Säljarens ansvar vid bostadsförsäljning

Säljarens ansvar vid bostadsförsäljning

Som säljare är du ansvarig för att all information om bostaden som överlämnas till köparen är korrekt. Om informationen är felaktig riskerar du att i efterhand tvingas betala ersättning eller skadestånd till köparen. Det är många som tror att man lägger över ansvaret för informationen på fastighetsmäklaren när man säljer men det stämmer inte. När en bostad säljs skrivs det ett avtal mellan köpare och säljare. Fastighetsmäklaren räknas inte som en part i detta avtal.

Köparen har en undersökningsplikt som är långtgående. Det innebär att köparen måste undersöka bostaden innan köpet. Allt som går att upptäcka vid en undersökning faller under köparens undersökningsplikt vilket gör att köparen inte kan kräva ersättning för sådant som går att upptäcka i efterhand.

Som säljare behöver du alltså inte upplysa om att lampan i badrummet inte fungerar eller att det är en repa i parkettgolvet om du inte vill. Det skall köparen upptäcka själv. Det är däremot väldigt viktigt att du ger rätt uppgifter till köparen och att du inte undanhåller sådant som köparen bör veta om men som inte är lätt att upptäcka, till exempel att det ska byggas ett dagis på granntomten eller att bostadsrättsföreningen planerat att höja månadsavgifterna.

Som säljare är du ansvarig för följande:

  • Information om bostaden
  • Genomföra dina skyldigheter enligt det avtal som skrivs med köparen
  • Beräkna dina ungefärliga driftskostnader för bostaden
  • Upplysa mäklaren om eventuella fel på bostaden som köparen bör känna till
  • Hjälpa mäklaren att inhämta nödvändig information om bostaden.
  • Upplysa mäklaren och köparen om pantförskrivningar/lån som belastar bostaden.
  • Upplysa mäklaren och köparen om eventuella servitut som belastar fastigheten.
  • Dolda fel (2 år för bostadsrätt och 10 år för friköpt bostad, exempelvis hus)

Objektsbeskrivning – säljaren är ansvarig för uppgifter

När du som säljare skriver ett kontrakt med en köpare så bifogas en objektsbeskrivning. Objektsbeskrivningen beskriver exakt vad det är du säljer. När du skriver under/signerar en objektbeskrivning så godkänner du samtidigt att uppgifterna i den stämmer. Skulle det vara någon information i objektsbeskrivningen som inte stämmer med verkligheten så riskerar du att köparen i efterhand kräver dig på ersättning eller skadestånd för felaktigheterna. Du måste alltså noggrant läsa igenom den objektsbeskrivning som mäklaren lämnar ut till spekulanter på din bostad.

Exempel:
Du säljer en bostadsrätt där det i objektsbeskrivningen står att det ligger parkettgolv i vardagsrummet. Det visar sig i efterhand att det inte är parkettgolv, det är istället ett fanérgolv. Köparen kan då kräva ersättning av dig i efterhand för den felaktiga uppgiften.

Vad du bör titta extra noga på i objektsbeskrivningen

  • Samtliga materialval som står beskrivna måste stämma med verkligheten.
  • Stämmer uppgiften om bostadens storlek.
  • Stämmer alla uppgifter om vitvaror som hör till bostaden.
  • Finns det några utfästelser i beskrivningen som inte stämmer till 100%.

I videon förklarar mäklarsamfundets kundombudsman vad som gäller när det står felaktiga uppgifter i objektsbeskrivningen.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

189 KOMMENTARER

  1. Hej!
    Köpte ett radhus i augusti och flyttade in i december. Enligt objektsbeskrivningen står det att det ska vara golvvärme i köket. När vi var på överlämning av huset (dvs efter kontraktsskrivning) säger säljaren att golvvärmen i köket fungerar dåligt. Nu när vi är inflyttade upptäcker vi att den inte fungerar alls. Det är iskallt på golven. Utgår ifrån att detta är säljarens ansvar då det står i objektsbeskrivnignen att köket har golvvärme. Tack för svar! / Klara

    • Hej Klara.

      Om det saknas golvvärme kan ni kräva ersättning eftersom det står att det finns golvvärme.
      Om golvvärme finns men att den är trasig så händer det på om den fungerade när ni undersökte bostaden innan kontraktet skrevs.

      Fungerade golvvärme då och att installationen inte är supergammal så kan ni kräva ersättning.
      Fungerade inte golvvärmen då så tror jag tyvärr att det faller under er undersökningsplikt.

      Jag är inte 100% säker så jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

      mvh admin på Ekonomifokus

  2. Hej,
    Jag ska flytta till en lägenhet efter två dagar som jag har inspekterat idag efter att rengöringen var klar. Kontraktet undertecknades för 3 månader tillbaka. Säljaren tog bort sina väggmonterade möbler som lämnade många hårda pluggar på väggen. Säljaren vägrade att fixa det. Vi har inget sätt att acceptera detta tillstånd av väggen. Vad kan vi göra?
    Mvh
    Ananym

    • Hej Ananym.

      Det är så reglerna är när man köper bostad.
      Säljaren har ingen skyldighet att fixa hål efter tavlor, hyllor osv som skruvas ner.
      Som köpare får man förvänta sig att det kommer att finnas hål i väggen där det suttit tavlor, möbler, hyllor osv.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Hej!

    Min mamma har köpt en bostadsrätt och nu efter 1 månad så löste vi objekt beskrivningen igen och det är ca 7 punkter som inte stämmer det står att det skall finnas garderober i alla rum och markis monterad och torktumlare men ingenting finns vem har rätt i detta de finns med i objekt beskrivningen men inget finns i lägenheten ??

    • Hej Kubikay.

      Om ni fått felaktiga uppgifter så bör ni, enligt min bedömning kunna kräva ersättning av säljaren.
      Räkna ut ungefär hur mycket värdet är på de prylarna som ni inte fått och skriv ett brev eller e-post till säljaren och be om ersättning för prylarna.
      Se till att värdet är skäligt och kräv inte för mycket pengar. Då finns risken att säljaren vägrar betala och då tvingas ni stämma säljaren via tingsrätten för att få era pengar.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  4. Hej. Jag har precis sålt en bostadsrätt där föreningen har angett till mäklaren att internet ingår i hyran. Jag har betalat för internet när jag bott där. Men nu vill köparen ha ersättning för det. Är det jag eller föreningen som blir ersättningsskyldig?

    • Hej Frans.

