När du sålt en bostad måste du deklarera affären oavsett om man gör vinst eller förlust. Om du gör en vinst på din bostad efter alla avdrag skall du betala 22% i skatt på vinsten. Gör du en förlust efter alla avdrag får du istället ett förlustavdrag som du kan nyttja för att få tillbaka pengar på skatten.
För att minska din beskattningsbara vinst (eller öka din beskattningsbara förlust) har du rätt att göra avdrag för vissa kostnader relaterade till bostaden. Att göra avdrag vilket leder till mindre vinstskatt att betala (eller mer skatt att få tillbaka vid förlust)
Att ”göra avdrag” innebär att man från bostadens försäljningspris räknar bort kostnader som är relaterade till bostaden så som inköpspris, renoveringar, försäljningskostnader osv.
5 kategorier av avdragsgilla utgifter
Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:
- Reparationer och underhåll
- Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
- Försäljningskostnader
- Inköpskostnader
- Övriga utgifter
🔗 Läs även vår artikel: Räkna ut vinst/förlust & skatt vid försäljning av bostad (inkl kalkylator)
Artikelns innehåll:
1. Reparationer och underhåll
2. Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
3. Försäljningskostnader
4. Inköpskostnader
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
6. Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
7. 5 000 kronors-regeln
8. Får man dra av för eget arbete?
9. Vad händer om man fuskar eller gör fel?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
1. Reparationer och underhåll
Du får göra avdrag för de renoveringar, reparationer och underhåll som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).
Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.
För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.
Exempel på avdragsgilla renoveringar/reparationer & underhåll:
- Målning
- Tapetsering
- Byte av lister
- Byte av vitvaror
- Byte av brädor på altanen
- Byta ut golv
- Renovera & fasaden
- Måla om fasaden
- Fixa en fuktskada
- Byta fönster
- Renovera & lägga nytt tak
- Renovera badrum
- Renovera kök
- Renovera trappa
I princip alla typer av byten går under denna kategori om man inte byter till en helt annan och bättre variant/modell/typ av material. Om man t ex byter från 2- till 3-glasfönster så kan det istället räknas som ”ny- till- och ombyggnad”. Ett annat exempel som kan räknas som ny- till- och ombyggnad är om man byter från plastmatta till parkettgolv.
Om du byter ut något i bostaden till en bättre variant/modell/typ så skall du egentligen dela upp avdraget mellan renoveringar och ny- till- och ombyggnad. De flesta lägger dock hela summan som ny- till- och ombyggnad för att slippa 5 års regeln men det är inte helt rätt enligt Skatteverkets regler.
Exempel på hur det egentligen skall delas upp:
Ditt badrum har våtrumsmatta & våtrumstapet. Du renoverar och byter till kakel och klinkers. Kostnaden för renoveringen, om du hade renoverat med våtrumsmatta & våtrumstapet, hade varit ca 30 000 kr. Kostnaden för hela renoveringen med kakel och klinkers blir 100 000 kr. Då skall egentligen 30 000 kr klassas och deklareras som en vanlig renovering och 70 000 kr skall klassas och deklareras som ny- till- och ombyggnad.
Du har bytt till betydligt bättre eller dyrare material eller produkt
Betydligt bättre eller dyrare innebär att materialet eller produkten var av exklusivare kvalitet eller modell än det du bytte ut. Du kan ha gjort renoveringen när som helst under tiden som du ägde bostaden. Men, om du renoverade mer än fem år innan du sålde bostaden får du inte avdrag för den del av renoveringen som räknas som reparation och underhåll.
Exempel på renoveringar som ingår här:
- Du har bytt en plastmatta mot ekparkett, klickgolv eller klinkers.
- Du har bytt ett standardkakel mot marmor.
- Du har bytt taket på ditt hus från papp till plåt.
- Du har bytt ett standardkök mot köksinredning med betydligt exklusivare standard, utan att ändra planlösningen.
Material eller produkter som har fått bättre standard enbart på grund av den tekniska utvecklingen räknas däremot inte till den här kategorin. Det gäller till exempel om du har bytt ut ett standardkylskåp mot ett nytt standardkylskåp med samma funktioner, även om det nya har lägre elförbrukning.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av renoveringar innehåller både grundförbättringar och reparationer och underhåll. Räkna ut hur stor del det blir av respektive kategori. Sedan ska du lägga till beloppen i respektive fält när du deklarerar.
Även kostnaden efter ROT avdraget är avdragsgill
Om du anlitat en hantverkare och nyttjat ROT-avdraget så är den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget avdragsgill. Det innebär att om du anlitat en hantverkare för totalt 100 000 kr och ROT-avdraget (30%) nyttjades så har du 70 000 kr kvar på den kostnaden som du kan göra avdrag på i deklarationen vid försäljning av bostaden.
2. Ny- till- och ombyggnad (grundförbättringar)
Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.
För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.
Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.
Detta är inte helt lagligt men det är mycket svårt för skatteverket att hävda motsatsen eftersom skatteverket sällan vet hur bostaden var när du köpte den och om det fanns en tvättmaskin då.
Avdrag för hela utgiften
Du får göra avdrag för hela utgiften om du har bygg nytt, byggt till eller byggt om och ändrat planlösningen i bostaden. Du får också göra avdrag med hela beloppet för inköp av utrustning som inte har funnits i bostaden tidigare.
Du kan ha gjort åtgärden när som helst under tiden som du ägde bostaden.
Det här får du göra avdrag för med hela utgiften
Exempel på sådant som du kan göra avdrag för med hela utgiften:
- Du har byggt ett nytt hus.
- Du har byggt ut ditt hus.
- Du har installerat en tvättmaskin där det inte fanns någon innan.
- Du har gjort om ett garage till ett badrum.
Vad innebär det att ändra planlösningen?
För att det ska räknas som att du har ändrat planlösningen ska du ha gjort stora förändringar, till exempel något av nedanstående:
- Du har flyttat köket till en annan plats i bostaden.
- Rörens placering har ändrats, om du till exempel har byggt om badrummet och flyttat toalett, handfat och dusch till en annan del av rummet.
- Fläkten och diskmaskinen är flyttade till en annan plats i köket efter renoveringen.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av arbeten tillhör kategorin grundförbättringar. Fyll i det samlade beloppet för avdragen i den här kategorin som Grundförbättringar (Utgifter för grundförbättringar som nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad) när du deklarerar.
