Hem Bostad Bostadsrelaterat Köpa bostad och hyra ut – investering

Köpa bostad och hyra ut – investering

Köpa bostad och hyra ut

Att köpa en bostad och hyra ut den kan vara en bra investering. I denna artikel går vi igenom vilka regler som gäller. Vi går även igenom hur du räknar ut hur mycket du får ta i hyra, hur mycket du kan tjäna, skatt osv. Våra enkla kalkylatorer hjälper dig att räkna ut vinst och eventuell skatt.

Artikelns innehåll:
1.
Regler för hyran – skälig hyra
2. Bostadsrätt
3. Hus
4. Bedöm investeringen i förhållande till andra investeringsalternativ

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Regler för hyran

Du får inte ta ut vilken hyra du vill, den måste vara ”skälig”. Detta gäller både för hus och bostadsrätter. Du kan läsa mer om skälig hyra 🔗 här på Ekonomifokus. Där erbjuder vi även kalkylatorer som räknar ut skälig hyra åt dig.

Köpa bostadsrätt och hyra ut

köpa och hyra ut bostadsrätt

Det finns en del regler kring att hyra ut en bostadsrätt. De flesta bostadsrättsföreningarna säger exempelvis nej till uthyrningar under längre tid än 1 år. Läs mer om regler för uthyrning av bostadsrätt i vår artikel.

🔗 Läs vår djupgående artikel: Hyra ut bostadsrätt – regler och förutsättningar

Räkneexempel:
Du köper en bostadsrätt för 2 miljoner och du får en ränta på bolånet på 4 %.
Du lånar 85% av bostadsrättens pris, dvs 1 700 000 kr.
Bostadsrättens månadsavgift till bostadsrättsföreningen är 4 000 kr och driftskostnaderna är 1000 kr per månad. Bostaden hyrs ut omöblerad och med hjälp av vår kalkylator räknar vi då ut att en skälig hyra är ca 14 000 kr/mån för detta hus.

+ hyresintäkt: 14 000 kr
– Månadsavgift till föreningen: 4 000 kr
– Driftskostnad: 1 000 kr
– Räntekostnad: ca 3 967 kr (efter ränteavdraget på 30%)
= Vinst per månad före skatt: 5 033 kr/mån (60 396 kr per år)
= Vinst per månad efter skatt: 3 033 kr/mån (36 396 kr per år)

🔗 Läs mer om: Hur man räknar ut skatt vid uthyrning av bostadsrätt
🔗 Läs mer om: Driftkostnader bostadsrätt

💡 Tänk på att du som hyr ut står för allt underhåll om inget annat avtalats. Sätt därför undan en del av vinsten till eventuella byten av vitvaror osv.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Köpa hus och hyra ut

Köpa hus och hyra ut

Kalkylera intäkter & utgifter vid uthyrning

Räkneexempel:
Du köper ett hus för 2 miljoner och du får en ränta på bolånet på 4 %.
Du lånar 85 % av husets värde, dvs 1 700 000 kr.
Husets driftskostnader är 4 000 kr per månad. Huset hyrs ut omöblerad och med hjälp av vår kalkylator räknar vi ut att en skälig hyra är ca 9200 kr/mån för detta hus.

+ hyresintäkt: 12 500 kr
– Driftskostnad: 4 000 kr
– Räntekostnad: 3 967 kr (efter ränteavdraget på 30%)
= Vinst per månad före skatt: 4 533 kr/mån (54 396 kr per år)
= Vinst per månad efter skatt: 2 533 kr/mån (30 396 kr per år)

🔗 Läs mer om: Hur man räknar ut skatt vid uthyrning av hus
🔗 Läs mer om: Driftkostnader hus

Tänk på att du som hyr ut står för allt underhåll. Det krävs alltså att du lägger en del av vinsten på underhåll. Är huset gammalt kan underhållskostnaderna bli stora.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Bedöma investeringen i förhållande till andra investeringsalternativ

I våra exempel ovan har du själv stoppat in 300 000 kr (egen kontantinsats) och resterande del är lån. Det betyder att du får en stor hävstång på dina investerade pengar. På ett hus får du 54 396 kr per år i avkastning före skatt på din 300 000 kronors investering. Det är ca 18 % i årlig avkastning. Det är mycket bra!

Har du tur stiger även värdet på huset under tiden du hyr ut det. Se till att ha en lång tidshorisont på din investering eftersom bostäder alltid stiger i värde på lång sikt. Det tillkommer dessutom en del transaktionskostnader om du skall sälja bostaden (mäklararvode osv). Ju längre du äger och hyr ut desto bättre blir din avkastning.

Avkastningen på ca 18 % per år kan man ställa i förhållande till andra typer av investeringar, börsen exempelvis. Där har man historiskt fått ca 8-10% per år i avkastning i snitt.

Exemplet ovan är förenklat. Du bör göra en ordentlig kalkyl innan du ger dig in på denna typ av investeringar.

Du får bedöma om det är värt jobbet, tiden samt risken som det innebär att investera med belåning (hävstång) att köpa och hyra ut en bostad eller om det finns bättre investeringsalternativ.

Investera i hus eller lägenhet

Bostadspriserna i Sverige har stigit i snart 30 år. Bostadskrisen på tidigt 90-tal satte den långsiktiga bottennoteringen för priser på svenska bostäder. Under bostadskrisen kunde du få en central bostadsrätt gratis om du bara tog emot den. Krisen var total. Många av de som köpte bostad under åren innan 90-tals krisen gjorde stora förluster och blev sittande med stora blancolån efter att de tvingats sälja sin bostad med förlust. De som kunde bo kvar och rida igenom krisen klarade sig bra men de som skiljdes eller förlorade jobbet tvingades att sälja med förlust.

Detta skall man alltid ha med sig i tanken när man investerar i en bostad. Oavsett om det gäller en lägenhet, bostadsrätt, hus, villa osv. Man bör alltid ha en tillräckligt lång tidshorisont när man investerar på bostadsmarknaden så att man har möjlighet att rida ut eventuella prisnedgångar.

Bostäder har i princip alltid levererat positiv avkastning om man bara behåller bostaden tillräckligt länge. Historiskt sett (på 100 års sikt) har bostadspriserna följt löneutvecklingen men under senare tid har priserna på bostäder ökat betydligt mer än lönerna i Sverige.

Eftersom man måste bo någonstans blir bostaden en perfekt investering. Alternativet är ju att bo i en hyresbostad och det är ju en garanterad förlustaffär. Varför då inte köpa en bostad som över tid stiger i pris och en stor del av de pengar du betalar varje månad går till att betala av (amortera) på lånet. Värdeökningen på bostadäder över tid har historiskt sett gjort att det är betydligt billigare att äga sin bostad än att hyra.

Bostadspriserna kan ju gå både upp och ner precis som alla priser på tillgångar gör. Därför är det viktigt att inte köpa för dyrt. De som köpte för dyrt i Japan fick vänta ca 20 år innan de låg +- 0 på sina bostadsinvesteringar. Detta kan hända även i Sverige så försök att undvika att köpa bostad för att hyra ut när priserna är på historiskt väldigt höga nivåer.