      Det är du som är ansvarig för uppgiften om du skrivit under objektsbeskrivningen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  5. Hej
    Köpte en villa i våras som vi flyttade in i nu under hösten. Vid kontraktsskrivningen mottog vi ett ifyllt frågeförmulär där säljarna specade upp vilka förbättringar som gjorts, när huset är byggt osv. Där står det spa-avdelning med bastu och värmegolv. Muntligt förklara säljaren att värmegolvet inte fungerar men att vi endast behöver köpa en ny termostat. Detta har vi nu gjort men när behörig elektriker kopplade in nya termostaten zappar det till och den nya termostaten gick sönder (vilket vi märkte då vi testade på ett annat fungerande värmegolv i en annan del av huset). Räknas detta som ett dolt fel?

    • Hej Emma.

      Det kan kanske räknas som ett dolt fel, jag vet tyvärr inte helt säkert.
      Skicka ett brev eller mail till säljaren där du förklarar hur mycket du vill ha i ersättning och varför.
      Räkna ut en rimlig summa att kräva.
      Om säljaren vägrar betala så får ni stämma säljaren på kostnaden.

      Om du vill ha ytterligare kostnadsfri juridisk rådgivning kan du kontakta mäklarsamfundets kundombudsman.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  6. Hej!
    Jag har en fråga gällande ett försäkringsärende som jag hoppas att ni kan hjälpa mig med. Vi har köpt en villa där ena altandörren var trasig men som säljarna redan anmält som ett försäkringsärende hos sitt försäkringsbolag. Vi fick kvittot på att en ny dörr var beställd samt så fick vi information om att snickaren som skulle utföra detta skulle komma och byta dörren för 10 veckor sedan. Han har fortfarande inte dykt upp. Vi har kontaktat honom flera gånger och varje gång kommer han med nya ursäkter för varför han inte har kommit än. Detta börjar bli ganska tröttsamt och vi undrar ju självklart vad vi rättsligt kan göra i detta fallet. Har vi möjlighet att kräva en lösning? Hur går vi i så fall tillväga?

    • Hej Amanda.

      Förmodligen kan ni inte göra så mycket mer än att vänta.
      För att ni skall kunna kräva något så måste ”skälig tid” ha löpt ut och jag gissar på att 10 veckor räknas inom skälig tid i detta fall men jag är inte säker.

      Om ni har skrivit in i avtalet att säljaren skall åtgärda dörren och det drar ut för mycket på tiden så har ni rätt att åtgärda dörren själva. Kostnaden för detta kan ni sedan kräva av säljaren.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  7. jag ska köpa en bostadsrätt från min syster, vi är redan överens om priset och vill bara ha en objektsbeskrivning som SBAB kräver. vad kostar det och vem gör det billigast?
    Ska man kontakta mäklare som ”fixar papper men man säljer och visar huset själv”, eller ska jag gå till en traditionell mäklarfirma?

    Kan man inte göra det själv med intygande av föreningen gällande att objektet stämmer med beskrivningen?

  8. Hej, jag har nyligen köpt ett hus. I prospektet fanns det med ett nyligen taget vattenprov(2 veckor gammalt) som visade att vattnet i huset var bra, vilket gjorde att jag inte undersökte saken vidare. Jag fick senare veta att det vattenprov som funnits med inte tillhörde vår fastighet och att vattnet i vår fastighet var betydligt sämre(nära otjänligt). Säljaren vill nu gå med på att dra av kostnaden för ett filter på köpeskillingen, han vill dock inte bekosta installationen. Saken är ju den att jag lånat 85% för huset och inte har några pengar för att installera filtret, utan måste ta ett till lån för det. En filtrator behöver också byta filter med jämna mellanrum, vilket också blir en merkostnad jag inte räknat med när jag budade på huset.

    Tror du att jag kan begära skadestånd för den merkostnad som läggs på, eller borde jag ha undersökt vattnet närmre i enlighet med undersökningsplikten(det hävdar nämligen säljaren)?

    • Hej Alex.

      Jag är osäker på vad som gäller där tyvärr.
      Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  9. hej, Vi har såld radhus förre året /2019/. Köpare mailar oss nu efter ett år, att de fick mögel och orsaken är ej fungerade ventilation systemet underlång tid och och att huset saknar mekanisk ventilation., och att detta är dolda fel…vi hade inga problem med mögel innan, bodde där från 2007 . Vi som säljare har signerat försäkring av dolda fel, och enligt okulär kontroll från 2019 år de upptäckte inga fel på ventilation , när vi köpte huset där har varit mekanisk ventilation, men har inte fungerat super bra och när vi hade renoverat kök i 2013 och har monterat köksfläkt på andra sidan av kök – vi har klippt den mekanisk ventilation och lagt vanliga friluftsventil i vägar och monterat kolfilter fläkt i köket… Inget om mekanisk ventilation står i objektbeskrivning , och detta tror jag inte är något av dolda fel – och min fråga är om Köpare kan kräva ersättning från oss för ny ventilationssystem om Ventilation har varit godkänt enl. Okulär kontroll vid tillträdesdagen ? mvh Säljare

    • Hej Säljare.

      Jag är osäker tyvärr så du får ringa till mäklarsamfundets kundombudsman så får du gratis rådgivning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  10. Vi köpte ett hus 2016 som var omdränerat 2011. 2019 skulle vi sälja huset allt var klart när det stora skyfallet kom och vi hade vatten i hela källaren vi fick gå ner i pris med 150.000kr. enligt företaget som gjort omdräneringen ville ägaren inte göra om dräneringen runt hela huset utan bara delvis. Nu vill vi veta om vi har rätt till ersättning för det är ju ett dolt fel.

    mvh
    Marie-Louise

    • Hej Marie-louise.

      Det är svårt för mig att svara på med så lite information.
      Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  11. Hej.
    Kan man bli ersättningsskyldig för fel i en bostadsrätt som köparen ”upptäckt” via en besiktningsman efter tillträdesdagen? Köparen valde att inte besikta innan kontrakts och tillträdesdagen.
    Felen är inget funktionsfel utan köparen hävdar att badrummet rustats på fel sätt( rustades av en firma via ägaren före oss )
    Vi har aldrig haft någon anledning att misstänka att det funnits några fel.
    Allt var ju besiktningsbart för köparen innan köpet.

    Mvh Thomas

    • Hej Thomas.

      Nej det kan man inte, om det inte är ett så kallat ”dolt fel”.
      Det låter inte som ett dolt fel eftersom besiktningsmannen upptäckte det (utan att riva ner väggar osv utgår jag ifrån).
      Köparen skulle gjort besiktningen INNAN köpet, efteråt är det försent.

      Mvh admin på EKonomifokus

  12. Hej
    Vi köpte hus nyss och har besikta de och vi uppmärksammade då att i ena rummet under en stor matta de satt fast i ett hörn att de är en golvbrunn och cement de har tidigare varit en dusch där. I objektbeskrivningen står de att de är trä golv i hela rummet men så är de inte. Och de står inte i frågelistan heller. Är inte detta något som måste framgå. De har liksom undanhållit detta. Är de något vi kan ta fram nu efter besiktningen och begära ersättning

    • Hej Maria.