Exempel på avdragsgilla kostnader inom grundförbättringar (Ny- Till- och ombyggnad):
- Installera en vitvara där det inte fanns en sådan vitvara tidigare
- Bygga en ny altan
- Bygga ut
- Flytta innerväggar
- Bygga om (ändra planlösning)
- Stora förändringar i bostadens planlösning, tex flytta handfatet i köket eller bygga om köket
- Växter i trädgården såsom tex rohdodendron eller körsbärsträd
- Bygga altan
- Bygga bastu
- Inreda vinden
- Installation av fiber
3. Försäljningskostnader
När du säljer bostaden kostar även själva försäljningen pengar. Det kan handlar om kostnader för mäklare, styling osv. Dessa kostnader är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla försäljningskostnader
- Kostnad för mäklare
- Kostnad för homestyling
- Kostnad för annons på Hemnet.se
- Administrativ avgift till förvaltare (tex avgift till HSB)
- Kostnad för att förhandsbesiktiga huset inför en försäljning
- Kostnad för dolda fel försäkring
- Övriga kostnader som du haft på grund av försäljningen
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.
4. Inköpskostnader
När du köpte bostaden hade du kostnader för inköpet. De är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla inköpskostnader
- Inköpspriset för bostaden
- Kostnader för besiktning
- Avgifter till bostadsrättsföreningen/förvaltaren (HSB osv)
- Kostnader för pantbrev
- Kostnad för lagfart
- Kostnad för eventuell juridisk hjälp & rådgivning
Allt detta är avdragsgillt i deklarationen när du sålt bostaden.
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
När man säljer en bostadsrätt får man även dra av följande:
- Kapitaltillskott
Den del av din månadsavgift som används för att amortera på föreningens lån är avdragsgill och kallas för kapitaltillskott. Det kan även vara så att du gjort ett så kallat ”extra kapitaltillskott” under åren du bott i föreningen, då är den summan också avdragsgill. Ditt totala kapitaltillskott står med i den kontrolluppgift som föreningen skickar ut med posten i början på året efter du sålde din bostadsrätt. - Inre reparationsfond
Skillnaden på summan som finns i den inre reparationsfonden när du köpte bostadsrätten och när du säljer bostadsrätten är avdragsgill. Om det satt 1 000 kr i fonden när du köpte och det sitter 2 000 kr där när du säljer kan du alltså dra av 1 000 kr.
Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
Skatteverket kan i efterhand begära att du skickar in underlag som styrker de avdrag du tagit upp i deklarationen. Du kan alltså behöva visa upp bevis för dina avdrag. Om du saknar kvitton finns det andra sätt att bevisa avdragen.
Här är en lista med exempel på vad Skatteverket kan godkänna som bevis när du yrkar ett avdrag:
- Kvitton
- Foton (före- och efterbilder)
- Ritningar
- Kontoutdrag eller lånehandlingar
- Bygglovshandlingar
- Fastighetsdeklaration
- Prisstatistik
Så gör du om du saknar kvitton eller bevis
Om du saknar någon sorts underlag eller bevis för dina avdrag kan du ”yrka öppet”. Du gör då en bedömning av kostnaderna du vill dra av och gör avdragen precis som vanligt men du skriver under ”övriga upplysningar” att du saknar underlag. Beskriv tydligt vilka avdrag du saknar underlag för.
5 000 kronors-regeln
Dina kostnader för renoveringar och/eller kostnader för ny- till och ombyggnad måste uppgå till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår för att de skall vara avdragsgilla.
Kan man göra avdrag för eget arbete?
Nej, man får inte dra av för eget arbete. Man får inte heller dra av för inköp av verktyg, exempelvis penslar, maskiner osv.
Om man anlitat hantverkare får man dra av den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget.
Vad händer om man fuskar eller gör fel i deklarationen?
Vid mindre fusk eller fel i deklarationen blir man normalt inte bestraffad. Skatteverket brukar helt enkelt bara neka avdraget.
Så fungerar reglerna:
Om man begår ett allvarligt uppenbart fusk i deklarationen så riskerar man att få ett skattetillägg som straff. Skattetillägget är 40 procent på den skatt som undanhållits tack vare de felaktiga uppgifterna.
Exempel: Om du gjort ett avdrag på 10 000 kr som är felaktigt så riskerar du att få betala skatten på 2 200 kr plus skattetillägget på 880 kr.
Om du vill läsa mer om att deklarera så rekommenderar vi att du går in på Skatteverkets hemsida och läser vad Skatteverket skriver samt vad som gäller enligt lagen.
Disclaimer:
Våra tips och råd grundas på hur de flesta brukar göra när de deklarerar sin försäljning. Våra tips kan i vissa fall bryta mot Skatteverkets exakta regler. Den som vill deklarera 100% korrekt bör använda Skatteverkets egna e-tjänst.
Deklarera affären
Deklaration av försäljningen skall göras året efter kontraktet undertecknades. Om du skrev kontraktet under 2023 skall affären alltså deklareras under våren 2024 när deklarationen dimper ner i brevlådan.
Oftast hjälper mäklaren dig kostnadsfritt med deklarationen av din försäljning.
Få hjälp med deklarationen
På Mindeklaration.se kan du få hjälp med deklarationen för en låg kostnad. De hjälper dig att göra alla avdrag så att du betalar minsta möjliga vinstskatt eller får tillbaka så mycket som möjligt på skatten vid förlust.
Gå via vår länk och använd värdekoden A59K26H så får du rabatt på tjänsten
Frågor och svar om avdrag
Ja
Ja
Nej, men flyttstädning är avdragsgill med RUT-avdraget
Nej, men den är avdragsgill som RUT-avdrag
Nej, men räntekostnaderna är avdragsgilla som ränteavdrag i din vanliga deklaration under kapitalutgifter.
Ja, men ränteskillnadsersättning är avdragsgill i din vanliga deklaration under kapitalutgifter (på samma sätt som ränta)
Man riskerar att få skattetillägg
Läs vår artikel, där listar vi avdragen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Källhänvisning:
Skatteverket.se
Hej
Jag köpte en bostadsrättslägenhet 2009 och totalrenoverade den och har några frågor om jag kan avdrag för nedan som grundförbättringar:
– Helt nytt komplett kök med diskmaskin och inbyggd micro som ej fanns förut samt fler skåp, bänkytor. Dock samma storlek på köket som innan
– Helrenoverat badrum med fast badrumsmöbel med handfat, kakel i stället för matta på väggar samt nedsänkt tak med spotbelysning
– Omdragning av all el, ny elcentral och jordning av alla uttag som inte var standard tidigare
Hej Mats.
Egentligen är det inte helt självklart att dessa åtgärder är avdragsgilla som Ny- till- och ombyggnad men jag hade definitivt lagt allt där.
Beroende på vilka material osv som fanns i bostaden innan så kan det i teorin vara så att vissa av dina åtgärder egentligen skall ligga under renoveringar och därmed drabbas du av 5-års regeln.