10 års horisont

Mitt råd är ändå att ha minst 10 års horisont på bostadsinvesteringen för att kunna vara relativt säker på att inte behöva sälja med förlust. Du bör undvika att hoppa in och ur marknaden då din tajming kan bli riktigt dåligt om du hamnar fel. Om du ger dig in på bostadsmarknaden bör du alltså gå in med tanken att du skall äga en bostad i Sverige under minst 10 år framöver.

Att försöka tajma marknaden för att köpa på botten och sälja på toppen är oerhört svårt. Inte ens proffsen lyckas. Därför är det stor risk att du tajmar fel och hamnar snett ifall du försöker hoppa in och ut ur marknaden för mycket. Har du lyckats komma in i bostadsmarknaden på vettiga nivåer så är det bara att ligga kvar så länge som möjligt och ta del av de långsiktiga uppgångarna.

💡 Nyhet! – Nu jämför Lendo även bolån & lånelöften!
Lendo.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Lendo kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.

Enkla tumregler för investeringar i bostadsmarknaden

  1. Går boräntorna upp så sjunker bostadspriserna vanligtvis
  2. Går boräntorna ner så stiger bostadspriserna vanligtvis
  3. Tag inte för stora risker, dvs överbelåna dig inte
  4. Se till att du aldrig riskerar att tvingas sälja bostaden i en dålig marknad

Räntorna styr till stor del bostadspriserna, det gör att när räntorna är rekordlåga är bostadspriserna med stor sannolikhet rekordhöga. Då bör man vara försiktig och inte ”förköpa sig”. Att förköpa sig innebär att man köper en alldeles för dyr bostad och drar på sig för mycket lån. Har man för mycket lån så riskerar man att bli tvungen att sälja bostaden om man blir av med jobbet eller blir sjuk.

Det är när du tvingas sälja din bostad i en riktigt svag bostadsmarknad som du gjort en dålig affär. Se alltid till att du har möjlighet att fortsätta äga bostaden även om du hamnar i en sämre ekonomisk situation.

Vanliga frågor och svar

Får man köpa en bostadsrätt och hyra ut?

Ja, om bostadsrättsföreningen godkänner uthyrning och inte kräver att du skall vara bosatt i bostaden. Du kan läsa om föreningens regler i deras stadgar.

Får man äga flera bostadsrätter och hyra ut?

Ja, om bostadsrättsföreningarna godkänner uthyrning och att de inte har kravet att du måste vara bosatt där. Du kan läsa om föreningens regler i deras stadgar.

Hur vet man om bostadsrättsföreningen tillåter uthyrning?

Det står i stadgarna. Om det står att styrelsen måste godkänna uthyrningen behöver du kontakta styrelsen och fråga vilka regler som gäller.

Får man köpa ett hus och hyra ut?

Ja

Får man köpa flera hus och hyra ut?

Ja men om skatteverket bedömer att du endast är ute efter att tjäna pengar på uthyrningen kan du tvingas att beskatta uthyrningen som en näringsverksamhet.

Läs även våra artiklar:

95 KOMMENTARER

    • Hej Tina.

      Det är bara du som kan avgöra om det är rätt läge för dig med tanke på din ekonomi och dina förutsättningar så jag kan inte svara på den frågan på något bra sätt tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  1. Hej,

    Jag funderar på att köpa en bostadsrätt nu medan jag har fast anställning. Jag kommer troligtvis ta tjänstledigt och börja en 2-årig masterutbildning snart och har kommit fram till att jag borde kunna få en lägre månadskostnad genom att köpa istället för att hyra. Helst vill jag hitta en lägenhet med renoveringsbehov, dels för att jag tycker att det är roligt och dels för att öka chanserna att gå med vinst på sikt.

    Det som gör mig osäker är att jag funderar på att köpa bostad i staden jag bor i nu (där jag också gärna vill bo efter studierna) medan jag kanske kommer läsa utbildningen på annan ort. Därmed förstår jag att jag behöver kolla upp att föreningen godkänner andrahandsuthyrning i så fall. Tycker du att det låter som en god idé att köpa bostad just nu i min situation, eller fortsätta hyra tills jag är helt klar med studierna och är mer säker på var jag faktiskt kommer att bo på längre sikt?

    I området jag vill köpa har bostadspriserna ökat en hel del nu under pandemin, hur skulle ni säga att ska tänka i förhållande till det?

    Tack på förhand!
    Desirée

    • Hej Desiree.

      Det är endast du som kan avgöra vad som känns rätt för dig och din livssituation så jag har tyvärr inga bra tips att erbjuda.
      Gällande priserna har jag tyvärr inget bra att erbjuda heller men eftersom du tänkt renovera så ökar ju sannolikheten att du kommer göra en bra affär.

      Mvh admin på ekonomifokus

  2. Hej!
    Jag äger ett bostadsrätt från byggnadsår 2007 sedan 2014 i Bandhagen och det har blivit dags nu för renovering av badrummet och köket , vilket kräver stora investeringar…Jag har tänkt att sälja mitt bostadsrätt och spara på de vinsten än att investera de pengarna i renoveringen och istället hyra ett hyresrätt nyproduktion med samma kvadratur i Älvsjö centrum . Men hyran är ganska dyr , då skulle det kosta mig mer ca.3000-4000kr / månad än min bostadsrätt , drf är jag lite tveksam.
    Skulle bli tacksam om jag kan få råd av er vad det skulle bli bättre för mig ekonomiskt , att sälja bostadsrätt och hyra nyproduktion hyresrätt eller att investera i mitt bostadsrätt?
    Med vänlig hälsning

    • Hej Hanna.

      Det är omöjligt för mig att svara på vad som är rätt för just dig. Men spontant tycker jag du skall bo kvar i bostadsrätten. Måste du verkligen renovera badrum och kök? Om huset är byggt 2007 så borde det inte vara akut.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  3. Hej,

    Jag funderar på att köpa en fastighet helt ensam jag har väldigt bra Inkomst (civilingenjör). Hus i dom egenskaper jag ute efter (i stadens förort och i minst 100 kvm boarea) kostar mellan 3 500 000 och 4 500 000 medan en bostadsrätt (som ligger ganska centralt och minst 100 kvm boarea) kostar mellan 2 500 000 och 3 500 000. Vad är det bäst att investera på när ekonomi ändå tillåter detta? Ska man köpa hus oavsett eller en bostadsrätt som ligger centralt är bättre investering? Staden jag syftar på är Örebro. Kommer att bo där minst 10 år.

    • Hej Mariam.