      Ja om det har betydelse för er så kan ni ju försöka pruta ner priset på grund av det.
      Om köpet redan är bindande så borde ni kunna kräva ersättning för det.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  13. Hej! Vi har köpt en bostadsrätt med tillträde 1:a augusti. Några veckor efter att vi skrev kontrakt blev vi kontaktade av säljaren som vill att vi ska betala inredningen i klädkammaren. Klädkammaren är fotograferad i objektsbeskrivningen och inredningen är inritad på planbeskrivninhen så vi anser att den ingår men säljaren fortsätter. Vi har vänt oss till mäklaren och sagt att om köparen ska ta med sig inredningen så vill vi ha prisavdrag på köpet motsvarande kostnaden för motsvarande inredning och kostnad för leverans av denna och installation eftersom vi har betalt ett högt pris på lägenheten baserat på allt som fanns. Mäklaren återkopplar inte och vi vill lösa detta före tillträde för efter tillträde har mäklaren inget ansvar och säljaren lyssnar inte. Vad kan vi göra för att skynda på. Vi vill ha tilläggskontrakr för detta eftersom vi inte får återkoppling och alltså inte kan lita på om inredningen är kvar efter tillträdet.

    • Hej Anna.

      Det är inte så det fungerar. Mäklaren har inget ansvar i detta och har ingen makt att göra något. Ett tilläggs-avtal är ju meningslöst om inte säljaren skriver under avtalet.
      Ni kan inte heller låta bli att genomföra slutbetalningen på tillträdet på grund av detta för då bryter ni mot avtalet och blir ersättningsskyldiga.

      Om det är fast inredning som är monterad för stadigvarande bruk så skall inredningen ingå.
      Meddela det till säljaren och meddela att ni kommer att gå till tingsrätten om säljaren väljer att ta med inredningen.
      Efter tillträdet får ni kräva ersättning av säljaren ifall inredningen är borta. Om säljaren vägrar betala eller återlämna inedningen får ni gå till tingsrätten och kräva ersättning.

      Om du vill ha kostnadsfri juridisk rådgivning kan du kontakta mäklarsamfundets kundombudsman:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på EKonomifokus

  14. Hej. Jag har nyss köpt en bostadsrätt och litade på att objektbeskrivningen var korrekt. Att de saknades persienner i nått rum och att det var en missfärgning på mattan under badkaret.. De kunde jag acceptera..
    Vid tillträde upptäckte jag att det var en stor kloss som höll badkaret på plats eftersom ett ben var trasigt.
    Vad som var ännu märkligare var att Diskmaskinen inte var inkopplad ,eller bänkbelysning i köket. De har använt skarvsladd de gånger de diskat. Den plockades bort under visning ,så klart…
    Är inte de en skyldighet av säljare att upplysa om detta ? Finns diskmaskin tar man väl för givet att den är inkopplad. Kostar en bra slant med en elektriker och det tycker jag säljaren ska betala. Vad anser ni. ? Hur går jag vidare med detta om han vägrar betala?
    Bör jag få avdrag för trasigt badkar också ,eller skulle jag tagit lös fronten vid besiktning ? De är inte så lätta att sätta tillbaka..

    • Hej Anett.

      Dessa saker du nämner hade du lätt upptäckt vid en besiktning eller en noggrann undersökning av bostaden innan du köpte den.
      Du har därför inte rätt till någon ersättning eftersom du brustit i din undersökningsplikt.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  15. Hej
    Vi har sålt vår lägenhet, efter kontraktskrivningen så har spanjoletten gått i sönder på altandörren. (Lägenheten är på första våningen) Vi har varit i kontakt med ett företag som skall fixa den men det hinner ej bli gjort innan inflyttningsdatumet få reservdelarna beställs från tyskland. Vi kommer såklart betala för det men kan köparen kräva ersättning eller häva köpet då dörren är trasig vid inflyttning.

    • Hej Karolina.

      Nej, fixar ni felet så har ni gjort rätt för er.
      Då har inte köparen rätt till någon ytterligare ersättning.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  16. Hej! Vi har köpt ett hus och när vi var på visningen sa mäklaren att golvet (som var väldigt slitet) var träparkett och som skulle gå att slipa så ser det ut som nytt. Golvet är på ca 60m2. Vi tog dit en golvslipare som konstaterade att det absolut inte gick att slipa då det var ett fanergolv inte träparkett, han skulle gå rätt igenon golvet med slipen. Till saken hör den att vi kontaktade mäklaren som sa att det inte var nåt problem de har en ansvarförsäkring de var bara att lägga ett nytt golv mäklarens försäkringsbolag skulle stå för kostnaden. Vi har på sms konversation att han ok:ar start av att lägga nytt golv då vi inte ska betala utan de löser det. Nu fick vi brev från mäklarens försäkringsbolag att mäklaren ej är ansvarig och således inte ersättningskyldig . Utan det är säljaren som givit mäklaren fel information. I objektsbeskeivningen står det svart på vitt att det är träparkett ( vilket det inte var) Hos vem och hur ska vi söka ersättning då både mäklare och säljare givit oss grov felaktig information?

    • Hej Mikael.

      Då är det säljaren som skall betala ersättning till er.
      Du kommer dock inte få ersättning för ett helt nytt golv vad jag vet, men ersättning har du rätt till.
      Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning kring hur du kan gå vidare.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  17. Hej!
    Vi har köpt hus där beskrivningen av trädgården har visat sig vara fel nu när det börjar bli vår. Saknas fruktträd och bärbuskar som vi glatt oss åt. Vi köpte huset när snön fortfarande låg.

    Dessutom så visade det sig att gräsmattan var i dåligt skick då tidigare ägare inte återställt sättningar efter jordvärmeslingor.

    Vad gäller? Kan vi göra något?

    Tack på förhand!

    • Hej Hanna.

      Sättningarna i gräsmattan är jag osäker på.
      Ni borde dock kunna få ersättning för felen i objektsbeskrivningen.

      Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  18. Hej,

    Jag har nyligen köpt villa och enligt objektbeskrivningen så skall det vara kaklat badrum. Nu visar det sig i efterhand att det inte är kakel utan någon form av kakelimitation som vare sig säljare/köpare/mäklare/besiktningsman upptäckt eller påtalat. Rimligtvis borde man göra en värdeberäkning på nuvarande uppförande jämfört med om det varit kakel och mellanskillnad bör ersättas? Vad kan jag göra?

    • Hej Andreas.

