Sälja tomt

Sälja tomt

När du skall sälja en tomt kan du välja om du vill sälja den själv eller anlita en mäklare. Du kan också välja om du vill sälja den före eller efter avstyckning samt med eller utan bygglov eller förhandsbesked. Läs mer om dessa val i vår guide i artikeln.

Artikelns innehåll:
1. Mäklararvode vid försäljning av tomt
2. Steg för steg guide – så säljer du en tomt

3. Gratis mall för köpekontraktet

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Att sälja en tomt går till på ungefär samma sätt som att sälja en fastighet med ett hus på. Den stora skillnaden är att man inte har någon bostadsbyggnad på tomten. Därmed slipper man de flesta risker och problem som är relaterade till huset, exempelvis att det skall dyka upp dolda fel i huset i efterhand.

Mäklararvode / provision tomt

Vissa mäklare lämnar offerter på skyhöga provisioner/arvoden även för tomtförsäljningar men mäklarna vet hur enkelt det är med tomtförsäljningar och prutmånen är därför väldigt hög.

Du kommer kunna hitta en duktig mäklare som hjälper dig med tomtförsäljningen för ungefär de nivåer som tabellen visar. Kräver mäklaren orimligt hög provision så bör du pruta eller leta upp en annan mäklare. Ett tips är att samla in offerter från flera olika mäklare och jämföra.

Tomtens prisRimligt arvode
0 – 3 000 000 kr30 000 – 60 000 kr
Över 3 miljoner kr60 000 – 70 000 kr

Mäklararvodet är avdragsgillt när du deklarerar försäljningen.

💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Steg för steg guide – så säljer du en tomt

1. Börja med att värdera tomten

Bjud in 1-3 olika mäklare som hjälper dig att värdera tomten. Genom att samla in flera värderingar kan du skapa dig en bättre bild av tomtens marknadsvärde. Om du tänker anlita en mäklare till försäljningen kan du samtidigt passa på att jämföra mäklarna och deras arvoden när du får tomten värderad.

En tomtförsäljning innebär inte lika mycket arbete för mäklaren som en vanlig husförsäljning. Spekulanter kan åka och titta på tomten själv när de vill så mäklaren behöver inte göra lika mycket jobb som vid en vanlig husförsäljning. Det betyder dock inte att mäklaren inte är viktig. En duktig mäklare kan hantera spekulanterna på rätt sätt så att de känner sig extra trygga och köpsugna och kanske därmed lägger några extra bud i budgivningen.

Detta påverkar värdet på en tomt:

 • Läget (överlägset störst påverkan på värdet)
 • Tomtens storlek
 • Eventuella servitut
 • Taxeringsvärdet
 • Eventuella pantbrev som finns uttagna på fastigheten
 • Hur man får bebygga tomten och hur stort man får bygga
 • Möjligheter till avstyckning
 • Om el, vatten och fiberbredband är framdraget till fastigheten
 • Hur kommunikationerna ser ut i tomtens närområde
 • Eventuella befintliga byggnader som redan finns på tomten

2. Sälja med förhandsbesked eller bygglov

Ett förhandsbesked är ett OK från kommunen byggnadsnämnd på att tomten får bebyggas. När man ansöker om förhandsbesked behöver man inte skicka in några ritningar eller liknande. Du får helt enkelt bara besked om att tomten får bebyggas. Om ett positivt förhandsbesked finns innebär det att kommunen kommer att godkänna ett bygglov så länge det skickas in inom 2 år från det att förhandsbeskedet vunnit laga kraft och att det stämmer överens med kommunens lagar och riktlinjer för området.

De flesta som säljer sin tomt säljer den tillsammans med ett färdigt förhandsbesked eftersom det höjer värdet på tomten. Vissa går steget längre och säljer med ett färdigt bygglov. Det brukar dock räcka med förhandsbesked. Det är svårt att sälja en tomt utan förhandsbesked eller bygglov eftersom köpare sällan vågar chansa och ta risken att få ett nekat bygglov i framtiden.

Man kan söka förhandsbesked på en tomt innan man har styckat av den.

Kostnaden för ett förhandsbesked varierar från kommun till kommun. I Munkedals kommun kostar det exempelvis ca 6000 kr om förhandsbeskedet godkänns. Nekas det tar de betalt ca 1000 kr per nedlagd timma på ärendet.

Om inget förhandsbesked finns när tomten säljs bör man skriva in ett villkor i avtalet som säger att säljaren skall söka förhandsbesked och att köpet är svävande fram tills besked om förhandsbeskedet erhålls. Blir förhandsbeskedet nekat så går hela försäljningen tillbaka och köparen får tillbaka eventuell handpenning.

3. Sälja före eller efter avstyckning

När man delar av en stor tomt eller bit mark till flera tomter heter det att man styckar av tomter. Det är möjligt att sälja en tomt som inte redan är avstyckad men då måste man skriva in en klausul i kontraktet som säger att köpet endast gäller under förutsättning att avstyckningen godkänns. Skulle avstyckningen nekas så går köpet tillbaka.

Ansökan om avstyckning skickas till Lantmäteriet och kostnaden debiteras per nedlagd timma. Timpriset för avstyckningar ligger mellan ca 1200 – 2000 kr per timme beroende på hur rutinerad lantmätaren som hanterar ärendet är. Det totala priset för en avstyckningar hamnar vanligtvis mellan 30 000 – 40 000 kr. Priset varierar men överstiger sällan 60 000 kr men det har förekommit avstyckningar som kostat över 100 000 kr.

Kostnaden blir absolut lägst om den nya tomten ligger inom detaljplanelagt område och ansökan stämmer överens med detaljplanen.

Gratis mall för köpekontraktet

Gratis mall köpekontrakt för fastighet
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Vem betalar vad?

Det råder avtalsfrihet vilket innebär att man kan skriva in i avtalet vem som skall betala vad och vem som skall utföra vad i processen. Det är alltid bäst att skriva in allt sådant tydligt i avtalet så att man slipper bråk i efterhand om vem som skall betala vad.

 • Mäklarens arvode – betalas av säljaren
 • Kostnad för avstyckning – betalas vanligtvis av säljaren
 • Kostnad för förhandsbesked – betalas vanligtvis av säljaren
 • Kostnad för vatten och avlopp – betalas vanligtvis av köparen

Om säljaren redan avstyckat tomten och sökt förhandsbesked innan försäljningen stiger vanligtvis värdet på tomten så att eventuella nedlagda kostnader täcks in med råge.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

4 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Är mäklare bra på att sälja en fastighet där byggrätten tillåter bostadsrättslägenheter?
  Tips på var man hittar en mäklare i så fall?
  Eller är det så att man då vänder sig direkt till någon som kan exploatera fastigheten?
  Göran

 2. Godmorgon!
  Ska sälja en tomt som sannolikt kommer att hamna i prisklassen 950.000 till 1.100.000 kr.
  Frågor
  *Vilken modell av arvode till mäklare rekommenderas?
  * Kontraktet som finns att tillgå på din sida avser köp av villa. Skiljer sig kontraktet vid fsg av tomt?
  * På vilket sätt fungerar mäklares kunddatabas kopplat till algoritmer?
  * Är det vanligt att mäklare nyttjar algoritmer för att nå egna företagare som önskar köpa tomter och sätta upp egna hus för försäljning?

  • Hej boo.

   Jag skulle erbjudit mäklaren 3,5% i provision.
   Du kan använda det kontrakt vi erbjuder men du kan stryka över paragrafen om energideklaration.

   Gällande din fråga om algoritmer så vågar jag inte svara på den för jag vet inte hur dom arbetar tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här