      Det är omöjligt att svara på vilken bostadstyp som kommer att utvecklas bäst under kommande 10 år så jag tycker du skall välja den typ av bostad som du helst vill bo i.

      mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej,
    jag och min man äger ett hus i göteborgstrakten och är väldigt sugna på att köpa ett större hus i närheten med två-tre lägenheter som vi ska hyra ut. Vi tänker att det både kan vara en bra investering men också ett roligt projekt.
    Blir dock lite osäker när jag läser kommentarerna om det verkligen är en bra investering eller om det är bättre att fortsätta spara pengarna på börsen som vi gör i dagsläget.
    Vårt hus är värderat till ca 7 milj i dagsläget och vi har lån på 2,2 milj. Har ca 2 milj på börsen så att köpa huset vi framförallt tittat på nu för 5 milj känns inte som något problem. Men man kanske ändå måste säga till banken att man ska flytta för att kunna få ett lån?
    Nåväl, det jag funderade på var väl då, hade det varit en bra investering att köpa huset för att hyra ut iaf två lägenheter eller är det helt enkelt bättre att vi håller kvar pengarna på börsen?

    Tack på förhand
    Natalie

    • Hej nathalie.

      Det är bara att räkna på det.
      Räkna ut vilken avkastning ni får om ni köper och hyr ut. Jämför det med förväntad avkastning på börsen.
      Jag kan, som du säkert förstår, inte svara på om det är en bra investering eller inte. Jag har ju inte ens några siffror att gå på och jag vet inte hur ni investerar era pengar på börsen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej!
    Vi är intresserade av att köpa en lägenhet i Göteborg, men när jag tittar på Hemnet ser jag att områdets prisutveckling under en 3-årperiod ligger på -0,3%, medans många andra områden i Göteborg som vi tittat på ligger på mellan +5 och +10. Tittar jag längre tillbaka i tiden ser jag att 3:orna i denna ganska stora förening inte har förändras så jättemycket i pris.
    Indikerar detta att vi gör en dålig investering om vi köper lägenheten till det pris som motsvarar slutpriser på andra motsvarande i föreningen? Hur bör man tänka?
    Hälsningar Carro

    • Hej Carro.

      Det vågar jag inte svara på. Det är omöjligt för mig att veta varför dessa bostäders priser inte utvecklats på samma sätt som andra och det är omöjligt för mig att veta hur de kommer utvecklas i framtiden.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Mycket bra artikel

    Jag funderar på att köpa en bostadsrätt i Stockholm för 2,8 milj och sätta in 800,000kr. En lån på 1,7 milj med ränta 1,2%.

    Månadshyran är totalt 1000kr/mån.

    Säg att jag använder den som övernattningslägenhet och hyr inte ut den.

    Är det bra investering och ha kvar den i minst 10 år?

    • Hej Maria.

      Det är omöjligt att veta men förmodligen kan du sälja den dyrare om 10 år.

      Mvh admin på Ekonomifokus

      • Hey,

        Du skrev inget om amorteringen i din räkneexempel! så om jag räknar med 600 betalningar bliv det 2833 kr i månad.

        4717-2833= 1884 kr kvar i månad
        Vinsten för hela året blev: 22608 kr. Skatt fri pga. Hyresintäkterna är mindre än 50 tk under ett kalenderår ..
        Dålig investering …

        • Hej Alan.

          Ja min beräkning är lite förenklad men du kan inte räkna amortering som en kostnad.

          Mvh admin på Ekonomifokus

  7. Hej!

    Jag skall flytta till en stad for två år studier, och tänker på att köpa bostad där till att bo i eftersom det i månadskostnad vill vara billigare än att hyra, men är nesten säker på att jag inte blir boende i mer än 2 år. Det kostar jo en del med försäljning och så, så jag undrar – hur länge bör man äga för att det lönar sig?

    Lite mer info om det hjälper svara på frågan: Ser på att köpa en tvåa for ungefär 1,2 millioner med lån. Hyran for samma storlek lägenhet i denna stad är ungefär 9 000 kr i månaden.

    • Hej Blivande student.

      Det får du räkna ut själv.
      Men räkna med att det kan kosta ca 35 000 – 45 000 kr totalt i försäljningskostnader att sälja bostaden om du anlitar en mäklare.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  8. Hej igen!
    Tack för svar!
    Då förstår jag inte hur tanken är att man ska göra om man vill investera i bostäder? Är det att man måste betala allt i kontant för ena lägenheten då kanske? Känns ju inte som att det är helt ovanligt att folk äger två bostäder, vad gör de då för att lyckas med detta?

    Hälsningar
    Gina

    • Hej igen Gina.

      Bankerna vill inte vara med och ta några större risker helt enkelt.
      För att banken skall gå med på att du äger två belånade bostäder så krävs det att du har en väldigt god ekonomi.
      Banken gör en bedömning av hela din ekonomi och ser om de vill godkänna att du äger två bostäder med belåning men oftast säger de nej.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. Hej!
    Jag och min sambo köpte en 2:a i ett populärt område 15 min tunnelbana från Stockholm C för snart ett år sen. Vi köpte för ett ganska bra pris och hoppas såklart i framtiden på få ut lite vinst. Nu har vi funderingar på att börja spara för att köpa en 3:a mer centralt som vi själva bosätter oss i men att behålla vår nuvarande för uthyrning. Hur funkar det med lån hos bank och hur svårt kan det vara att få igenom en sådan affär? Förstår att vår nuvarande förening måste godkänna att hyra ut vår nuvarande lägenhet, men vilka fler problem kan man stöta på/viktigt att tänka på? Är det fortfarande 15% i kontantinsats som gäller eller är det andra regler när man köper en andra lägenhet? Detta kommer såklart ta några år att spara ihop så inget som kommer ske just nu men alltid bra att vara förberedd redan nu så man också vet hur man ska planera och om det är möjligt över huvudtaget eller om det blir alldeles för krångligt 🙂

    • Hej Gina.

      Det är alltid 15% som gäller.
      Dock brukar bankerna säga nej till att låna till 2 st bostäder.
      Banker vill inte låna ut till bostäder som skall hyras ut.

      Det krävs en väldigt god ekonomi för att banken skall säga ja till ett sådant upplägg.

      Mvh admin på Ekonomifokus

      • Hej igen!

        Tack för svar 🙂

        Kanske var otydlig men lägenheten vi bor i nu och även har lån på, den ska i så fall hyras ut. Däremot nästa lägenhet som vi vill köpa, den kommer vi att bosätta oss i och därmed ta nytt lån för den bostaden. Blir det svårt att få lån då också, även att vi ska bo i den lägenheten? Sen förstår jag att vi måste ha god ekonomi för att kunna täcka båda bostädernas lån, amorteringar och hyra. Men som sagt, tanken är inte att köpa två bostäder och hyra ut dem, utan en har vi redan och vill hyra ut men vill köpa en till i framtiden för att bosätta oss i.

        Hälsningar
        Gina

        • Hej Gina.

          Ja jag förstod vad du menade.
          Tyvärr tror jag inte banken kommer att godkänna att ni äger två st året runt-bostäder om ni skall hyra ut en av dom.
          Ni kan ju dock alltid testa och ansöka om lånelöfte hos banken.

          Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Varför gör bankerna det svårt att göra karriär på att köpa bostäder och hyra ut de? Är de emot tillväxt? Vad är logiken?