MEN!
Det går alltid att hävda att man gjort stora ändringar såsom kakel och klinker i badrummet istället för våtrumsmatta eller att man ändrade layouten på köket när man renoverade (vilket du ju faktiskt gjorde). Detsamma gäller ditt nya el-system. Där har du ju faktiskt gjort en grundläggande förändring/förbättring när du bytte till jordat.
Skatteverket kan ju aldrig vet hur bostaden såg ut innan.
Mitt råd är att lägga allt detta som Ny- till- och ombyggnad.
Jag ser inte att det skall bli något problem för dig även om du skulle bli ”kollad” av skatteverket.
Det gäller ju såklart att du har kvitton på dina utlagda kostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften & bolån
Hej.
Vi ska sälja vår bostad och köpa hus. Vi har renoverat två badrum 2011 och ser nu att vi inte har alla kvitton utan några av dom är fakturor. Funkar dom också till deklarationen eller behöver vi kontakta banken för att få kvitton?
Hej Amanj.
Även fakturor brukar räcka som underlag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen.
Han köpte också en trapphiss upp till sovrummet på andra våningen. Den fick vi betala för att få bort.
(Kommunen gav honom en hiss utomhus upp till ytterdörren.)
Garagedörren byttes ut mot en eldriven med fjärr.
Kan detta bli ombyggnad?
Hej Ankan.
Fönster: Beror på om man bytte från 2-glas till 3-glas till exempel. Om ja så hade jag lagt det som ombyggnad. Om det ej fanns fönster där innan så är det definitivt ombyggnad.
Fasad: Byter man en gammal träfasad mot en ny träfasad så är detta ingen ombyggnad tyvärr. Då är det en reparation/underhåll.
Altan: Definitivt ny- till- och ombyggnad.
Markiser: Definitivt ny- till- och ombygnnad om det ej fanns markiser där innan.
Garagedörr: Jag hade lagt den som ny- till- och ombyggnad men den är inte helt självklar. Jag tror dock inte du riskerar något straff om du testar att dra av den som Ny- till- och ombyggnad.
Trapphissen: Om ni tagit bort den så kan ni inte dra av den. Ni kan inte heller dra av kostnaden för borttagning av hissen.
Det måste vara åtgärder som förbättrar och höjer värdet på bostaden för att de skall vara avdragsgilla. Att han installerade en hiss som sedan togs bort borde inte räknas som förbättrande eller värdehöjande.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
En följdfråga angående fasaden. Jag har putsat om mitt hus och samtidigt tilläggsisolerat, räknas detta som en reparation eller ombyggnad? Jag hade alltså putsad fasad även tidigare.
Hej Mikael.
Jag hade lagt det som en ombyggnad eftersom du gjort tilläggsisolering.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Min fars dödsbo sålde huset.
Han hade tidigare anlitat en firma för att byta ut en rutten träfasad och sätta in två nya fönster, som inte gick att rädda. Renovering och ombyggnad eller bara renovering?
Altanen som han lät bygga är väl ombyggnad?
Hur är det med markiserna han lät sätta upp?
Min man ärvde hus efter sin far som värderades av mäklare och köpte sen ut sin syster. Vi blev sedan ägare 50/50 Nu har vi sålt huset efter en totalrenovering hur räknar vi inköpspriset? Är det den summa som mäklaren värderade det till och som systern köptes ut för ?
Hej Maggan.
Om ni köpte ut systern genom ett vanligt köp så blir ert anskaffningsvärde enligt följande:
50 % av totalpriset som pappan köpte huset för + 50 % av totalpriset (bostadens totala värde) då systern köptes ut.
Den summan blir anskaffningspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om jag har köpt en bostadsrätt som var renoveringsobjekt och jag har köpt helt nytt kök, målat hela huset, nytt golv m.m. Med andra ord totalrenovering och jag hämtade några vänner som hjälpte mig renoveringen. De fick självklart betalt runt 40000kr. Kan jag få avdrag för köket, målarfärg, golv m.m (materialet)? Isf under vilken rubrik ska de stå.
Hur blev det med de 40 000kr ”svarta” pengar de fått för renoveringen dvs mina vänner som hjälpte till, kan man på något sätt göra avdrag?
Hej Amer.
Du kan inte dra av för de svarta pengarna som du har betalt.
Materialen kan du dra av. Du lägger totalsumman under ”Förbättringsutgifter: förbättrande reparationer och underhåll”
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas,
Om Amer nu lagt ett helt nytt kök (incl. nya vitvaror) borde kostnaderna inte läggas upp under ”grundförbättringar” istället för ”reperationer och underhåll” för annars får man ju bara dra av det inom 5år ifall man säljer sin bostad. Däremot grundförbättringskostnaderna är ju avdraggiltiga även efter 5år om jag förstått dig rätt? Arbetskostnaderna kan han ju inte dra av men har man kvitto på att man köpt ett nytt kök incl. vitvaror, bytt ut plastgolvet till laminat så borde väl samtliga inköpskostnader hamna under grundförbättrande utgifter. Funderar själv på att renovera därav min fråga 🙂
Hej Ulla.
Jag tolkade det som att han har gjort allt nyligen och att 5 år inte har löpt ut. Därför kan han lika gärna lägga det som underhåll/renovering.
Om 5 år hade löpt ut hade jag svarat så som du säger.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Fråga 1 :Får man göra avdrag för bygglovskostnad för hus?
Fråga 2 : får man göra avdrag för bygglovskostnad altan ?
Mvh Susanne
Hej Susanne
Fråga 1: Svar ja
Fråga 2: Svar ja
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag undrar om min badrumsrenovering räknas som ombyggnad. Det blev en kvadratmeter större och golvet bildades bort med ny placering av allt och tillkommit dusch. Samma gäller kök, 60-tals avdelat med bar ändrades till öppen lösning och helt nytt från golv till tak men samma area som innan?
Hej Stefan.
Jag hade definitivt lagt det som ombyggnad i och med att du gjort det större.
Jag kan inte garantera något men det borde absolut inte vara några problem.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi har sålt ett fritidshus och innan försäljningen blev av jämförde vi olika mäklare genom att träffa dem personligen på plats. Kan man få avdrag för reskostnaden?
Hej Ulf.
Det var en jättebra fråga.
Jag vet att man får göra avdrag för resa för att träffa mäklaren. Men om man kan dra av för resorna när man träffar flera olika mäklare vågar jag inte svara på tyvärr. Där får jag tyvärr be dig att ringa Skatteverket.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag ringde dit och de sa ok
Hej Ulf
Tusen tack för info.
