Sälja tomt

0
Sälja tomt

Att sälja en tomt går till på exakt samma sätt som att sälja en fastighet med ett hus på. Den enda skillnaden är att man inte har någon bostadsbyggnad på tomten och därmed slipper man risken att det skall dyka upp dolda fel i byggnaden i efterhand.

En tomtförsäljning innebär inte lika mycket arbete för mäklaren som en vanlig husförsäljning. Spekulanter kan åka och titta på tomten själv när de vill så mäklaren behöver inte göra lika mycket jobb som vid en vanlig husförsäljning. Det betyder dock inte att mäklaren inte är viktigt. En duktig mäklare kan hantera spekulanterna på rätt sätt så att de känner sig trygga och kanske lägger några extra bud i budgivningen.

Mäklararvode / provision tomt

Vissa mäklare lämnar offerter på skyhöga provisioner/arvoden även för tomtförsäljningar men mäklarna vet hur enkelt det är med tomtförsäljningar och prutmånen är därför väldigt hög.

Du kommer kunna hitta en duktig mäklare som hjälper dig med tomtförsäljningen för ungefär de nivåer som tabellen visar. Kräver mäklaren orimligt hög provision så bör du pruta eller leta upp en annan mäklare. Ett tips är att samla in offerter från flera olika mäklare och jämföra.

Tomtens prisRimligt arvode
0 – 3 000 000 kr30 000 – 60 000 kr
Över 3 miljoner kr60 000 – 70 000 kr

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
På hemsidan Mäklarofferter.se får du hjälp med att jämföra mäklarna och att samla in offerter från mäklarna i ditt område. Offerterna kan du nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.

Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Mäklarofferter.se.

Mäklararvodet är avdragsgillt när du deklarerar försäljningen.

Sälja med bygglov eller förhandsbesked

De flesta som säljer sin tomt säljer den tillsammans med ett färdigt förhandsbesked.
Vissa går steget längre och säljer med ett färdigt bygglov. Det brukar dock räcka med förhandsbesked.

Om inget förhandsbesked finns brukar man skriva in ett villkor i avtalet så att köparen får söka förhandsbesked. Blir förhandsbeskedet nekat så går hela försäljningen tillbaka och köparen får tillbaka sin handpenning.

Gratis mall för avtalet om du inte vill anlita mäklare

Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för 395 kr och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Gratis mall köpekontrakt för fastighet
– Ladda ner gratis mall som PDF-fil
– Ladda ner gratis mall som Word-fil

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here