    Du säger att man kan ljuga för banken. Låt oss anta att det går igenom med första bostaden. Hur gör man om man vill få till ett andra bostad? Ska man hitta på en annan lögn hos en annan bank?

    • Hej Zagrossen.

      Banken vill inte ta för mycket risk. Det är därför de inte godkänner bolån till spekulation eller till uthyrning.
      Ja man kan ljuga och säga att man tänkt flytta. Det blir dock svårare om man skall köpa flera bostäder och hyra ut. Du lär inte få lån till flera bostäder hur du än gör.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  11. Hej!

    Jag funderar på att köpa en stuga i de svenska fjällen och använda det till uthyrning och även för privat bruk. Men då jag skall behålla min nuvarande hyresrätt och är ensam sökande för bolånet så säger de flesta banker nej. Finns det något sätt att få bankerna att räkna med hyresintäkten?
    Tanken är att stugan ska betala sig själv som hyresintäkterna. Jag har gjort en kalkyl där jag kommer att klara räntor upp till ca 7% men då medräknat både min lön och hyresintäkter. Jag har även pengarna för kontantinsatsen. Känns som att det vore så tråkigt att ge upp sin dröm bara för att bankerna inte vill räkna med hyresintäkter. Har läst att vissa personer har fått igenom att bankerna tar med detta men det verkar som om man ska ha väldigt tur och komma i kontakt med rätt bankperson
    Hur gör man förr att investera i sin första fastighet för uthyrning?
    För jag antar att ett fritidsboende inte kan räknas som investeringsbostad?
    Eller är chansen större om man startar ett bolag och köper fritidshuset genom sitt bolag?
    Borde de inte gå att få banker att räkna med dessa då man måste skatta för intäkterna? (kapitalinkomst)

    • Hej Linda.

      Bankerna räknar inte med hyresintäkten och de lånar inte ut pengar till spekulation. Banken kräver att din inkomst skall täcka alla kostnader.
      Om bankerna säger nej så är det för att du inte har en tillräckligt hög inkomst för att kunna driva runt både hyresrätten och fritidshuset.
      Startar du aktiebolag så kommer det med största sannolikhet krävas en betydligt större kontantinsats och dessutom kommer det att bli sämre rent skattemässigt för dig.

      Det du kan testa om du vågar chansa:
      Ansök om lånelöfte hos en bank. Ljug för banken och säg att du planerar att säga upp hyresrätten och att du skall bo permanent i din köpta bostad (fritidshuset).
      Då ökar chansen att banken ger dig ett lånelöfte.

      Banken kommer inte att tvinga dig att säga upp din hyresrätt eller att flytta i efterhand.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  12. Hej !
    Jag undrar om man köpt en lägenhet och allting har gått bra att man fortsätter vanligt betala Avgiften Boendekalkyl och en dag händer det med att man inte har råd för att betalar man är 23 år och försöker fixa nytt jobb för att hinna betalar, då undrar jag om vad som kan hända förlorar jag lägenheten eller får jag bara skuld?

    • Hej J-J.

      Om du inte kan betala månadsavgiften kommer föreningen att skicka räkningarna till inkasso.
      Till slut kommer kronofogden att tvångsförsälja lägenheten.
      Detsamma gäller om du inte betalar räntan och amorteringarna till banken.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Hej!
    Jag och min sambo bor i Australien och driver ett företag här.
    Vi har nu börjat fundera på att köpa ett hus i Skåne ”cash” och hyra ut det tills vi kan flytta in i huset om ungefär 2år. Är detta en bra idé eller tycker du vi ska vänta två år? Kan vi köpa hus i Sverige om vi inte har svensk inkomst (Jag är svensk och min partner är Australiensk)?
    Tacksam för svar!

    • Hej Victoria.

      Om ni har möjlighet att köpa och hyra ut så tycker jag det låter som en bra ide i ert fall.
      Det går ju inte att sia om hur bostadspriserna kommer röra sig under kommande två år så det är lika bra att köpa om ni ändå tänkt flytta dit om två år.
      Om ni har tänkt ta lån för husköpet så är det banken som får avgöra om de vill låna ut pengar till er trots att ni saknar svensk inkomst.
      Skicka in en ansökan om lånelöfte till valfri bank så får du svar från banken.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  14. Hejsan

    Börjar ha en skaplig aktieportfölj och funderar på att utöka med fastigheter främst med hyresinkomst av något slag, (hyres gäst samt kanske någon med air bnb etc) vore skönt att kunna täcka mina månadsbehov med dessa inkomster, så att när det skakar på aktiemarknaden behöver man ej plocka därifrån. (Räknar med en FIRE inom max något år men ifall jag kan få igång detta så kan jag pyssla med det istället nästan direkt)

    Fungerar liknande alternativ här i Sverige som att:
    Köpa, renovera, omvärdera, låna upp och hyra ut, för att nå 85% lån på fastigheten, alltså de pengar jag gick in med+renovering får man lös igen så att man kan göra det igen.

    Får man utan licens leta upp bostäder med potential för att hyra ut och paketera ihop dem på investeringsträffar och då ta någonting liknade ”finders fee”

    Får man skapa en option på en fastighet, säg jag tar över ansvaret för hyresgästerna och ägaren får en bestämd hyra (jag tar resten) sedan om X år betalar jag Y pengar för den oavsett marknadsvärdet då.

    (Tänker generellt ifall man kan kopiera fastighets investerare utomlands fast här i Sverige, tänk likt Samuel Leeds eller andra liknande personer)

    • Hej Kemoko.

      Nej du kan ej renovera och värdera om. Det finns en 5 års regel som kom i samband med amorteringskravet. Om du inte gjort stora ny- till- eller ombyggnationer eller omfattande renoveringar kan du inte värdera om förrän det gått 5 år sedan du köpte bostaden. Vanliga renoveringar räcker inte.

      Jag kan inte se något som hindrar dig från att ta ut en ersättning för det arbete du gjort för att leta upp bostäderna.
      Du får däremot inte agera fastighetsmäklare och förmedla bostäder och hjälpa till med de olika momenten i en bostadsaffär.
      Men leta upp och presentera bostäder för att sedan ta betalt för den tjänsten ser jag inget hinder för.

      Man kan inte köpa eller sälja fastigheter (fast egendom) på option i Sverige.
      Ett sådant optionsavtal blir ogiltigt.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  15. Hej!

    Vi har bott i Stockholm sen 2018 och bor andra hand. Superdyrt (nu betalar vi 14k månaden för en 1,5a) och behöver flytta runt mycket.

    Vi skulle kunna köpa, och skulle föredra det för att kunna bo kvar nånstans för mer än 1 år i taget och få ner månadskostnader. Men samtidigt vet vi inte riktigt hur länge vi ska vara kvar i Sverige – kan vara 2 år men lika bra 5+ år.

    Skulle du köpa i denna situation eller fortsätta bo andra hand och se om priserna kommer ner eller tills vi ev. vet mer om våra framtidsplaner?