Nu har även jag lärt mig något idag 🙂
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har sålt en bostadsrätt förra året och har gjort vinst. Nu ska jag dra av kapitaltillskottet från vinstskatten. Jag kan inte riktigt få ihop detta med kapitaltillskott. Mitt kapitaltillskott är ca 70.000 och min fråga är hur stor del av kapitaltillskottet som dras av från vinstskatten. Min vinstskatt är 101630kr.
dras hela kapitaltillskottet bort från vinstskatten eller en viss %?
Mvh Evelina
Hej Evelina.
Kapitaltillskottet skall dras av innan du räknat fram din vinstskatt.
Exempel:
Försäljningspris
– Inköpspris
– Renoveringar
– Kapitaltillskott (70.000kr)
Summan som du får kvar är din totala vinst. På den skall du betala 22% i skatt.
Du måste alltså dra av ditt kapitaltillskott redan när du räknar ut din totala vinst.
Din vinstskatt som du skall betala kommer efter att du dragit av kapitaltillskottet att bli:
101.630 kr minus ( 0.22 X 70.000 kr) = 86.230 kr
Dvs din vinstskatt minskas med 22 % av ditt kapitaltillskott på 70.000 kr
Använd gärna vår K6-kalkylator så kanske det blir enklare att se hur allt hänger ihop.
https://www.ekonomifokus.se/berakna-k6-blankett-en-gratis-onlinetjanst?hilite=%22dra%22%2C%22sig%22%2C%22ur%22
Mvh admin på Ekonomiofokus
Hej,
vilken informativ tråd.
I oktober ställde Erik en fråga om VA kostnader. Jag blev lite osäker på svaret där.
Vi ska sälja vår fritidshus och jag undrar om vi får dra av den s k anslutningsavgiften som i vårt fall var 234.000 kr.
Jag förstår att vi får dra av grävningsarbetet på vår tomt för hela VA installationen vilken var 80.000 kr.
Men min fråga är alltså för vi dra av båda dessa avgifter när vi ska räkna ut trolig reavinstbeskattning?
Hälsningar Marianne
Hej Marianne.
Ja anslutningskostnaden är avdragsgill när du deklarerar din försäljning av bostad.
Den hamnar under ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag undrar om pantbrevskostnader som uppkommit efter själva förvärvet av ett småhus är avdragsgillt? Jag har alltså tagit nya lån i samband med tillbyggnader av huset. Var ska jag i så fall dra av dessa kostnader, är det på raden inköpspris eller på raden förbättringsutgifter grundförbättringar på blankett K5?
Hej Tomas.
Jajjemen de är avdragsgilla.
Du plussar på dom på inköpspriset.
Pantbrev och lagfartskostnader skall plussas på på inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Vi har sålt vårt hus 2017 och köpte det 1998. När vi köpte huset fick vi överta huslånet med ofördelaktig ränta varför vi betalade ränteskillnadsersättning och skaffade huslån med bättre ränta. Kan vi dra av denna ränteskillnadsersättning som omkostnader vid husköpet.
Tacksam för svar. / Per
Hej Per.
Nej tyvärr. Ränteskillnadsersättning dras av som en vanlig räntekostnad i deklarationen.
Den kan man ej blanda in i kapitalvinstberäkningen för försäljning av bostad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har precis sålt vårt hus, och fick då lösa ut vissa av våra lån, till en kostnad av ca 12000 kr. Kan man dra av det under omkostnader vid försäljning?
Mvh,
Eva
Hej.
Ränteskillnadsersättning drar du av på samma sätt som vanliga räntekostnader.
Du får då tillbaka 30% av din kostnad på 12.000 kr.
Det skall alltså inte tas med i din skatteberäkning/deklaration för försäljningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har precis sålt min mors villa, då hon har flyttat in på äldreboende. Huset var byggt 1961, aldrig renoverat, och såldes som ett renoveringsobjekt. Detta betydde att jag fick lova att tömma huset (75 m3 med samlat bråte sedan 1961) innan visningen. Går det att dra av transport- och tipp-avgifter för detta i deklarationen?
mvh
Håkan
Hej Håkan.
Nej tyvärr.
Hade du anlitat en firma som tömt huset så hade du kunnat få RUT-avdrag för detta.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur beräknar man värdet på en tomt som ärvdes för 35år sedan.
Det gäller avdragen vid deklaration efter villaförsäljning.
Lganders
Hej.
Du använder anskaffningsvärdet för tomten i deklarationen, dvs det pris som tomten senast köptes för. Dvs vad personen som du ärvde tomten av köpte den för.
Den uppgiften kan du hämta hos lantmäteriet om den inte är för gammal.
Om tomten köptes innan 1952 kan man som anskaffningsvärde använda ett belopp som motsvarar 150 % av husets taxeringsvärde år 1952.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har sålt mitt hus 2017 och ska räkna ut vinsten till detta års dekaration. Huset är nyproduktion och stod klart 2015.
Kan man dra av kostnader för två-årsbesiktningen av huset som gjordes 2017?
Hej Gustav.
Jag är tyvärr osäker på svaret på den frågan och lyckas inte hitta något svar när jag söker på nätet.
jag får nog be dig att kontakta Skatteverket och ställa den frågan så att jag inte ger dig fel svar.
Oftast finns det ju en byggherre som bekostar 2-års/garantibesiktningen så köparen av bostaden brukar inte behöva betala den.
Därav är jag osäker på svaret på din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Håller på att sälja en villa just nu.
2005 gjordes en omfattande om och tillbyggnad. Dubblerade bostadsytan. Nytt kök med köksö, helt nytt badrum, nytt värmesystem. Helt ny tvättstuga. Bytte ut all el. Bytte ut vatten och avloppsledningar. Putsade fasaden.Nytt tak. Isolerad friggebod.
Är allt avdragsgillt?
Hej Stefan.
jajjemen det skall vara avdragsgillt.
Jag hade lagt det under Ny- till- och ombyggnad i deklarationen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Ok!
Trodde att det skulle vara det, men var inte säker.
Tack för snabbt svar.
Ha det gött!
Mvh
Stefan
Hej!
Kostnad för advokat som uppkommit i samband med en tvist mot bostadsrättsföreningen, är det något jag kan dra av vid en försäljning?
Tvisten avsåg föreningens ansvar till att en renovering var nödvändig och inte frivillig.
Tack på förhand,
Hej Elin.
Tack för din fråga!
Jag vågar tyvärr inte svara på den frågan.
Du får ställa frågan direkt till Skatteverket.
Mvh admin på Ekonomifokus
Okey, då vet jag. Tack för snabbt svar.