      Korrekt.
      Beräkna mellanskillnaden och kräv det i ersättning av säljaren.

      mvh admin på Ekonomifokus

  19. Hej

    Vi köpte hus 2011. Huskroppen ska enligt objektbeskrivning och besiktningsprotokoll ha byggkonstruktion av typen platta på mark, det har nu visat sig vara en krypgrund.

    Det är stor skillnad på dessa konstruktionstyper, en krypgrund har andra risker och kan behöver åtgärdas i form av tex aktiv ventilation.

    Vill vi nu att besiktningen görs om. Om brister då finns vill vi ha ersättning för att åtgärda dessa. Är det rimligt och vilka är våra rättigheter?

    Även om brister inte upptäcks så är det ett grundläggande fel i beskrivningen av vad som sålts, går det att yrka på skadestånd? Det finns en försäkring som heter Varudeklarerat.

    Kort tid efter tillträdet blev vi fundersamma kring de ventiler som finns i grunden varpå besiktningsmannen gjorde ett extra besök men inte ens då förstod han att grunden vad av typen krypgrund. Det är ju en smula märkligt tycker jag idag.

    • Hej Håkan.

      Jag är osäker så jag får be dig att kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk vägledning
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på EKonomifokus

  20. Hej!
    Jag är intresserad av Franks fråga ovan, då vi kan tänkas ha samma erfarenhet. Dock har det inte gått ett år sedan tillträdet ännu.
    Om vi misstänker att mätningen/storleken på lgh är felaktig till vem vänder man sig? Mäklaren?

    Jag tar förgivet att en balkong inte ska medräknas i bostadens boarea (finns en på ca 4 m2)?

    Hur mäts en lägenhet, är det rum för rum som sen adderas ihop?
    Vem ska göra kontrollmätningen finns det firmor som ska anlitas för det eller räcker det med att vi mäter?
    Med vänlig hälsning,
    Mia

    • Hej Maria.

      Det enklaste är att anlita en firma som kontrollmäter (till exempel Anticimex).
      Balkong räknas inte in.

      Om du skall kräva ersättning så gör du det skriftligt via brev eller e-post till säljaren.

      Mvh admin på EKonomifokus

      • Jag har inte kontrollmätt. Men tittade i objektbeskrivningen, där står i det finstilta att man kan kontrollmäta om man tycker det är viktigt (?!) OCH om det skulle visa sig att det skiljer mycket i verkligheten mot vad som sas i objektbeskrivningen. (Man litar ju på vad de skriver i den) Vad kan man göra då? Har man någon rätt

        • Hej Maria.

          Om du misstänker att bostaden är mindre än vad som angavs i objektsbeskrivningen får du kontrollmäta bostaden.
          Det är steg 1.

          Skiljer det sig mycket så får du kräva ersättning av säljaren.

          Mvh admin på EKonomifokus

  21. Tack för ditt svar. Som fortsättning på den tidigare kommentaren – har jag då rätt att kräva min förening på ersättning för de förlorade kvm? Hur långt efter köpet kan man åberopa denna rätten att kräva ersättning för detta? Som jag förstått det gäller två år för bostadsrätter, men först när man upptäcker felet.

    Och skulle ersättningen då gälla förlorade kr/kvm eller bostadsrättsavgiften. Avgiften är väldigt låg vilket innebär att jag inte skulle tjäna mycket på det.

    • Hej igen Frank.

      Tyvärr måste man åberopa fel i bostadsrätt inom 2 år från tillträdet så tiden har löpt ut för dig.

      Ersättningen gäller för förlorade kvadratmeter.
      Man räknar då ut kvadratmeterpriset vid köpet (baserat på 28 kvm i ditt fall) och drar av kvadratmeterpriset multiplicerat med 4 i ditt fall.

      Om till exempel kvadratmeterpriset var på 50.000 kr per kvadratmeter så blir ersättning 50.000 kr * 4 = 200.000 kr.

      Mvh Admin på EKonomifokus

  22. Hej,
    Jag misstänker att min bostadsrätt kan vara mindre än det som angavs i objektbeskrivningen när jag köpte den. I lägenhetsbeskrivningen står det att den är 28 kvm men jag misstänker att den är närmare ca 24 kvm. Eftersom det har gått snart 3 år sen jag köpte den och jag minns att det stod något som kan tolkas som en friskrivningsklausul i avtalet är jag osäker på mina möjligheter kräva ersättning.

    Jag är dock inte intresserad att kräva ersättning utan jag undrar snarare om jag som säljare, sedan kommer kunna hållas ansvarig/krävas på skadestånd av nästa köpare. Om jag hänvisar till ”bostadsrättsföreningens mätning” vilket hänvisades till mig, och jag inte har någon rimligt anledning att anta att dessa är felaktiga, är jag då ansvarig? Som jag har förstått det är det praxis att mäklaren hämtar information angående bl. a.
    bostadsrättens storlek i kvm hos föreningens register.
    Tack på förhand!

    • Hej Frank.

      Ja tyvärr, du riskerar att bli ersättningsskyldig i efterhand om lägenheten är mindre än vad som anges i objektsbeskrivningen vid försäljning.
      Det spelar ingen roll om du hävdar att du inte visste och att lägenheten var sådan när du köpte den.

      Har du otur så kan din köpare komma i efterhand och kräva ersättning för de förlorade kvadratmetrarna.

      Mvh Admin på Ekonomifokus

  23. Hej!

    Vi köpte hus för 4 månader sen och vi har nu upptäckt diverse fel på det. Vi har en doft i huset som troligtvis är asfaboardskivan. Vi håller på att tvista med försäkringsbolaget då säljarna köpte en dolda-fel försäkring. Men vi har nu upptäckt att huset inte har samma takmaterial som står beskrivet i objektbeskrivningen. Objektbeskrivningen gör gällande att huset har ett eternit-tak men efter samtal med grannar så kommer det fram att huset har fibercementtak. Självklart är ju det säkrare och egentligen bättre för oss, men det innebär också att vi behöver planera för ett takbyte då det nuvarande taket är ca 20 år. Har vi rätt att söka någon ersättning av säljarna då uppgifterna i objektbeskrivningen var uppenbarligen fel?

    Med vänliga hälsningar,
    Slaven

    • Hej Slaven.