    Vi skulle förstås kunna tänka oss att hyra lägenheten för nån tid framöver, skulle det vara dålig timing att sälja då om vi ev. flyttade från Sverige.

    • Hej Mimmi.

      Jag tycker att ni skall fortsätta hyra tills dess att ni vet vart ni vill bo under kommande 5 år.
      Ni riskerar att göra stora förluster om ni köper något och sedan tvingas sälja i en sämre marknad.

      Mvh admin på Ekonomoifokus

  16. Hej. Hur ser regelverket ut från både skattemyndigheten och försäkringskassan då jag tänkt köpa en fastighet och hyra ut den med skälig hyra till min dotter. Kan familjemedlem begära bostadsbidrag? Hur blir beskattning på hyran för mej?

  17. Äger en liten villa själv. Vill nu köpa ett större hus tillsammans med min sambo, som alltså inte äger någon bostad idag. Hade gärna behållt min villa för uthyrning om banken går med på det förstås… finns det några speciella kriterier hos banker vid såna här önskemål? Vad ska man tänka på?

    • Hej Blivande hyresvärd.

      Ja det bästa är att du säger till banken att du planerar att sälja din villa när du och sambon köpt den nya.
      Om du erkänner för banken att du avser att behålla bägge villorna och hyra ut den ena så kommer de med stor sannolikhet att neka dig lån till det nya huset.
      Du måste då se till att du får ett lånelöfte utan ett så kallat försäljningvillkor så att banken inte tvingar dig att sälja din gamla villa.

      Mvh admin på EKonomifokus

  18. Hej!
    Jag funderar på att köper en ägarlägenhet i ett attraktivt området i Stockholm och hyra ut för att betalar av lånet och ränta med hyresintäkter. Min avsikt är har den som investeringslägenhet .
    Jag har pengar till insatsen men jag är pensionär med låginkomst och inte säkert att kunna få en bostadslån av banken. Kan man använda framtida hyresintäkter för att övertyga banken om att få låna. Har sålt en bostadsrätt i Stockholms innerstad för två år sent . Min fru och jag har ett hus i Centrala Uppsala och en stor bostadsrätt i centrala Uppsala. Huset är belånad till 8 pro cent och lägenhet till 45 Pro cent. Vad råder du ???

    • Hej William.

      nej du kan inte använda framtida hyresintäkter.
      Banken kommer med största sannolikhet att säga nej till att låna ut till dig om du säger att du skall hyra ut lägenheten.
      Skicka in en ansökan och säg till banken att du funderar på att flytta. Sedan är det bara att invänta svar och se vad banken säger.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej William.

      Nej du kan inte använda framtida hyresintäkter som ett argument till banken.
      Banken kommer med största sannolikhet att säga nej till att låna ut till dig om du säger att du skall hyra ut lägenheten.
      Skicka in en ansökan och säg till banken att du funderar på att flytta. Sedan är det bara att invänta svar och se vad banken säger.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  19. Hej!

    Jag funderar på att köpa en ny bostadsrätt(2-3) och hyra ut min jag bor i förtillfället(en 1a). Är det stor risk då jag är ensam att stå för allt? Eller är de bättre att förvara pengarna på börsen under en period framöver ca 1-3 år.

    • Hej Jesper.

      Om du är 100% säker på att du kommer kunna behålla båda bostadsrätterna även under en ekonomisk kris så är det absolut en god ide att hyra ut men är du inte helt hundra på det så är det bättre att investera pengarna på börsen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  20. Hej, Idag bor vi i en bostadsrättlägenhet i ett bättre område i vårt kommun. Vi har två söner (4 & 9 år) och har börjat tänka på hus. Idag har vi ungefär 4 mille bolån. Ska vi flytta till hus stiger bolånet till 6- 6,5 mille dvs. 3,5 mille var (maken och jag) och så får vi flytta till ett bra område till förhållande till detta bättre område vi bor i just nu. Vi har hyfsat bra inkomst och den stora orsaken att vi har börjat tänka på hus är att se den som en investering för barnen istället för att sätta deras pengar i aktier. Undrar om det är ett klok val att göra så och höja bolånet så mycket.

    • Hej Cherryl.

      Om ni ser det som en investering till barnen så tycker jag det är bättre att ni startar ett aktiespar/fondspar åt sönerna där ni sätta in och investerar pengar.

      Mvh Admin på Ekonomifokus

  21. Hej Andreas! Tack för ett super snabbt och tydligt svar! Det 8000 kr som jag nämnde var utgifterna exklusive amortering. Så ja! vi går från ca. 12600 kr kallhyra till ca. 7500-8000 kr varmhyra om vi köper förutsatt att räntorna inte stiger iväg.

    Ha en fin dag 🙂
    Neko

    • Hej Igen Neko.

      Ursäkta jag läste fel där med amorteringen.

      Mvh admin på EKonomifokus

  22. Hej! Jag och min sambo, båda med trygga anställningar, bor i en mycket central hyresrätt i Göteborg, förstahand. Vi trivs bra och gillar lägenheten jätte mycket. Det är på 98 kvm och väldig fin lägenhet. Kallhyran ligger på ca. 12600 kr (dyrt tycker vi). Vi funderar på att köpa en bostadsrätt på 64 kvm (central och nyproduktion) istället och den enda anledningen är att få ner kostnaderna och slippa att betala en hög hyra. Vi har inte råd att köpa en lika fin lägenhet som vi har idag så det alltid känns en nedgradering när vi köper en lägenhet som är mindre bra. utgifterna, inklusive amortering, blir lika mycket som idag men kostnaderna kommer att ligga på ca. 8000 kr per månad. Vi är inte ute en jätte lönsamt bostadsaffär men samtidigt vill vi inte förlora pengar genom att betala en hög hyra långsiktigt. Hur ska en tänka? Eftersom vi trivs bra i vår nuvarande lägenhet känns det inte 100% rätt att flytta ut till en mindre bra lägenhet. Men ändå den stora dilemmat om hyresrätt versus bostadsrätt är kvar.
    Tack 🙂

    • Hej Neko.

      Jag tycker absolut att ni skall köpa en lägenhet.
      Det är ganska onödigt att bo 2 personer på 98 kvm.
      Dessutom kan du inte räkna amorteringen som en kostnad, det är ett sparande så för att räkna fram din verkliga KOSTNAD måste du räkna bort amorteringen på den köpta bostaden.
      Då halverar ni boendekostnaden om man jämför med er dyra hyresrätt.

      mvh admin på EKonomifokus

  23. Hej! Jag är en 22 årig student som har ett eget sparande och har tankar på att investera i en bostad. Jag läste eran artikel och har fått en liten tydligare bild på vad som man ska ha i tankarna vid köp av en bostad. Det jag har i tankarna är hur den pågående Corona pandemin påverkar och inflyter just mina chanser som ”nybörjare”. Har ni några ytterligare tips på vad de bästa första stegen är för någon som försöker sätta sig in i bostadsmarknaden? Tack på förhand!

