör du alltså gå in med tanken att du skall äga en bostad i Sverige under minst 10 år framöver.
Om du avser att flytta utomlands eller liknande inom ett par år är alltså bostadsmarknaden bäst att undvika.

Att försöka tajma marknaden för att köpa på botten och sälja på toppen är oerhört svårt.
Inte ens proffsen lyckas. Därför finns det en stor risk att du tajmar fel och hamnar snett om du försöker hoppa in och ut ur marknaden för mycket. Har du lyckats komma in i bostadsmarknaden på vettiga nivåer så är det bara att ligga kvar så länge som möjligt och ta del av de långsiktiga uppgångarna.

Enkla tumregler för investeringar i bostadsmarknaden

 1. Går boräntorna upp så sjunker bostadspriserna
 2. Går boräntorna ner så stiger bostadspriserna
 3. Bostadspriserna rör sig historiskt sett i 30 års cykler

Enkla tumregler att förhålla sig till.
Köp inte din första bostad om priserna på bostäder har stigit i 30 år +- 5 år.
Köp inte din första bostad om boräntorna ligger i en stigande trend

Dessa tumregler är inte 100%-iga. Historiska cykler kan ändras och behöver ej gälla i framtiden. Dock kan man förmodligen med dessa tumregler undvika de största prisfallen. Undviker du de största prisfallen hyfsat väl så gör du med största sannolikhet bra bostadsaffärer i livet.

Ovan nämnda tips och råd gäller för den som idag står utanför bostadsmarknaden.
Om du redan befinner dig i marknaden och har ägt ditt boende under flera år så behöver du ju paniksälja. Man skall dock ha detta i åtanke.

Om du skall sälja

Om du går i säljtankar rekommenderar vi hemsidan Hittamäklare.se. Där kan du jämföra offerter från olika mäklare som är aktiva där du bor. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du förhandlar om mäklararvodet och mäklartjänsten. Det är helt gratis att använda den tjänst som Hittamäklare.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

14 KOMMENTARER

 1. Hej du skriver i denna artikel att bostadsmarknaden rör sig i 30 års cykler. Tidigt 90 tal var det kris i sverige och priserna var låga nämns också i artikeln. Leder detta till att investering i en lägenhet för att hyra ut i andra hand skulle vara en dålig investering?

  Mvh Daniel

  • Hej Daniel.

   Historiskt sett så har 30 års cykeln stämt ganska väl.
   Jag skulle inte satsa på att köpa och hyra ut i dagsläget.
   Då tycker jag du skall ha lite is i magen och hoppas på ett prisfall i bomarknaden istället så att du kan komma in på en lägre nivå.
   Om man lånar till en bostad så investerar man med hävstång och det kan bli väldigt dyrt om man råkar köpa en bostad i ett tidigt skede i en fallande trend.

   Mvh admin på EKonomifokus

 2. Hej! Jag och min pojkvän bor i en hyresrätt där vi betalar ca 9000-10000kr/månad (inkl. hyra, el, parkering osv) vi har funderat på att köpa en bostadsrätt istället för ca 1,3m. Då skulle vår månadskostnad bli betydligt billigare, ungefär 7000-8000kr. Men jag oroar mig för att vi ska behöva sälja den med förlust, eftersom risken finns att kursen går ner. Tanken är att vi ska bo där i ca 5år, förhoppningsvis lite längre.

  Tycker du att vi ska vänta med köpet och bo kvar i vår hyresrätt eller ska vi investera i en bostadsrätt?

  Tacksam för svar

  • Hej Madelene.

   Det låter som att ni tänker långsiktigt och eftersom ni är två personer som skall äga bostaden så är risken liten att ni skall “tvingas” sälja lägenheten pga arbetslöshet eller liknande. Jag tycker därför att ni skall köpa en bostadsrätt nu. Som det ser ut nu så kommer räntorna att förbli låga under en lång tid framöver vilket kommer att hålla uppe bostadspriserna. Man kan aldrig vara säker på att räntorna förblir låga under en lång tid framöver men det ser så ut i nuläget iallafall.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej! Jag har sålt mitt radhus i augusti med ok vinst och nu vill investera i villa eller lägenhet i innerstaden. Men kan inte bestämma mig vilket av dessa alternativ är bäst. Känns att bostadspriserna kanske kommer att gå ned en aning till hösten? Vad är ert råd? Villa eller lägenhet? Vänta tills tex oktober eller köpa nu?
  Tack på förhand!
  Katrin

  • Hej Katrin.