      Ja om det är fel i objektsbeskrivningen så har ni rätt till ersättning.
      Då får ni räkna på hur mycket skillnaden på de olika tak-typerna är värd.
      Om det egentligen är värt mer med ett fibercementtak än ett eternit-tak så kommer ni inte att kunna få någon ersättning.
      Då har ni ju fått något bättre än det ni betalade för.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  24. Hej
    Sålde mitt hus 2015. Det är byggt 1972, utbyggnaden i slutet 80 början på 90-talet av min pappa och en snickare. Jag fick ha en arkitekt som ritade hur allt skulle göras. Fick godkänt av kommunen. Utbyggnaden besiktigades 1994 av kommunen det blev ua. 2010 bytte jag takpannor innan dess ville företaget besiktiga om det fanns fukt eller annat innan de la pannorna. Men allt var ok. Så jag bytte pannor på det gamla huset plus utbyggnaden. Nu säger köparen att det runnit in vatten i utbyggnaden och vill ha det till ett dolt fel. Han hade en besiktningsman som gjorde en ockulär besiktning vid köpet. Sen kan jag tillägga att ett år efter köpet var det något med gjutjärnsbrunnarna som han redan visste om som även besiktningsmannen berättade om. som köparen godkände. Då ville köparen att jag skulle ta ett försäkringsbolag som heter Chubb(som hans mäklarkompis föreslagit) som jag inte har för att få ut ersättning. Pratade då med mitt bolag som var Trygg Hansa som tyckte det luktade illa. Har Anticimex Dolda fel försäkring. Nu säger han att utbyggnaden inte var fackmannamässigt gjort. Jag berättade allt innan och han fick alla papper (som jag tyvärr inte kopierade)på utbyggnad och takpannor. Har fixat de papper från kommunen som fanns. Skickat allt till Anticimex. Nu vill köparen ha betalt för arbetet som gjorts på taket.

    • Hej Mona.

      Jag kan inte uttala mig om ditt specifika fall.
      Du får ringa mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri vägledning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  25. Hej! Min mamma sålde sitt hur för 5 år sedan. Hon tog då en ”dolda fel försäkring” Nu har ägarna upptäckt att det finns gammal eternit nedgrävd på tomten. Detta är gjort långt innan min mamma köpte huset och hon hade ingen vetskap om att det fanns nedgrävd eternit på tomten. Eftersom felet inte finns i fastigheten så täcker inte försäkringen detta enligt Anticimex. Köparna har nu sanerat delar av tomten och skickat fakturan till min mamma på närmare 100 000 kr och detta har de gjort utan att veta om försäkringen skulle täcka eller att mamma hunnit undersöka vad som gäller. Hur ser ansvarsfrågan ut i dessa fall? Förstår ju så klart köparen att de vill få bort eterniten men vem bär ”skulden” och vem skall betala? Känns ju väldigt tufft att mamma skall betala för ett dolt fel som är orsakat av tidigare ägare. Rimligt isåfall borde kanske vara att se delar på kostnaden. Tacksam för svar!

    • Hej Kristin.

      Jag vet faktiskt inte vad som gäller där.
      Ring mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri vägledning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  26. Hej
    Om jag säljer ett hus och pelletsbrännaren i pannan börjar krångla precis före överlämnandet, jag bekostar då reparationer av den samma och vi är överens om att denna fungerar. 10 månader efter reparationen uppstår ett annat fel vilket ej varit där tidigare och vilket jag ej har haft vetskap om eller blivit informerad av reparerande företag om att detta skulle finnas, är jag då skyldig att betala reparationen av detta också?
    Överlämnandet av huset skedde 2 månader innan reparationen av brännaren, till saken hör dessutom att köparen av huset ej bor i detta mer än 4 dagar i månaden och ej har uppsikt över anläggningen, och har under de 12 månader han ägt huset där uppvisat stor okunskap i systemet trots att detta förevisades vid försäljningen.

    • Hej Stefan.

      Nej du är inte skyldig att betala reparationen för fel som uppstått 10 månader efter tillträde.

      Mvh admin på EKonomifokus

  27. Hej! Köpte ett hus nyligen. I objektbeskrivningen står det att det är parkettgolv i kök/hall och på den inglasade terrassen. Det har visat sig att det är laminat istället för parkett. Vidare så står det att det är en induktionshäll på spisen men det är vanlig glashäll.

    Har vi rätt till ersättning för detta och isf på vilket sätt? Måste de byta ut golvet och spisen eller får de betala en summa pga felaktigheten? Eller faller detta under vår undersökningsplikt?

    • Hej Patrik.

      Eftersom ni fått fel uppgifter i objektsbeskrivningen så är min bedömning att ni har rätt till ersättning för golvet och spisen.
      Hur mycket ersättning ni har rätt till kan jag dock inte bedöma. Ni får prata med en jurist om det.
      Ni kan börja med att kontakta mäklarsamfundets kundombudsman för gratis konsultation. Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  28. Hej, vi köpte ett hus, som vi tänkte använda som fritidshus, för knappt två månader sedan.
    Inga anmärkningar av Anticimex i besiktningen och frågelistan besvarades med nej av säljaren. Förra veckan skulle krypgrundsavfuktaren servas. De ringer och säger att de inte kan komma in i krypgrunden pga 40 cm vatten. Kontaktar säljaren som berättar att detta hänt en gång innan utan åtgärder.
    På kontraktsdagen pratade vi om just krypgrund mm och de nämner inget.
    Vi har även märkt en märklig vass lukt i ett av sovrummen.
    Vi hade aldrig köpt detta hus med detta problem om vi hade blivit upplysta.
    Dolt fel ?
    Mvh

    • Hej Titti.

      Det vågar jag inte svara på tyvärr. Det låter som ett dolt fel men jag är inte säker.
      Mitt tips är att ringa mäklarsamfundets kundombudsman så får du gratis vägledning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  29. Hej!
    Vi har sålt en lägenhet via mäklare. Hon gjorde en del fel i planritning och beskrivning som vi påpekade. Dock missade vi att hon uppgett att det fanns golvvärme i badrummet, något som aldrig funnits. Köparen har nu hört av sig efter 2 månader och vill ha ersättning för detta ”fel” att golvvärme saknas. Mäklaren förnekar allt ansvar då vi ju godkänt beskrivningen. ”Felet” var ju mycket lätt för köparen att upptäcka både vid visning och tillträde. Hon önskar ekonomisk kompensation.
    Vad gäller? Priset på lägenheten avgjordes ju inte alls av ev golvvärme i lägenheten.

    • Hej Marie.

      Det stämmer att ni är ansvariga för informationen om att det finns golvvärme i badrummet.
      När ni signerade objektsbeskrivningen så godkände ni också att uppgifterna var korrekta.

      Köparen har alltså fått fel information och har rätt till ersättning.
      Hur mycket ersättning som köparen har rätt till vågar jag dock inte svara på.

      Du kan slå en signal till mäklarsamfundets kundombudsman och få lite kostnadsfri vägledning.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  30. Hej! Vi köpte en villa och flyttade in för två veckor sen. För ganska precis en vecka sen regnade det in. Ovan där det regnade in så är det en stor balkong med trall. Snickare och takläggare har konstaterat att det inte är första gången det regnat in. Vi visste att duken under trallen är äldre än beräknad livslängd (enligt Anticimex). Men på grund av att det låg trall kunde vi inte göra en fullständig besiktning av taket. Säljaren har dock intygat att det inte finns några kända fel med tak, väggar, regnskydd etc i en frågelista till mäklaren som var bilaga till köpekontraktet och under besiktningen som genomfördes av Anticimex. Vi har anmält till mäklaren och säljarens försäkring för dolda fel. Har vi rätt till ersättning?