Hej,
Stort tack för alla svar här ovan.
Till mina frågor. Vi har tyvärr gjort förlust på vår försäljning av bostadsrätt. Skatteverket skriver att man kan ” Den avdragsgilla delen av förlusten drar du av från vinster och andra inkomster som du tar upp i kapital”. Vad innebär ”andra inkomster”? Lön?
En annan fråga. Kan man på något sätt dra av för mäklararvode och andra försäljningskostnader även om man gjort förlust? Eller har du några andra tips hur man minskar sin förlust.
Tack på förhand!
Hej Kim.
Ja du drar av mäklararvode och alla andra kostnader på precis samma sätt som om du skulle gjort vinst.
Genom att göra avdrag så ökar du på din skattemässiga förlust. Du vill göra en så stor förlust som möjligt i din deklaration.
Förlusten kan du sedan dra av mot till exempel inkomst av kapital eller inkomst av tjänst (lön). Dvs inkomster som du betalar skatt på.
Det innebär i praktiken att du får tillbaka 15% av din förlust på skatten upp till 100.000 kr i förlust. Över det får du 10,5% tillbaka.
Exempel:
En bostadsförlust på 100.000 kr ger dig 15.000 kr tillbaka på skatten.
En bostadsförlust på 200.000 kr ger dig 25.500 kr tillbaka på skatten osv.
Detta gäller så länge du har till exempel en årsinkomst som är större än förlusten som du kan kvitta mot.
Om du inte har en lön eller inkomst att kvitta mot så gäller andra, lite mer komplicerade regler.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Admin. Varför blir det just 15%?
Skiljer detta något beroende på hur mycket man har tjänat?
Jag har också sålt med förlust. Får jag även räkna med kostnader i form av mäklararvode och renoveringar i denna förlust?
Dras detta samma år som man säljer eller året efter? (Skatteår 2018)
Jättetacksam för svar.
Hej Erik.
På underskottet får du skattereduktion. Skattereduktionen är 30 procent av den del av underskottet som inte överstiger 100 000 kr och 21 procent av det underskott som överstiger 100 000 kr.
Exempel på skattereduktion (observera att underskott inte är detsamma som förlust):
Underskott på 150 000 kr. 100 000 kr x 30 % = 30 000 kr i avdrag. Resterande 50 000 kr. 50 000 kr x 21 % = 10 500 kr i avdrag. Ger en total skattereduktion på 30 000 + 10 500 = 40 500 kr.
Du får räkna med mäklararvode och renoveringar för att öka på din förlust i skatteberäkningen.
Deklarationen görs året efter du skriver kontraktet.
Kika gärna in våra andra artiklar och deklarationskalkylatorer här på Ekonomifokus så finner du svar på alla dina frågor.
Mvh admin på EKonomifokus
Tack för snabbt och utförligt svar!
/Anders
När vi köpte vårt hus valde vi att köpa med oinredd ovanvåning och gjorde det mesta av jobbet själv. Anlade också trädgården själv, men köpte växter från så många olika ställen och under flera år så kvittona finns inte kvar. Kan man dra av något för detta nu när vi sålt huset mer än direkt för de fakturor jag har på materialet?
Hej Anders.
Kostnaderna som du haft för trädgård och vind är avdragsgilla.
Det handlar bara om att skatteverket kan kräva in någon form av bevis.
Jag brukar säga att kvitton/fakturor fungerar som bevis såklart men även före- och efter-bilder om det finns.
Man kan göra avdrag och ”yrka öppet”. Då skriver man i deklarationen att man saknar kvitton för vissa avdrag.
Skatteverket tar då med sig detta i sina beräkningar när de skall bedöma om du har fuskat eller om du varit ärlig i deklarationen.
Det bästa är att vara så ärlig man kan i deklarationen och om man gör avdrag som saknar kvitton eller bilder så yrkar man öppet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om jag får ärva en tomt om inte står något hus på men som inte sålts på 3 generationer, låt säga en värdestigning på 1000000, vinstskatt ca 220000. Om jag anlitar mig själv för att sedan ta ner all skog innan försäljning, låt säga att det kostar 100000. Får jag då först dra av de som ett RUT avdrag med 50%. Vilket för det till en kostnad av 50000 kvar. Och sen vid försäljning dra av dessa 500000 på vinstskatten?
Om jag som egen företagare fakturerar och utför jobbet åt mig själv kommer jag då att ha betalat 25000 moms, och ca 37500 i egenavgifter vilket blir totalt 62500 men fått tillbaka 50000 från ROT jobbet så kostnaden för mig är 12500.
Får jag ändå dra av 50000 på vinstskatten? Vilket skulle betyda att jag skälv går 50000-12500 plus?
Hej Skogshuggaren.
Tyvärr. Såhär står det på Skatteverket:
”För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs.
Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad”
Du kan alltså inte göra RUT eller ROT-avdrag på en tomt. Det måste vara din egna bostad för att du skall få göra dessa avdrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har en fråga om avdrag och uppskov. Jag sålde min lägenhet med 1milj i vinst. Har tänkt skjuta upp skatten. Skatten ligger på 220 000kr ca. Kan jag göra avdrag på uppskovs beloppet då? Säg att jag har avdrag för 60 000kr. Blir det nya uppskovsbeloppet då 220 000-60 000kr?
Alltså det nya uppskovsbeloppet blir då istället 160 000kr?
Hej Calle.
Om jag förstår dig rätt så undrar du om du kan göra avdrag för att minska ditt uppskovsbelopp på samma sätt som du gör avdrag för att minska din vinstskatt?
Om jag förstod din fråga rätt så är svaret ja.
Du räknar ut din vinst minus alla avdrag Det belopp du får kvar i vinst kan du antingen betala skatt på eller skjuta upp vinsten (göra uppskov). Man räknar med avdragen oavsett om man skall betala av skatten eller om man skall göra uppskov.
Mvh admin på Ekonomifokus
Precis det jag var ute efter. Tack!
Finns någon maxgräns för hur stora kostnader man får dra av på? Tex ett jod som kostat 175000kr, får man dra av på så ”stora” summor?
Hur många procent är det som dras av?
Hej Sara.
Det finns ingen gräns för hur stora kostnader som du kan dra av.
Om skatteverket ber om det så måste du dock kunna redovisa för /bevisa dina kostnader som du vill dra av.
Då krävs det att du har till exempel ett kvitto på kostnaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, kan jag dra av för indragning av fiber till huset som gjordes för ca 10 år sedan. Och även för kostnaden för grävning på tomten?
Hej Britt.
Ja du kan dra av för installationen och kostnaden för att gräva och installera fiberanslutningen.