    • Hej Anonym.

      Samma tips gäller även nu under corona.
      Bostadsmarknaden har inte påverkats jättemycket av corona hittills verkar det som.

      Det viktigaste är att du ser till att ha tillräckliga ekonomiska marginaler så att du har råd att bo kvar även om du förlorar jobbet (om du inte har en extremt säker anställning).

      Mvh admin på Ekonomifokus

  24. Hej Andreas!
    Jag och min man har planer på att köpa en mindre lägenhet (2a på ca 40-45kvm) i Stockholm nästa år med avsikt att bo där i minst 3-4 år. Våra båda jobb kräver att vi i framtiden kan flytta till andra länder på obestämd tid och på så vis skulle en hyresrätt säkert vara enklare. Vi har dock istället funderat på att behålla lägenheten om en utlandsflytt skulle bli aktuell och hyra ut i andrahand på obestämd tid om föreningen skulle tillåta. Vi ser det som en investering om vi skulle kunna ta ut en skälig hyra men som ändå kan betala av lånet etc. Avsikten är att stanna på bostadsmarknaden i Stockholm en längre tid, runt 20-30 år. Tänker vi rätt eller borde vi bara fortsätta hyra med tanke på våra krävande jobb?

    • Hej Josefin.

      Det är nog en god ide. Se bara till att ni köper i en förening som tillåter andrahandsuthyrning.

      mvh admin på Ekonomifokus

  25. Hej,jag och min man sålde vår villa på landet för 8 mån sen och hyr lgh för tillfället. vi trivs inte riktigt så vi funderar på o köpa nytt hus igen .Men vi är oroliga att våran vinst från huset som bara blev 250000 efter skatt o mäklakostnader mm ska gå oss förlorade .Är det en bra investering o köpa ny villa just nu ?/Ulrika

    • Hej Ulrika.

      Det går aldrig att svara på om det är en god investering men om ni vantrivs tycker jag absolut att ni skall köpa ny villa.
      Om ni planerat att bo i villan under en lång tid så blir det med största sannolikhet en investering som ger vinst och dessutom ökat välmående i ert fall.

      mvh admin på Ekonomifokus

  26. Hej Andreas och tack för bra information! Har hittat en bostadsrätt som är centralt med en bra förening, kommer själv att bo där då det blir samma utgifter som nuvarande hyresrätt, det jag undrar egentligen är om det är en bra affär i en sån här oviss tid? Förstår att det är svårt att säga men generellt så som du nämnde tidigare så är det väl fortfarande en bra tillgång?

    mvh

    • Hej Alexander.

      Det är omöjligt för mig att svara på.
      Det blir bara en vild gissning från min sida i så fall.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  27. Hej igen
    tack för svaret
    Vi tänker långsiktigt invistering 10år+
    menar du att köpa bostad/lägenhet för uthyrning är inget bra alternativ?
    tack
    Bo

    • Hej igen Bo.

      Jo det kan säkert bli en hyfsat bra investering men jag hade valt börsen före att köpa en bostad och hyra ut.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  28. Hej

    Jag har en fråga gällande invistering. vi har sparat ca 1,2 msek i sparkonto. Vi bor i en villa med lån på 2,5.
    2 i hushållet som jobbar o har bra margenal.
    vi vill invistera nu i corona tiden i ett av dessa:
    1- köpa en liten lägenhet för att hyra ut
    2- köpa fonder
    3- betala tillbaka en del av lånet

    vilken av dessa allternativerna är bäst (med tanken på situationen nu)

    mvh Bo

    • Hej Bo.

      Det beror på vilken investeringshorisont ni har.
      Om ni har tänkt investera på 10 års sikt eller mer så hade jag valt att investera i aktier och fonder.
      Om ni har mindre än 10 års investeringshorisont så hade jag amorterat ner lånet istället.

      Mvh admin på EKonomifokus

  29. Hej!
    Jag och min partner har alltid drömt om att köpa och renovera bostäder. Min partner äger en bostadsrätt sedan lite mer än ett år tillbaka, en nyprduktion som han köpte för 1,6 mil. Jag jobbar just nu men kommer snart att vara mammaledig så att ta ett lån tillsammans eller enbart på mig är kanske inte aktuellt just nu. Just nu har vi sett att min partner kan ta ut ett lån på cirka 500.000 och behålla sin bostadsrätt. Min fråga är alltså vad kan vi göra för att investera i fastigheter? Med tanke på rådande situation med corona just nu vad är det bästa man kan göra? Kanske låter lite luddigt men hoppas du förstår vart jag vill komma. Tanken är ju att hålla på med fastigheter länge men vi måste ju börja någonstans, frågan är väl vart?
    Tacksam för svar.

    Mvh Sara

    • Hej Sara.

      Om ni bara kan låna 500.000 kr så kommer ni inte så långt.
      Ni måste skrapa ihop mer pengar om ni skall kunna ”flippa” bostäder.

      Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej Chris.

      Säg det till alla dom som gjort vinst på sin bostad och dessutom haft en bra bostad under tiden.
      En bostad = en tillgång.
      Tillgångar stiger i värde över tid på grund av hur det ekonomiska systemet är uppbyggt.

      Därav är en bostad en investering. Om det är en bra investering i förhållande till andra tillgångar (till exempel aktier) råder det dock delade meningar om.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  30. Hej Andreas,

    Jag och min sambo har tittat på hus i över ett år utan att lyckats hitta ett som passar. Därför har vi nu funderat på att köpa ett bostadsrättsradhus så länge för att komma ifrån vår dyra hyresrätt. Vi tänker att vi ska bo i radhuset <5 år tills vi hittar det huset vi söker. Detta kan också betyda 3 år beroende på vad som kommer ut på marknaden. Är detta ett dumt drag (att köpa bostadsrätt först)? Anser du att det är bättre att bo kvar i hyresrätten längre och fortsätta leta hus?

    Vi undrar också vad "god ekonomi" innebär när det kommer till äkta föreningar som är relativt nybyggda. Ett vi tittat på (byggår 2017) har en hög skuldkvot på ca 24. Vi läste på Svensk fastighetsförmedling att en kvot på 10-15 är dåligt men att över 15 är ohållbart.
    Efter att vi läst om dessa kvoter jämförde vi med andra bostadsrätter från ungefär samma år och då ligger deras föreningar ännu högre, på runt 26. Hur ska man tänka när det kommer till detta?
    Vilka varningstecken är viktigast att tänka på när det kommer till föreningens ekonomi? Vi vill minimera risken att köpa dyrt nu och sedan höjs räntan så att brf'en måste ta ut mycket högre avgift, vilket då leder till att radhusets värde sjunker.

    • Hej Emma.

      Jag tror det kan uppstå fina köplägen nu i rådande corona-oro så ni gör nog rätt i att köpa något nu om ni har en dyr hyresrätt idag.
      Om det blir ett hus eller BR-radhus kan endast ni avgöra.