    • Hej Lina.

      Jag vågar tyvärr inte svara på din fråga.
      Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman om du vill ha kostnadsfri juridisk rådgivning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  31. Hej!
    Jag och min sambo köpte en lägenhet med beskrivningen mörk betsad ekparkett i lägenheten. Nu när vi fått tillgång till lägenheten och vi har haft folk som slipat golvet åt oss har de påpekat att sovrumsgolvet är i laminat. De försökte slipa golvet men lämnat ljusa märken efter sig. Kan man som köpare kräva av säljaren kompensation för att ha delgett oss fel information angående golven?

    • Hej Johanna.

      Ja det kan du få ersättning för.
      Hur mycket du kan begära är svårare att svara på tyvärr så där får du försöka göra en vettig bedömning av värdeskillnaden mellan de olika golvtyperna.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  32. Hi,
    Sorry for my language as I only know few Swedish.
    I bought a villa this June( Byggnadstyp 1 -plans hus med källare), from the ”Objektsbeskrivning”, it shows the frame of the villa is ”Betong/Lecahålsten”.
    But I just find that only basement frame is made of concrete(Betong), the villa on the ground was made of wood.
    Can I claim the compensation for it? and what can I do? Thank you!

    BR//Jubing

    • Hello Jubing.

      Im not sure.
      Contact mäklarsamfundets kundombudsman for free legal advice.
      Telephone number: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomiofkus

  33. Hej. Vad rekommenderas inför en försäljning av villa. Dolda fel försäkring? Besiktning innan försäljning? Pris som kan tänkas accepteras eller ett utgångspris som man lägger ut för att inte skrämma bort intressenter för att sedan uppmuntra en budgivning? Med vänlig hälsning, Camilla

    • Hej Camilla.

      Gällande pris så är det olika beroende på hur marknaden är och vart i landet man säljer osv.
      Mäklarna i ditt område är de som kan det där bäst. vanligtvis brukar dock lockpris fungera väl (tyvärr får man väl säga).

      Gällande besiktning så brukar det vara bra att göra en förhandsbesiktning. Spekulanterna känner sig tryggare och vågar ofta lägga fler bud när de har bra koll på läget.
      Dolda fel försäkring brukar ingå i besiktningen. Gör den inte det så får du avgöra själv om du tror att det behövs.
      Det vågar jag inte svara på tyvärr.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  34. Hej,
    Vi var på en visning på en ombildat lägenhet till bostadsrätt från föreningen och mäklaren sa på visningen att det finns 30000kr renoverings fond på denna lägenhet som man kan använda och det påverkade vår beslut att köpa den men tyvärr efter köpet vi bestämde oss att sälja av familj skäl lägenheten var tom och 2,5 månader tills vi lyckades sälja och den informationen om reparations fonden förmedlade jag till nya mäklaren och han skrev den i annonsen och i objektbeskrivning. vi skrev under under trodde att nya mäklaren kollat upp det för att det står i mäklarbild dessa info. Nu köparen frågat föreningen och det visade sig att det är 0 kr . mäklaren säger att det är vårt ansvar. första mäklaren sa muntligt det och han förnekar att han sagt det. andra lägenheter får 30000kr men inte den för att den är nyligen ombildad. vi visste inte alls dessa info och vi hade inga mäklarbild i första köpet. och nya mäklaren har skrivit mäklarbild 2 dagar efter vi har skrivit på kontraktet. Vad ska hända nu vem är ansvarig ???

    • Hej Perjin.

      Det blir tyvärr du som blir ansvarig.
      Du kan kräva ersättning av mäklare nummer 1 men eftersom du endast fått informationen muntligt och att mäklaren nekar så kommer det nog att bli omöjligt att får ersättning och att bevisa att du blivit lovad 30.000 kr i fonden.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  35. Hej!
    Vi var på en visning av en bostadsrätt där det i objektsbeskrivningen stod att badrummet var renoverat 2018. Vi tyckte att det luktade avlopp och fick till svar att det stått still i golvbrunnen länge. Vi påpekade även att golvet såg ”ofräscht” ut och bad därför mäklarbyrån kolla upp så att allt verkligen var renoverat 2018. Vi fick till svar och ett dokument ”frågelista” som säljarna fyllt i att altt var renoverat samtidigt enl uppgifterna o objektsbeskrivningen.

    Vi slog till och köpte lägenheten och väntar nu på tillträde.

    För någon helg sedan hyrde vi lägenheten av säljarna och då luktade det fortfarande avlopp och trots att vi duschade m m fre-sön var lukten kvar. Vi bad mäklaren undersöka saken igen och de återkom och sa att de varit dit och lukten nu var borta. Vi frågade efter våtrumsintyget som vi inte fått tagit del av trots vår fråga om renoveringen och mailad ”frågelista” från säljare. När vi fick intyget till oss visade det sig att badrummet inte alls var renoverat 2018 utan 2016!
    Helt plötsligt har vi köpt en lägenhet med ett 2 år äldre badrum än vad både mäklare och säljare uppgav och vi är dessutom oroliga att det ev är något fel på badrummet.

    Hur går vi tillväga? Vi tycker att en rimlig prissänkning skulle vara naturlig men enl mäklaren så säger hon att ”så länge vi inte blivit drabbad av någon skada så har vi inte rätt till någon ersättning.”

    Vi känner dock att vi blivit lurade och att de gett falsk information i säljprospektet. Är det ok utan konsekvenser? Dessutom hade vi möjlighet att köpa en exakt lika lgh i huset bredvid men valde den här eftersom badrummet var nyare.

    Tacksam för svar!

    • Hej Stina.

      Gällande våtrumsintyg så är det för sent att be om det i efterhand. Det skulle ni sett till att få innan ni köpte affären om det var viktigt för er.
      Där är det alltså ni som brustit i er undersökningsplikt tyvärr.
      Gällande att badrummet är renoverat 2016 istället för 2018 som stod i objektsbeskrivningen så har ni rätt till ersättning. Hur stor ersättningen blir vågar jag dock inte svara på men jag tror det handlar om väldigt små pengar.
      Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får ni kostnadsfri juridisk vägledning:
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  36. Hej!
    Köpte en bostadsrätt för drygt 4 år sedan. I objektsbeskrivningen på Hemnet stod det att det fanns golvvärme i badrummet och att badrummet var renoverat 2010. Golvvärmen fungerade inte vilket vi inte blev informerade om och i efterhand har det kommit fram att badrummet är gjort 2008. Kan man göra något nu i efterhand? mvh Sandra

    • Hej Sandra.