Mvh admin på Ekomifokus
Hej, köpte ett hus där vi installerade ett spabad – får man dra av det som en förbättringsutgift när man säljer fastigheten?
Hej Cina.
Ja det får du om spabadet ingår i köpet när ni säljer huset.
Mvh admin på Ekomifokus
Hej.
Jag har gjort större renoveringar men har inga kvitton. Kan man bevisa sina investeringar på något annat sätt?
Per
Hej Per.
Ja om du har ritningar, bilder eller liknande så kan det fungera som bevis istället för kvitton.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har en fråga kan man deklarera utgifter för två Mäklare? Jag valde att använda mig av Hemverket där jag måste betala för en startfaktura. Eftersom jag inte var nöjd med deras tjänst har jag nu valt att gå till en ”vanlig” mäklare. Jag kommer få betala för båda men undrar om jag kan dra av det i min deklaration?
Ja du kan absolut dra av kostnaden för båda mäklarna.
Samtliga försäljningsutgifter som du haft är avdragsgilla.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
För att kostnaden ska godkännas är det då nödvändigt/lag på att det finns kvitto som styrker datum och kostnad?
Ja du skall kunna styrka dina avdrag med ett kvitto eller någon sorts bevis.
Före och efterbilder kan även funka.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Har en snabb fråga gällande detta med avdragsgillakostnader vid försäljning av bostadsrätt. Håller på att göra en totalrenovering och undrar hur det funkar med kvitton från t.ex. blocket, dvs något jag köpt utav en privatperson, detta borde väl också gå att dra av som förbättringsutgift oavsett om det är köpt från blocket eller ett företag, det är väl kvittot/kontraktet i sig som bevisar vad som köpts eller har jag tolkat allt fel?
Med vänlig hälsning
Hej Andreas.
Ett kvitto från en privatperson fungerar absolut bra som bevis till Skatteverket.
Kvittot måste inte komma från ett företag.
Mvh admin på Ekonomifokus
tack för snabbt svar! En till snabbis om det går bra, kan man dra av resekostnader/transport i deklarationen vid försäljning t.ex. om man hyrt lastbil för att åka och hämta ett kök? I så fall gäller det för lastbilskostnaden och bränslekostnaden eller hur funkar det?
Oj den var svår faktiskt. Jag tror att du kan dra av för hyra av lastbilen och bränslekostnad för att hämta köket.
Om man betalar för leverans av köket så är ju den kostnaden avdragsgill.
Jag är dock inte 100% säker på detta svar.
Du kan:
1. Ringa Skatteverket för att få ett 100%-igt svar
1. Testa att göra avdraget i din deklaration. Går det så går det. Jag tror definitivt inte att du åker på ett skattetillägg för det. Jag tror bara du riskerar att skatteverket skulle säga nej till det avdraget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min exman ägde en lägenhet gemensamt där halva lägenheten var min enskilda egendom.
Lägenheten såldes på exekutiv auktion av min mans tillförordnade gode man. Det blev en dyr historia och jag undrar nu om jag får dra av de faktiska kostnaderna för dessa advokater vid deklarationen för försäljningen?
Hej Annelie.
Normalt sett är advokatkostnader avdragsgilla.
Detta fall låter dock lite komplicerat så jag vågar inte lova med 100% säkerhet att kostnaderna går att dra av.
Jag rekommenderar att du kontaktar skatteverket för att få ett 100% säkert svar.
Lycka till!
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Vi ska sälja ett hus som hade en större vattenskada år 2004. I och med detta så blev det samtidigt en större renovering av huset. Självrisken var 100 000. Får vi dra av för självrisken?
Hej Doris.
Just frågan om självrisk har jag fått tidigare.
Jag är till 98% säker på att självrisken får dras av i deklarationen vid försäljningen men dubbelkolla det gärna med Skatteverket.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Har precis sålt min och exmakens hus (som vi byggt 2010). Vi har gjort omfattande arbeten som garage, altaner, stensättningar och anläggning av trädgård. Är alla dessa kostnader avdragsgilla?
Vad gäller för kostnad för fiber in till fastigheten?
Med vänlig hälsning,
Annika
Hej Annika.
Alla de kostnader som du nämner ovan är avdragsgilla i deklarationen med det beror på vilken omfattning som dessa arbeten gjorts.
Du behöver vara tydligare med om ni gjort renoveringar eller om ni gjort ny-till-och-ombyggnationer.
Läs gärna våra artiklar kring ämnet så kan ni se skillnaden på dess två olika avdrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Bara nybyggnation då huset uppfördes 2010. Vi köpte bara en tomt, så ingen renovering eller ombyggnation.
Då skall allt vara avdragsgillt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag och min sambo köpte en nyproduktion 2013. Vi gjorde tillval för ca 50.000 kr, allt från att sätta upp nya väggar till dyrare vitvaror, handdukstork mm. Kan vi göra avdrag för detta när vi nu säljer? Jag läste ovan om vitvarorna exempelvis att det egentligen inte är lagligt, så jag tänker framförallt på det som inte fanns från början.
Hej Claes.
Absolut får ni dra av detta på en skatteräkning när ni säljer i framtiden.
Ni räknar då ihop inköpspris + tillval. Det är ert totala inköpspris.
Mvh admin på Ekonomifokus
Stämmer det att det är nya regler vid försäljning? En väninna sålde förra året sitt hus o köpte en ny bostadsrätt, hon fick enl mäklaren inte göra avdrag för det hon lagt ur för huset sista 5 åren, (ca 100 000) däremot enl mäklaren om hon hade renoverat nya bostaden så var det avdragsgillt.
Med vänlig hälsning,
Maja
Hej Maj-Inger.
Det är inte nya regler. Det är de gamla reglerna som varit sedan länge.
Renoveringar får max vara 5 år gamla för att vara avdragsgilla.
Ny-till-och ombyggnad är däremot avdragsgilla även om de är över 5 år gamla.
Läs gärna vår artikel om detta så får du svar på vad som gäller:
https://www.ekonomifokus.se/bostad/deklaration/vad-far-man-dra-av-deklarationen-avdragsgillt
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min föredetta har nu sålt vårat gemensamma hus. Får vi dra av för kostnader för kommunalt vatten och avlopp samt avgift för kommunal väg som kom till efter att vi köpte hus?
Mvh,
Erik
Hej Erik.
Kostnad för kommunalt vatten och avlopp är avdragsgill om du syftar på kostnader för att installera det på fastigheten.
Kostnad för kommunal väg är avdragsgill om det var en engångskostnad som du betalade för att få vägen byggd.
Om det var en årlig kostnad eller liknande för tex underhåll så är den inte avdragsgill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas!