      Jag tycker att ni skall undvika föreningar med över 15.000 kr/kvm i skuld.
      Anledningen till att många nya föreningar har höga lån är för att det var ett sätt för byggfirmorna att kunna sänka priserna på bostäderna ut mot kund.
      Om ni skall köpa en bostadsrätt med stora lån (över 15.000 kr/kvm) i föreningen så skall priset vara väldigt mycket lägre än jämförbara bostadsrätter med lägre skuldsättning.

      Räkneexempel på en bostadsrätt på 100 kvm:

      Vid 15.000 kr per kvadratmeter i lån i föreningen = 1.500.000 kr i lån
      Vid 25.000 kr per kvadratmeter i lån i föreningen = 2.500.000 kr i lån

      Bostadsrätten med 15.000 kr i lån skall alltså vara en miljon kronor billigare i inköpspris än bostadsrätten med 25.000 kr i lån per kvadratmeter i föreningen.
      Detta räkneexempel är grovt förenklat. Man måste även ta hänsyn till hur föreningen ser ut i övrigt men det ger en fingervisning om hur man kan tänka.

      Mvh admin på EKonomifokus

  31. Hej!
    Jag och min sambo funderar att köpa ett bostadsrätt men vi är osäkra pga Corona. Är det läge och köpa nu? För att jag hörde att priserna på bostadsrätter kommer att sjunka ner samma som börsen osv.

    • Hej David.

      Det är omöjligt att svara på tyvärr.
      Din gissning är lika bra som min.

      Jag tror i nuläget på stillastående priser framöver.

      Mvh admin på EKonomifokus

  32. Hej Andreas! Jag har fått låna lite över 3 M från banken. Jag bor med familjen just nu och funderar på att köpa antingen 2 bostadsrätter eller ett friköpt hus. Är inte ens säker om jag får köpa två bostadrätter alltså tänker på banken om den godkänner detta. Men om svaret blir ja. Vad tycker du är lämpligast och bättre vinstgivande vad gäller hyres investeringar för ca 4-5 år två bostadsrätter eller ett friköpt hus? Tack på förhand

    • Hej Amor.

      Jag tror inte banken kommer godkänna att du köper två st bostadsrätter.
      Jag tycker du skall satsa på ett hus istället.
      Bostadsrätter får man inte alltid hyra ut och det är mindre risk att äga endast ett hus.

      mvh admin på Ekonomifokus

  33. Hej Andreas,
    För ca 7 månader sedan köpte jag och min sambo en bostadsrätt på 96 kvm. Nu ska jag köpa ut honom och vi är överens om priset efter en värdering från en mäklare. Han behövde sina pengar för ett annat projekt. Han kommer bo kvar och betala ”hyra” motsvarande kostnader (exklusive min amortering) Jag går in med 30% av värdet som kontantinsats. Jag skulle kunna gå in med betydligt mer men med tanke på den låga räntan jag fått funderar jag på om det hellre skulle vara bättre att sätta av till fonder och avvakta med att betala in mer kontantinsats. Har även ett uppskov men även där funderar jag på att avvakta med att betala av den. Har alltså möjlighet att både betala av allt uppskov och se till att belåningsgraden sjunker till 57% istället för 70%. Hur ska jag tänka?

    • Hej Marika.

      Om du tror att du kan få högre avkastning genom att placera pengarna någonstans än den ränta som du betalar för att låna pengarna så kan det vara värt att investera dom.
      Men tänk på att du investerar lånade pengar så det är extra mycket risk.
      Det säkraste valet är att stoppa in pengarna i bostaden.

      Mvh admin på EKonomifokus

  34. Hej
    Vi bor i en bostadsrätt 4 rok som har stigit ca 1 miljon under fem år, stigningen eftersom den ligger nära ett nybyggnadsområde med goda kommunikationer. Lägenheten är byggd 2007. Vi funderar på om det kan vara en god ide att investera i en nybyggd lägenhet (i exploateringsområdet) i stället. Där kan vi köpa en 3+1, dvs där är ett uthyrningsrum med egen balkong. Vi ser det lite som en pensionsförsäkring då barnen är på väg ut, dock blir det till en början ett dyrare boende och vår nuvarande förening har sänkt hyran två gånger med 10% varje gång. Vi kommer att öka kostnaderna för vårt kommande boende med ca 1700:-/månad fram tills barnen flyttar då sänker vi förhoppningsvis boendekostnaden med 4000:- (om man får rummet uthyrt, vilket inte borde vara svårt). Den jobbiga känslan är att vi vid flytt kommer att höja våra bolån med ca 1 300 000:- efter att vi har satt in vår insats.

    • Hej Lisbeth.

      Det smartaste ni kan göra är förmodligen att behålla den bostadsrätt som ni har.
      Om ni säljer den så realiserar ni vinsten och måste betala skatt för vinsten (eller göra uppskov = kostnad varje år), flyttkostnader och mäklarkostnader.
      Det kan ta många år för er att tjäna igen skatten, mäklarkostnaden och de ökade kostnaderna. Har ni otur så stiger inte priserna på många år och då har ni gjort en väldigt dålig affär.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  35. Hej !
    jag har köpt ettan som kostar 1.5 million kronor! jag har betalt 150 tusen som handpenning och ska betala 100 tusen till banken då summan blir 250 tusen som betal..Jag undrar om jag ska salja den om 2 år ..ska jag få den 100 tusen + handpenning 10 % + nåt annat som betals till banken i 2 år ??? eller hur …vad ska jag få för pengar om ska salja ..kan du förklara?? Tack

    Hälsningar
    Yamen

    • Hej Yamen.

      Om du säljer lägenheten för samma summa som du köpte den för så kommer du att få tillbaka din kontantinsats (250.000 kr).
      Handpenning är ingen kostnad, det är en delbetalning av lägenheten.
      Kontantinsatsen är ingen kostnad, det är bara den del av lägenheten som du finansierar med sparade pengar.

      Dvs om du säljer lägenheten för 1.5 miljoner kronor om 2 år så kommer du att få just 1.5 miljoner kronor av köparen.
      Först tar banken pengar för att lösa dina lån. Resterande belopp får du in på ditt konto.
      Om du har amorterat ner ditt lån så kommer du att få mer än 250.000 kr in på kontot.

      Men sedan måste man räkna med mäklarprovision också.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  36. Hej!

    Jag och min sambo bor just nu i en hyresrätt och betalar ca 9000 Kr/månad i hyra, el, etc.
    Vi vill båda köpa hus i framtiden (om 4-5 år) och funderar på att köpa en bostadsrätt nu för att få ner våra utgifter och öka vårt sparande.
    Är det rätt läge att köpa en bostadsrätt nu och vad skulle du rekommendera: satsa på en med lägre avgift men högre inköpspris (och högre belåning), eller satsa på en billigare lägenhet men med lite högre avgift?

    • Hej Andy.