   Jag hade nog valt en villa men det är bara min åsikt.
   Jag tror att villa-priserna kommer att vara mer stabila framöver än lägenhetspriserna.
   Jag tycker inte du skall bry dig om det är augusti eller oktober. Sikta istället på att slå till när du hittar en bostad som du verkligen vill ha.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej. Jag bor idag i hyresrätt och vill köpa bostadsrätt. Jag är ensamstående med en liten dotter och vill flytta för att kunna ge henne en bra miljö att växa upp i. Jag vill även kunna renovera och göra fint i hemmet vilket inte känns roligt i en hyresrätt som man inte äger. Dock skriver du att man inte ska köpa sin första bostad när priserna gått uppåt i 30 år. Vad råder du mig att göra? Avvakta ett par år? Jag vill helst flytta till våren men är förstås rädd att köpa när priserna är påväg neråt. Har hittat en drömbostad som jag verkligen skulle vilja ha.
  Planerar bo kvar i 10 år åtminstone.
  Tror du att jag riskerar förlora de pengar jag investerar?
  Jag kommer lägga runt 60% i insats.

  • Hej Anonym.

   Om du har stora marginaler i dina kalkyler (vilket du har om du kan gå in med 60% i kontantinsats) så är det förmodligen rätt lugnt.
   Det jag menar är att bostadspriserna förmodligen är i närheten av en topp i bostadspriserna och att det då är riskabelt att köpa en dyr bostad med hög belåning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej! Vi har köpt en nyproducerad 4:a för 1,5 sedan och insåg att ganska snabbt att det var för trångt för växande familjen. Vi håller ögona på ett bostadsrätt parhus i en nyprodution område i Sollentuna med inflyttning om 6 mån-1 år. Vi tror att det kan vara en bra investering att vara med från början i en helt ny växande område. Är det ett smart val att försöka sälja vår lägenhet om ca 3-6 månader eller får man räkna med förlust? Blir det rätt tidpunkt att köpa parhus när riksbanken har informerat om ränte ändringar efter årsskyftet? Och var tycker ni om bostadsrätt parhus? Tack på förhand!

  • Hej Catarina.

   Jag kan tyvärr inte svara på vad som är smart/rätt eller osmart/fel eftersom jag inte kan se in i framtiden.
   Jag tror inte heller att ni behöver bry er om riksbankens besked.
   Anpassa istället köp och försäljningar till ert eget liv och se till att det blir tidsmässigt så bra som möjligt.
   Bostadsrättsparhus är kanonbra så länge man inte köper i en alldeles för skuldsatt bostadsrättsförening.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. hej Anderas:) jag äger en 3/4 av en villa tillsammans med min mamma som pensionär. Vi har cirka 1 900 000 kr kvar av lånet och villan i dagsläget värt 3 400 000 kr. Jag har lite extra pengar som jag vill investera genom att köpa en billig bostadsrätt och hyra ut den. jag kommer inte låna någon pengar från banken. Vad finns för risk om jag köper en bostads i dagsläget.
  tack på förhand
  Hälsningar

  • Hej Anonym.

   Jag ser inga direkta risker för dig om har lång tidshorisont på din investering. Det enda du skall tänka på är att se till att köpa i en bostadsrättsförening som tillåter andrahandsuthyrning.

   Mvh admin på Ekonomiokfus

 7. Hej, undrar vad man måste ha i åtanke och titta på när man ska låna till en nyproducerade rad/parhus i förening? Vi har just fått lånet nekade pga föreningen och det är svårt att förstå vad banken har baserat sig på men bla att det saknas registrering hos Bolagsverket. Blir det riskabel för oss att köpa i denna förening? Det gäller en nybyggd BRF och inflyttning till första husen ska ske efter årsskiftet. Ekonomiska planen har just tilldelats. Tack på förhand.

  • Hej Ana.

   Jag är lite osäker men ett tips är att inte köpa en lägenhet innan banken har givit sitt godkännande för den lägenheten specifikt. Banken kollar alltid upp saker och ting ordentligt så du slipper att hamna i trubbel.
   Normalt sett brukar det inte vara något speciellt man skall ha i åtanke när man köper nyproducerat kontra när man köper begagnat. Banken brukar ha koll på allt så om de nekar så hade jag dragit öronen åt mig i det specifika projektet om det inte är någon av de stora byggföretagen JM, Skanska, Riksbyggen eller liknande som säljer lägenheterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here