      Värdet på bostaden är förmodligen ungefär detsamma oavsett om badrummet är från -08 eller från -10.
      Det finns alltså förmodligen ingen direkt ersättning för er att kräva.

      Mvh admin på EKonomifokus

  37. Hej
    Jag flyttade in till min pojkvän förra året. och nu har vi separerat och jag fick huset. Dock så har han gjort mycket med huset innan jag flyttade in som jag inte känner till. Nu försöker jag få information om brunnar, bygglovs ritningar, kaminen mm. Men han vägrar att bifoga dessa uppgifter.
    Vad har han för skyldigheter att informera mig om?

    Mvh Carita

  38. Hej! Vi har köpt ett hus för en vecka sedan, men dom tidigare ägarna har inte flyttat ut allt ännu och dom har behållt 1 uppsättning nycklar som dom inte vill ge oss förrän dom är klar. Står i kontraktet att dom skulle varit utflyttad och klar den 6/9 när vi skrev under papperna. Sen idag upptäckte vi massvis med kattbajs inne i bastun som dom missat att städa. Kan vi kräva någon ersättning av dom för allt detta?

    • Hej Henrik.

      Ja, om de har brutit mot det som står i kontraktet kan ni kräva ersättning.
      De har ingen rätt att behålla nycklar till bostaden efter tillträdet om inte det står i kontraktet.
      Kattbajset får de komma tillbaka och städa bort. Om de inte gör det så har du rätt till ersättning där med.

      Hur mycket ersättning du har rätt till är dock omöjligt för mig att svara på.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  39. Hej! Jag är spekulant på ett hus som säljs av dödsbo. Säljaren undanhåller fel på huset och brunn. Även tomtgränser som överskridits med byggnader, gräsmattor mm. Givetvis för att få upp priset. Vad kan man göra? Har mäklaren några skyldigheter att rätt uppgifter kommer fram? Mvh Peter

    • Hej Peter.

      Mäklaren går på säljarens uppgifter.
      Det du kan göra är att köpa huset med ett besiktningsvillkor. Då får du ett par veckor på dig att besiktiga huset.
      När du sedan besiktigar huset så kommer du ju att upptäcka dessa fel. Då kan du pruta ner priset. Om säljaren inte går med på prutningen så kan du bryta kontraktet utan kostnad.
      Se bara till att besiktningsklausulen i kontraktet formuleras på rätt sätt så att du inte åker på en massa kostnader.

      Mvh Admin på Ekonomifokus

  40. Hej! Jag såhär sålt en lägenhet och nu vecka efter att han har flyttat in hör han av sig påfund av att det inte sitter ett lamputtag i taket. Han menar på att jag borde betala för elektrikern som ska installera ett uttag. har jag något krav att betala?

    • Hej Alex.

      Om du endast lämnat sladdar som man kan få en stöt av så måste du åtgärda det så att det blir en ofarlig lösning.
      Men du är inte skyldig att installera något som inte fanns där vid köpet, såsom till exempel ett lamputtag.

      Mvh admin på EKonomifokus

      • okej! Det har jag erbjudit mig att göra men det vill han inte! nu har han börjat hota med att han ska ta detta vidare om jag inte betalar för halva kostnaden för att installera ett lamputtag idag kl 18:00. vad ska jag göra?

        • Hej igen Alex.

          Du får avgöra själv om du vill betala eller inte.
          Din köpare kommer ju med största sannolikhet inte att dra ärendet till tingsrätten eftersom det handlar om småsummor.

          Mvh admin på Ekonomifokus

  41. Hej!

    Vi har nyligen skrivit kontrakt på ett hus som vi blivit jätte förtjusta i!

    I objektbeskrivningen står det huset har en förbränningstoalett vilket vi tycker är helt OK. Efter kontrakt skrivningen så ville den tidigare ägaren visa oss runt igen och det visar sig då att det är en mulltoa och inte alls en förbränningstoalett.

    En mulltoa är inget vi vill leva med och vi känner oss lurade. Vad är vår rätt i detta? Kan vi kräva skadestånd på mellanskillnaden av en mulltoa och förbränningstoalett (ca 50 000:-) eller får vi skylla oss själva som inte såg skillnaden?

    Vi har ännu inte betalat för huset. Har vi ångerrätt utan några kostnader?

    Tack!

    • Hej Bella.

      Jag tror att ni har rätt att kräva ersättning eftersom det står så i objektsbeskrivningen.
      Ring mäklarsamfundets kundombudsman och få gratis rådgivning kring hur ni kan gå vidare.
      Telefon: 08-83 22 66

      Mvh admin på EKonomifokus

  42. Hej!
    I vår objektbeskrivning som är underskriven av säljaren står det så här.
    KÖK MED MATPLATS
    ljus köksinredning, diskmaskin.
    2016 utförde säljaren följande:
    Kompletterade med golv, väggskåp, bänkskiva med spishäll (induktion), inbyggnadsugn,
    inbyggnads mikro, reparationsgips på väggar, kombi kylskåp/frys i rostfritt”

    Nu har vi upptäckt att alla vitvaror är från 2002. Eftersom vitvarorna var i rostfritt var dom i bra stick.
    Säljaren har sagt han renoverat köket men inte nämnt något om gamla vitvaror.

    Finns det något vi kan göra åt detta?

    • Hej Mats.

      Nej tyvärr. I den objektsbeskrivningen står det inte att vitvarorna är från 2016.

      Mvh admin på Ekonomifokus

      • Hej!

        Vet inte om detta göra någon skillnad rent juridiskt men säljaren sa själv under visningen att köket var renoverat. Är det inte vilseledande information om att inte nämner att man använt sig av begagnade vitvaror?

        I vår objektbeskrivning står det tex:
        Uppvärmning: Luft/vatten-värmepump IVT från 2009
        Tak: Betongpannor (från 1998)
        Känns väldigt underligt att man inte har lagt till tex ”inbyggnadsugn (2002) eller begagnad”
        När man bara läser 2016 och inga andra datum, så utgår man får det. Känns som väldigt otydlig beskrivning.
        Tänker mer om det är medvetet gjort för att få köparen att tå det är nya, så borde det väl finnas några regler?

        • Hej igen Mats.

          Givetvis är det medvetet att de inte skrivit med ålder på vitvarorna.
          Eftersom det är gamla vitvaror vill de inte skylta med det i annonseringen.
          Men vilseledande är det inte.
          Tyvärr har du köpt bostaden utan att ta reda på detaljerna tillräckligt noga. Det är upp till dig att ta reda på åldern på vitvarorna innan köpet om det är viktigt för dig. Det finns ingen lag som säger att ålder på vitvaror skall stå med i en objektsbeskrivning.
          Du får se det som läropengar.