      Om ni har ekonomi för det så tycker jag att ni kan köpa.
      Se till att ha ordentliga marginaler bara så att ni inte maxbelånar er.
      Jag hade valt en lägenhet med låg hyra och högt pris (så länge föreningen har god ekonomi)

      Mvh admin på EKonomifokus

  37. Hej, undrar vad man måste ha i åtanke och titta på när man ska låna till en nyproducerade rad/parhus i förening? Vi har just fått lånet nekade pga föreningen och det är svårt att förstå vad banken har baserat sig på men bla att det saknas registrering hos Bolagsverket. Blir det riskabel för oss att köpa i denna förening? Det gäller en nybyggd BRF och inflyttning till första husen ska ske efter årsskiftet. Ekonomiska planen har just tilldelats. Tack på förhand.

    • Hej Ana.

      Jag är lite osäker men ett tips är att inte köpa en lägenhet innan banken har givit sitt godkännande för den lägenheten specifikt. Banken kollar alltid upp saker och ting ordentligt så du slipper att hamna i trubbel.
      Normalt sett brukar det inte vara något speciellt man skall ha i åtanke när man köper nyproducerat kontra när man köper begagnat. Banken brukar ha koll på allt så om de nekar så hade jag dragit öronen åt mig i det specifika projektet om det inte är någon av de stora byggföretagen JM, Skanska, Riksbyggen eller liknande som säljer lägenheterna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  38. hej Anderas:) jag äger en 3/4 av en villa tillsammans med min mamma som pensionär. Vi har cirka 1 900 000 kr kvar av lånet och villan i dagsläget värt 3 400 000 kr. Jag har lite extra pengar som jag vill investera genom att köpa en billig bostadsrätt och hyra ut den. jag kommer inte låna någon pengar från banken. Vad finns för risk om jag köper en bostads i dagsläget.
    tack på förhand
    Hälsningar

    • Hej Anonym.

      Jag ser inga direkta risker för dig om har lång tidshorisont på din investering. Det enda du skall tänka på är att se till att köpa i en bostadsrättsförening som tillåter andrahandsuthyrning.

      Mvh admin på Ekonomiokfus

  39. Hej! Vi har köpt en nyproducerad 4:a för 1,5 sedan och insåg att ganska snabbt att det var för trångt för växande familjen. Vi håller ögona på ett bostadsrätt parhus i en nyprodution område i Sollentuna med inflyttning om 6 mån-1 år. Vi tror att det kan vara en bra investering att vara med från början i en helt ny växande område. Är det ett smart val att försöka sälja vår lägenhet om ca 3-6 månader eller får man räkna med förlust? Blir det rätt tidpunkt att köpa parhus när riksbanken har informerat om ränte ändringar efter årsskyftet? Och var tycker ni om bostadsrätt parhus? Tack på förhand!

    • Hej Catarina.

      Jag kan tyvärr inte svara på vad som är smart/rätt eller osmart/fel eftersom jag inte kan se in i framtiden.
      Jag tror inte heller att ni behöver bry er om riksbankens besked.
      Anpassa istället köp och försäljningar till ert eget liv och se till att det blir tidsmässigt så bra som möjligt.
      Bostadsrättsparhus är kanonbra så länge man inte köper i en alldeles för skuldsatt bostadsrättsförening.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  40. Hej. Jag bor idag i hyresrätt och vill köpa bostadsrätt. Jag är ensamstående med en liten dotter och vill flytta för att kunna ge henne en bra miljö att växa upp i. Jag vill även kunna renovera och göra fint i hemmet vilket inte känns roligt i en hyresrätt som man inte äger. Dock skriver du att man inte ska köpa sin första bostad när priserna gått uppåt i 30 år. Vad råder du mig att göra? Avvakta ett par år? Jag vill helst flytta till våren men är förstås rädd att köpa när priserna är påväg neråt. Har hittat en drömbostad som jag verkligen skulle vilja ha.
    Planerar bo kvar i 10 år åtminstone.
    Tror du att jag riskerar förlora de pengar jag investerar?
    Jag kommer lägga runt 60% i insats.

    • Hej Anonym.

      Om du har stora marginaler i dina kalkyler (vilket du har om du kan gå in med 60% i kontantinsats) så är det förmodligen rätt lugnt.
      Det jag menar är att bostadspriserna förmodligen är i närheten av en topp i bostadspriserna och att det då är riskabelt att köpa en dyr bostad med hög belåning.

      Mvh admin på EKonomifokus

  41. Hej! Jag har sålt mitt radhus i augusti med ok vinst och nu vill investera i villa eller lägenhet i innerstaden. Men kan inte bestämma mig vilket av dessa alternativ är bäst. Känns att bostadspriserna kanske kommer att gå ned en aning till hösten? Vad är ert råd? Villa eller lägenhet? Vänta tills tex oktober eller köpa nu?
    Tack på förhand!
    Katrin

    • Hej Katrin.

      Jag hade nog valt en villa men det är bara min åsikt.
      Jag tror att villa-priserna kommer att vara mer stabila framöver än lägenhetspriserna.
      Jag tycker inte du skall bry dig om det är augusti eller oktober. Sikta istället på att slå till när du hittar en bostad som du verkligen vill ha.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  42. Hej! Jag och min pojkvän bor i en hyresrätt där vi betalar ca 9000-10000kr/månad (inkl. hyra, el, parkering osv) vi har funderat på att köpa en bostadsrätt istället för ca 1,3m. Då skulle vår månadskostnad bli betydligt billigare, ungefär 7000-8000kr. Men jag oroar mig för att vi ska behöva sälja den med förlust, eftersom risken finns att kursen går ner. Tanken är att vi ska bo där i ca 5år, förhoppningsvis lite längre.

    Tycker du att vi ska vänta med köpet och bo kvar i vår hyresrätt eller ska vi investera i en bostadsrätt?

    Tacksam för svar

    • Hej Madelene.

      Det låter som att ni tänker långsiktigt och eftersom ni är två personer som skall äga bostaden så är risken liten att ni skall ”tvingas” sälja lägenheten pga arbetslöshet eller liknande. Jag tycker därför att ni skall köpa en bostadsrätt nu. Som det ser ut nu så kommer räntorna att förbli låga under en lång tid framöver vilket kommer att hålla uppe bostadspriserna. Man kan aldrig vara säker på att räntorna förblir låga under en lång tid framöver men det ser så ut i nuläget iallafall.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  43. Hej du skriver i denna artikel att bostadsmarknaden rör sig i 30 års cykler. Tidigt 90 tal var det kris i sverige och priserna var låga nämns också i artikeln. Leder detta till att investering i en lägenhet för att hyra ut i andra hand skulle vara en dålig investering?

    Mvh Daniel

    • Hej Daniel.

      Historiskt sett så har 30 års cykeln stämt ganska väl.
      Jag skulle inte satsa på att köpa och hyra ut i dagsläget.
      Då tycker jag du skall ha lite is i magen och hoppas på ett prisfall i bomarknaden istället så att du kan komma in på en lägre nivå.
      Om man lånar till en bostad så investerar man med hävstång och det kan bli väldigt dyrt om man råkar köpa en bostad i ett tidigt skede i en fallande trend.

      Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här