Ja, jag syftar på dels på kostnaden för att gräva på tomten för att dra in kommunalt VA samt de engångskostnader/avgifter som vi fick betala till kommunen för både VA och väg.
Mvh,
Erik
Hej, jag har en fråga om avdrag vid en bostadsrättsförsäjlning om en del av renoveringen innan försäljning betalas av ett försäkringsbolag minus sedvanlig självrisk pga av en omfattande vattenskada. De kommer att lägga nya golv och utskikt i vissa rum. Är den del som försäkringsbolaget står för avdragsgillt?
Hej Camilla.
Nej tyvärr. Du kan endast göra avdrag för kostnader som du haft.
Självrisken kan möjligtvis vara avdragsgill. Där är jag tyvärr osäker.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om fastighetsägaren renoverar om alla lägenheter ( nya badrum och nya kök ), kan jag göra avdrag med min del av fastigheten. Ägaren höjde hyran med 30 % för dessa förbättringar.
Hej John.
Jag antar att du syftar på en bostadsrättsförening?
Svaret är isåfall nej. Du kan ej göra avdrag för renoveringar som bostadsrättsföreningen bekostat.
Eller bor du i en hyresrätt?
Isåfall är svaret definitivt nej. Du kan inte göra avdrag för en hyresvärds renoveringar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Köpte ett hus för 11år sedan, det är totalt helrenoverat med en del flyttade eller borttagna väggar, all el har bytts inklusive central, fönster och tak bytta, nya avloppsledningar, kök (dubbelt så stort nu), badrum (mer än dubbelt så stort plus badkar som inte fanns) dränerat om, altan har byggts, entretak med ny trapp har byggts till, hela trädgården omgjord, det mesta har gjorts under 2006-2010
tex så fanns det endast ett uttag per rum, nu sitter det betydligt fler uttag/rum, larm indraget via kabel i väggarna, mediacentral. mm Vi har renoverat det mesta helt själva.
Vad får vi dra av? fönstren (tidiagare 2glas nu 3glas i aluminium? den nya elen?
Tack på förhand.
Hej Hemmafixaren.
Om du skall följa alla regler som finns så är det en del av dina utlägg som inte kan dras av i deklarationen.
Jag hade istället försökt att lägga de flesta av renoveringarna/ombyggnationerna som Ny- till- och ombyggnad.
Då gör det inget om det var mer än 5 år sedan de genomfördes.
Om du hävdar att huset inte var dränerat innan till exempel så är det svårt för skatteverket att straffa dig för det. Dom vet ju inte om det fanns någon dränering eller inte.
Tänk såhär: Om du har lagt till något som tidigare inte fanns så lägger du det under ny- till- och ombyggnad.
Även större förändringar såsom utbyggnad av badrum osv hade jag lagt under ny- till- och ombyggnad.
Saker som ommålning osv som är självklart att de endast är vanliga renoveringar där man tex bytt ut gamla tapeter mot nya eller målat om så rekommenderar jag att du håller dig till 5-års regeln.
Ommålningen eller omtapetseringen får max vara 5 år gammal för att vara ett giltigt avdrag.
Glöm inte att du inte får dra av för eget arbete och att skatteverket kan begära att få in bevis på de avdrag som du yrkar.
Då måste du kunna visa upp kvitton eller tex före- och efterbilder.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Är set bara förändringar som görs i anslutning direkt till huset som får dras av? Tex• ett Utekök eller altan som ligger en bit från huset får alltså inte dras av. Vi har även dragit el till denna altan o kök i från huset. Hur är det med växter mm i trädgården får de dras av.
Värmepump o avfuktare i källaren kan dessa dras av.
Mvh
Eleonore
Hej Eleonore.
Allt det du nämner är avdragsgillt om de hör till fastigheten som ni sålt.
Växterna är jag dock osäker på.
Du får nog fråga skatteverket om växterna.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej igen Eleonore.
Växter som du sätter i rabatten är avdragsgilla.
Mvh admin på Ekonomifokus
Ska sälja mitt hus. Betalar årligen en avgift till samfälligheten/ekonomisk förening. Den avgiften används till vägar, gemensam vatteförsörjning och ev reparationer av denna, badplats etc. För några år sedan pratade jag med en handläggare på skattemyndigheten om denna avgift var avdragsgill vid försäljning av min fastighet. Fick då svar att den var avdragsgill för alla år jag ägt fastigheten.
Nu när jag kollar av att det är så säger de att det inte är avdragsgillt. Dumt nog antecknade jag inte var detta stod.
Hej Tina.
Svaret är nej. Den avgift du betalat till en samfällighet är tyvärr inte avdragsgill när du säljer ditt hus.
Om samfälligheten däremot har egna lån så är den räntekostnad som man är med och betalar på avdragsgill.
Det skall tas upp varje år i inkomstdeklarationen och deklareras som en ränteutgift av varje medlem i samfälligheten. Det skall alltså inte tas med när du beräknar vinst/förlust på bostadsaffären.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Ekonomifokus, om det finns avsättningar till reperationsfond som är specificerat från Samfälligheten till sina medlemmar. Är den avdragsgill? Den medför ju indirekt ett ökat värde då man ”överlåter” detta till efterföljande ägare. Tacksam för svar. mvh Daniel
Hej Daniel.
Jag är osäker på den faktiskt. Du får nog ringa Skatteverket med den tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Räknas indragning av fiber i villa som grundförbättring?
Hej Gabriel.
Ja
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Om jag har målat om min lägenhet själv, hur räknar jag ut summan för mitt arbete?
//Sara
Hej Sara.
Du får inte göra avdrag för eget arbete.
Du kan endast dra av för färg, penslar osv.
Mv admin på Ekonomifokus
Hej,
Kan man som hantverkare dra av för sin arbetstid när man säljer sitt fritidshus?
/Jenny
Hej Jenny.
Endast om ditt bolag tagit betalt vitt av dig som privatperson.
Annars kan man inte dra av för eget arbete oavsett yrke.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Vi har sålt en del av vår tomt till grannen och gjort en fastighetsreglering på det. Får vi dra av den kostnaden på vinsten?
Mvh Hasse
Hej Hasse.
De kostnader som du haft för fastighetsregleringen och eventuella kostnader för försäljningen är avdragsgilla.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Vi ska sälja vår bostadsrätt. Under tiden vi bott där har stambyte och badrumsrenovering utförts. Utöver tillvalen betalade vi inget direkt för renoveringen, utan föreningen tömde renoveringsfonderna och höjde avgiften.
Kan vi göra avdrag för detta på något sätt vid försäljningen?
Hej.
