Checklista inför uthyrning av bostad

cheklista inför uthyrningen

Ska du hyra ut din bostad? Här kommer en checklista på de viktigaste punkterna för att uthyrningen ska bli så smidig och bra som möjligt.

Tillstånd

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du bestämt dig för att hyra ut din bostad är att få tillstånd för uthyrningen och vilka regler som gäller för andrahandsuthyrning för just din bostadsform. Reglerna skiljer sig nämligen något åt beroende på om det är en hyresrätt eller bostadsrätt. Huvudregeln är att tillstånd behövs och ett godkännande från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om det är en bostadsrätt du ska hyra ut vill t.ex. bostadsrättsföreningen ha namn och information om den som ska hyra bostaden. Därför kan det vara bra att påbörja en annons så tidigt som möjligt. För en hyresrätt behöver du även beaktansvärda skäl för att hyresvärden ska godkänna uthyrningen men däremot behövs det numera bara ett skäl för en bostadsrätt. Ska du hyra ut ditt hus behöver du inget tillstånd men det finns däremot regler om hur mycket du får ta i hyra, vilket kan vara bra att tänka på.

Vanliga beaktansvärda skäl är:

  • Tillfälliga studier eller flytt till annan ort
  • Längre utlandsvistelse
  • Testa på att bo sambo med din partner
  • Ålder eller sjukdom

Samma beaktansvärda skäl kan även anses som giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt. Däremot kan det tillkomma en avgift för uthyrningen av en bostadsrätt från bostadsrättsföreningen. Om denna avgift tillkommer har du som uthyrare rätt att erlägga avgiften på hyran för framtida hyresgäst.

Hitta rätt hyra

När det gäller hyresprissättningen beror det på vilken typ av bostad det gäller. Generellt sett innebär en bostadsrätt att du kan sätta en friare hyra medan det för hyresrätter tillkommer strängare regler för vilken hyra som får tas ut. Hyresrätten får till exempel inte hyras ut i vinstsyfte utan måste vara baserad på de verkliga kostnaderna för bostaden. Det finns andra parametrar som även spelar in men riktlinjen är att hyran måste vara skälig.

Gör en bra uthyrningsannons

En uthyrningsannons är en viktig del i att kunna hitta en bra hyresgäst. Tänk på att skriva en intresseväckande beskrivning och glöm inte att ta med information om närområdet, kommunikationer, skolor, allmänna utrymmen, uteplats etc. Du vill skapa en positiv bild för den bostadssökande, men utan att överdriva sanningen. Även bilder av bra kvalitet är något som väcker intresse. Ljusa bilder skapar en positivare känsla vilket kan vara bra att ha i åtanke när du fotar ditt hem. Tänk också igenom vad du vill ska synas på bilderna. Hellre för få saker än för många så sätts fokust på bostaden och inte dina ägodelar. Att ta fram kuddar, filtar och blommor är också ett enkelt sätt att förmedla en hemtrevlig och fräsch känsla.

Andra viktiga punkter att tänka på:

  • Skriv ett avtal: Det är även viktigt att skriva ett korrekt hyresavtal för att hyresvärd och hyresgäst ska veta vilka villkor som gäller under uthyrningsperioden.
  • Teckna nyckelkvittens: Att teckna en nyckelkvittens är också viktigt för båda parterna. Detta minimerar risken för framtida oklarheter.

Undvik bekymmer när du skall hyra ut
Om du hyr ut din bostad via Samtrygg.se får du hjälp med allt som har med uthyrningen att göra. Eftersom Samtrygg agerar mellanhand mellan dig och hyresgästen så kan de garantera att du får din hyra i tid, de hjälper dig med alla avtal och all juridik. Du får även en personlig hyreskonsulent som kan svara på alla dina frågor och du får hjälp med att hitta en bra hyresgäst. De hjälper dig även att beräkna vilken max-hyra hyra du kan ta ut.

Samtrygg erbjuder hyresgaranti, dvs de garanterar att den som hyr ut får sina pengar oavsett om hyresgästen betalar hyran eller inte.

Kika in på Samtrygg.se och se om deras tjänster är något för dig. Genom att använda en mellanhand kan du undvika massor med bekymmer när du hyr ut din bostad.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here