          Mvh admin på EKonomifokus

  43. Hej!
    köpte en lgh för två veckor sedan och enligt objektsbeskrivning så är badrummet ny renoverat.
    När jag skulle börja göra rent badrummet förra veckan så såg jag att golv/väggvinkel där man duschar var silikonat och det var smuts som hade trängt sig under silikonet och för att göra rent det så fick jag ta bort silikonet för att komma åt smutsen och såg att det fanns små öppningar eller sprickor i fogen mellan golv/vägg-vinkel. Kontaktade säljaren och frågade när badrummet blev renoverat och han sa att den var nyrenoverad när han köpte lgh för typ två år sedan men har ingen information när den blev gjord? Så jag har ingen aning när den blev renoverad. Hur ska jag gå till väga?

    • Hej Elias.

      Du kan inte göra så mycket. Du skulle ha bett att få ett våtrumsintyg när du köpte lägenheten.
      Nu är det försent. Det är förmodligen inget fel på ditt badrum (men man kan aldrig vara helt säker).
      Fogen mellan kaklet utgör ingen fuktspärr så det viktiga är att fuktspärren under kaklet är tillfredsställande.
      Det gör alltså vanligtvis inget om det är sprickor i fogen.

      Mvh admin på EKonomifokus

  44. Finns det nån lag på att en objeksbeskrivning måste finnas vid ett köp och är en objektsbeskrivning en utfästelse

    • Hej Jan.

      Om ni säljer utan mäklare så måste man inte ha någon objektsbeskrivning. Det räcker med kontrakt.
      Det kan ju såklart uppstå en del problem i efterhand om man skippar objektsbeskrivningen och saker och ting inte är som man har förväntat sig. Objektsbeskrivningen är absolut en utfästelse. Det som står i den är säljaren ansvarig för att det stämmer.

      Mvh admin på EKonomifokus

  45. Hej,
    Har en fråga runt hur en mäklare får formulera sig i en annons? Vi har en försäljning i vår brf där mäklaren i annonsen skriver bl.a. ” Här finns det möjlighet att flytta ut köket” med hänvisning till planlösning där köket flyttats ut i hallen samt väggar tagits ned. Är detta ok? För denna typ av förändring krävs ju styrelsens tillåtelse. Till saken hör att exakt denna mäklare har tidigare sålt en lgh på detta sätt i vårt hus och det resulterade i en otillåten köksflytt och stora juridiska kostnader för vår förening.
    Min fråga är nu om vi har möjlighet att tvinga fram en ändring av annonsen?

    • Hej Annika.

      Det är absolut okej att formulera sig så som mäklaren har gjort.
      Däremot kan ni ju testa att be mäklaren snällt att lägga till i informationen om bostaden att det ”krävs godkännande av styrelsen för större ändringar i bostaden” eller liknande.

      Om inte mäklaren skulle kunna skriva om allt som kräver styrelsens godkännande så är det väldigt många saker som går bort. Altan är ett sådant exempel.

      Mvh admin på EKonomifokus

  46. Hur går man vidare?
    En bekant köpte precis en bostadsrätt. Under visningen var förrådet som tillhör bostadsrätten låst (fristående byggnad ca en meter från huvudbyggnaden och delas med grannen) och vid ett par tillfällen har en titt i förrådets efterfrågats av köparna, men nekats av säljarna som menar på att nycklar inte funnits tillhands men att det ändå inte var några konstigheter. Nu visade det sig att hela förrådet är vattenskadat då taket läcker. Det är tydligt att detta inte är en ny skada då det är mögel på fler av väggarna och efter samtal med grannarna som delar förrådet, mäklaren menar på att han har avslutat ärendet i samband med överlåtelsen och påskrivning av kontrakt…något dolt fel är det inte och besiktningsmannen menar att de inte besiktigar förråd….det är väldigt uppenbart att säljarna valt att undanhålla den här informationen.. men vad gör man nu?

    • Hej Tina.

      Jag är lite osäker på denna fråga så du får nog be din bekanta att kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får han/hon kostnadsfri juridisk rådgivning. Telefonnummer till kundombudsmannen: 08-83 22 66

      Mvh admin på Ekonomifokus

  47. Hej, hur långt efter försäljningen av en bostadsrätt och överlämnande av nycklar har jag skyldighet att betala för stopp i avlopp? Vid överlämnandet va vattenlås och golvbrunnar förstås rengjorda och fungerande. Med vänlig hälsning, CW

    • Hej Christina.

      Du har ansvar fram till den avtalade tillträdesdagen.
      Köparen övertar ansvaret på tillträdesdagen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

  48. Hej,
    Jag behöver hjälp eftersom säljare och mäklare missgav mig när jag köpte lägenhet från dem. Enligt deras annons, jag kan installera diskmaskin i mitt köket, men när jag kollade med diskmaskin foretåg de sa att du kan inte eftersom du behöver rätt utrymme för att installera diskmaskin. Vad ska jag göra? Vi har varit i Sverige tre år och vi vet inte regler.
    Tack!

    • Om säljare och köpare säger att det går att installera en diskmaskin så syftar de på att det finns anslutningar till el, vatten och avlopp.
      Sedan handlar det ju om hur stor diskmaskin du köper. Det finns ju bänkdiskmaskiner och mindre diskmaskiner att köpa.
      Tyvärr tror jag inte du har rätt till någon ersättning för detta men du kan testa.

      Skriv ett brev med dina krav och lämna det till säljaren.
      Skriv hur mycket du vill ha i ersättning och varför du vill ha ersättning.
      Om säljaren vägrar att betala ersättning så är nästa steg att gå till Tingsrätten (dyrt och mycket arbete).

      Mvh admin på Ekonomifokus

  49. Min fråga är detta. Jag och min vän godkänner lån från bank till lägenhet och köpte en lägenhet tillsammans. Lånet är godkänt på båda namnen men lägenheten är på mitt vännamn. Han sålde den lägenheten själv utan att fråga mig. Vad är min rätt och libilities efter att ha sålt denna lägenhet. Jag kommer att ha någon andel på vinsten i denna lägenhet.

    • Hej Shaheen.
      Som jag förstår det så var du endast en så kallad medlåntagare.
      Dvs du stod bara med som en extra säkerhet för banken ifall din vän inte skulle kunna betala sitt lån.
      Lånet kommer att lösas när lägenheten säljs.

      Du har tyvärr ingen rätt till någon vinst från försäljningen om det inte är så att ni bott tillsammans i lägenheten sedan köpet.
      Du kan då ha rätt till en del av vinsten enligt sambolagen.

      Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här