Nej tyvärr. De enda kostnaderna som föreningen har som är avdragsgilla för dig som privatperson är betalning av föreningens lån (kapitaltillskott).
Så svaret är tyvärr nej. Kostnader för renovering och stambyte är inte avdragsgilla för dig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag har samma situation framför mig som Lasse har haft. En förtydligande fråga; föreningen har stått för stambyte och ett ”grundpaket” av inredning, kakel etc. Vi gjorde dock tillval som kostade oss ca 20 000kr (dyrare inredning, infällda spotlights etc). Är inte heller dessa tillval (som är betalda ur egen ficka) avdragsgilla?
Hej Julia.
Tillvalen som ni bekostat själva är avdragsgilla.
Det som föreningen har bekostat är ej avdragsgillt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag deklarerar nu min försäljning av br-lägenhet. Stambytet föranledde vissa kostnader t ex alternativt boende (hotell) under ett par nätter då rivningsarbeten pågick. Är hotellkostnaden i detta fall avdragsgill?
Hej Jonas.
Bra fråga. Jag vet faktiskt inte svaret på din fråga så jag får be dig att ringa Skatteverket och fråga tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag ska köpa ut min nuvarande fru ur vårat gemensamma radhus. Måste all renovering vi gjort med huset tas upp när jag köper ut henne, eller kan jag dra av en del på nästa deklaration?
Hej Mikael.
Alt 1.
Om du skall ”köpa ut” henne via en bodelning/skilsmässa så skall det inte deklareras någon försäljning. Då deklarerar du allt sedan när du säljer bostaden längre fram. Du tar då över hennes inköpspris och även hennes del av renoveringarna.
Alt 2.
Om du skall köpa ut henne med ett vanligt köpekontrakt så skall hon deklarera försäljningen av hennes 50% ägarandel.
Hon gör då en vanlig deklaration där hon delar allt på 50%. Kostnader för renoveringar delas då på 50% de också.
Ni kan ju välja att inte ta med vissa renoveringar nu men varför skulle hon vilja det? Då får ju hon betala mer skatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vi har ärvt en lägenhet som nu skall säljas. Den är inte ommålad eller tapetserad på över 20 år. Om vi låter måla om den innan försäljningen för att göra den den mer attraktiv inför budgivning, är den kostnaden då avdragsgill som försäljningsomkostnader?
Vi har inte och kommer aldrig att bo i den, så enda syftet med det hela är att öka attraktionskraften och därmed öka försäljningspriset.
Hej Peter.
Kostnaden är absolut avdragsgill. Inga konstigheter.
Lycka till med försäljningen!
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Har fått en bostadsrätt testamenterad till mig som är belånad om jag nu väljer att sälja den och lösa lånen och räknar med vinst är då lånebeloppet avdragsgillt ?
Hur skattar jag är det inköpspris eller värderingspriset som ligger till grund för beskattning
Hej Elisabet.
Vid arv så övertar du den tidigare ägarens inköpspris/anskaffningspris.
Du räknar alltså med den summan som bostadsrätten köptes för av föregående ägare.
Privata lån är inte avdragsgilla och dom skall inte blandas in överhuvudtaget i skatteberäkningen.
Din skatt blir :
Försäljningspriset (vad du säljer bostadsrätten för)
– Tidigare ägarens inköpspris/anskaffningspris
– Försäljningskostnader (mäklararvode osv)
Den summa som du får kvar i vinst efter alla avdrag skall beskattas med 22%.
Använd gärna vår kalkylator för K6 som hjälper dig att räkna ut skatten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Gäller detta även vid gåva? Dvs jag kan dra förra ägarens inköpspris om jag fått BRF som gåva? Tacksam för svar //Alex
Hej Alex.
Det stämmer.
Vid arv och gåva tar man över inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, om jag tog ut pantbrev på mitt hus, för att kunna belåna mig till att köpa en lägenhet. Kan man dra det som en kostnad vid försäljningen av bostadsrätten?
Hej Pontus.
Kostnaden för pantbrevet/pantbreven kan du endast dra av när du säljer huset.
De går tyvärr inte att dra av när du säljer lägenheten/bostadsrätten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man köper ett hus som inte har några lån och man betalar höga kostnader för pantbrev,lagfart
är det först när man säljer huset som man får dar av dessa kostnader?
Med vänlig hälsning Roland
Hej Roland.
Svar ja. Dessa kostnader är inte avdragsgilla förrän du säljer huset.
Om du skall beräkna ditt maximala uppskov som du kan göra ifall du skall skjuta med dig vinst från tidigare bostad/bostäder så kan du använda kostnaderna för lagfart och pantbrev för att öka ditt maximala uppskov.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag köpte en lägenhet 2014 och har inte gjort avdrag för inträdesavgifter till bostadsrättsföreningen. Spelar det nån roll vilket år jag tar upp det i min deklaration och hur liten kan summan vara? Tack
Hej Sara.
Spara alla kvitton och inbetalningar som du gör i samband med köp av bostad.
Dessa kostnader drar du sedan av i deklarationen vid försäljningen av bostaden.
Inträdesavgifter, administrativa kostnader osv hamnar sedan under inköpskostnader i din deklaration vid försäljningen av bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi håller på och renoverar köket. Bänkskivan som vi har beställt är för lång för trapphuset och hissen så vi måste hyra in en lyftkran för att få in den. Är detta avdragsgiltigt?
Hej Mathias.
Ja, jag hade definitivt dragit av det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas jag undrar om jag skulle sälja min villa för säg melkan ca 2 500 000:- och 3 000 000
Och har lån på säg ca 900 000:-
Och har byggt nytt kök för 4 årsen.
Och tapetserat hela huset o målat invändigt och lagt nya golv för ca 2 årsen.
Byggt nytt tak för 10 årsen.
Har även byggt en stor veranda för ett årsen ca.
Och drenerat huset även det för ett årsen.
Har även byggt om vägar ändrar plan lösing på så vis.
Och byggde om garaget som är inne i huset till ett vadligt rum med egen ute dörr.
Vad skulle jag få kvar efter försäling?
Och vad får jag dra av och inte dra av på renoviring o ombyggen o utbyggen.
Skulle villja ha ett ca svar på allt.
Tanken är att sälja men om man får skatta bort nästan allt o inte får mycket i avdrag så kan jag ju lika gärna bo kvar känner jag.
Tack sam för svar.
Mvh Robin.
Och så satte jag in bergvärme för ett årsen
Hej Robin.
Det får du allt ta och räkna ut själv.
Det finns bra guider på Ekonomifokus som beskriver hur du skall räkna.
Mvh admin på Ekonomifokus