När du sålt en bostad måste du deklarera affären oavsett om man gör vinst eller förlust. Om du gör en vinst på din bostad efter alla avdrag skall du betala 22% i skatt på vinsten. Gör du en förlust efter alla avdrag får du istället ett förlustavdrag som du kan nyttja för att få tillbaka pengar på skatten.
För att minska din beskattningsbara vinst (eller öka din beskattningsbara förlust) har du rätt att göra avdrag för vissa kostnader relaterade till bostaden. Att göra avdrag vilket leder till mindre vinstskatt att betala (eller mer skatt att få tillbaka vid förlust)
Att ”göra avdrag” innebär att man från bostadens försäljningspris räknar bort kostnader som är relaterade till bostaden så som inköpspris, renoveringar, försäljningskostnader osv.
5 kategorier av avdragsgilla utgifter
Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:
- Reparationer och underhåll
- Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
- Försäljningskostnader
- Inköpskostnader
- Övriga utgifter
🔗 Läs även vår artikel: Räkna ut vinst/förlust & skatt vid försäljning av bostad (inkl kalkylator)
Artikelns innehåll:
1. Reparationer och underhåll
2. Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
3. Försäljningskostnader
4. Inköpskostnader
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
6. Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
7. 5 000 kronors-regeln
8. Får man dra av för eget arbete?
9. Vad händer om man fuskar eller gör fel?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
1. Reparationer och underhåll
Du får göra avdrag för de renoveringar, reparationer och underhåll som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).
Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.
För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.
Exempel på avdragsgilla renoveringar/reparationer & underhåll:
- Målning
- Tapetsering
- Byte av lister
- Byte av vitvaror
- Byte av brädor på altanen
- Byta ut golv
- Renovera & fasaden
- Måla om fasaden
- Fixa en fuktskada
- Byta fönster
- Renovera & lägga nytt tak
- Renovera badrum
- Renovera kök
- Renovera trappa
I princip alla typer av byten går under denna kategori om man inte byter till en helt annan och bättre variant/modell/typ av material. Om man t ex byter från 2- till 3-glasfönster så kan det istället räknas som ”ny- till- och ombyggnad”. Ett annat exempel som kan räknas som ny- till- och ombyggnad är om man byter från plastmatta till parkettgolv.
Om du byter ut något i bostaden till en bättre variant/modell/typ så skall du egentligen dela upp avdraget mellan renoveringar och ny- till- och ombyggnad. De flesta lägger dock hela summan som ny- till- och ombyggnad för att slippa 5 års regeln men det är inte helt rätt enligt Skatteverkets regler.
Exempel på hur det egentligen skall delas upp:
Ditt badrum har våtrumsmatta & våtrumstapet. Du renoverar och byter till kakel och klinkers. Kostnaden för renoveringen, om du hade renoverat med våtrumsmatta & våtrumstapet, hade varit ca 30 000 kr. Kostnaden för hela renoveringen med kakel och klinkers blir 100 000 kr. Då skall egentligen 30 000 kr klassas och deklareras som en vanlig renovering och 70 000 kr skall klassas och deklareras som ny- till- och ombyggnad.
Du har bytt till betydligt bättre eller dyrare material eller produkt
Betydligt bättre eller dyrare innebär att materialet eller produkten var av exklusivare kvalitet eller modell än det du bytte ut. Du kan ha gjort renoveringen när som helst under tiden som du ägde bostaden. Men, om du renoverade mer än fem år innan du sålde bostaden får du inte avdrag för den del av renoveringen som räknas som reparation och underhåll.
Exempel på renoveringar som ingår här:
- Du har bytt en plastmatta mot ekparkett, klickgolv eller klinkers.
- Du har bytt ett standardkakel mot marmor.
- Du har bytt taket på ditt hus från papp till plåt.
- Du har bytt ett standardkök mot köksinredning med betydligt exklusivare standard, utan att ändra planlösningen.
Material eller produkter som har fått bättre standard enbart på grund av den tekniska utvecklingen räknas däremot inte till den här kategorin. Det gäller till exempel om du har bytt ut ett standardkylskåp mot ett nytt standardkylskåp med samma funktioner, även om det nya har lägre elförbrukning.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av renoveringar innehåller både grundförbättringar och reparationer och underhåll. Räkna ut hur stor del det blir av respektive kategori. Sedan ska du lägga till beloppen i respektive fält när du deklarerar.
Även kostnaden efter ROT avdraget är avdragsgill
Om du anlitat en hantverkare och nyttjat ROT-avdraget så är den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget avdragsgill. Det innebär att om du anlitat en hantverkare för totalt 100 000 kr och ROT-avdraget (30%) nyttjades så har du 70 000 kr kvar på den kostnaden som du kan göra avdrag på i deklarationen vid försäljning av bostaden.
2. Ny- till- och ombyggnad (grundförbättringar)
Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.
För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.
Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.
Detta är inte helt lagligt men det är mycket svårt för skatteverket att hävda motsatsen eftersom skatteverket sällan vet hur bostaden var när du köpte den och om det fanns en tvättmaskin då.
Avdrag för hela utgiften
Du får göra avdrag för hela utgiften om du har bygg nytt, byggt till eller byggt om och ändrat planlösningen i bostaden. Du får också göra avdrag med hela beloppet för inköp av utrustning som inte har funnits i bostaden tidigare.
Du kan ha gjort åtgärden när som helst under tiden som du ägde bostaden.
Det här får du göra avdrag för med hela utgiften
Exempel på sådant som du kan göra avdrag för med hela utgiften:
- Du har byggt ett nytt hus.
- Du har byggt ut ditt hus.
- Du har installerat en tvättmaskin där det inte fanns någon innan.
- Du har gjort om ett garage till ett badrum.
Vad innebär det att ändra planlösningen?
För att det ska räknas som att du har ändrat planlösningen ska du ha gjort stora förändringar, till exempel något av nedanstående:
- Du har flyttat köket till en annan plats i bostaden.
- Rörens placering har ändrats, om du till exempel har byggt om badrummet och flyttat toalett, handfat och dusch till en annan del av rummet.
- Fläkten och diskmaskinen är flyttade till en annan plats i köket efter renoveringen.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av arbeten tillhör kategorin grundförbättringar. Fyll i det samlade beloppet för avdragen i den här kategorin som Grundförbättringar (Utgifter för grundförbättringar som nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad) när du deklarerar.
Exempel på avdragsgilla kostnader inom grundförbättringar (Ny- Till- och ombyggnad):
- Installera en vitvara där det inte fanns en sådan vitvara tidigare
- Bygga en ny altan
- Bygga ut
- Flytta innerväggar
- Bygga om (ändra planlösning)
- Stora förändringar i bostadens planlösning, tex flytta handfatet i köket eller bygga om köket
- Växter i trädgården såsom tex rohdodendron eller körsbärsträd
- Bygga altan
- Bygga bastu
- Inreda vinden
- Installation av fiber
3. Försäljningskostnader
När du säljer bostaden kostar även själva försäljningen pengar. Det kan handlar om kostnader för mäklare, styling osv. Dessa kostnader är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla försäljningskostnader
- Kostnad för mäklare
- Kostnad för homestyling
- Kostnad för annons på Hemnet.se
- Administrativ avgift till förvaltare (tex avgift till HSB)
- Kostnad för att förhandsbesiktiga huset inför en försäljning
- Kostnad för dolda fel försäkring
- Övriga kostnader som du haft på grund av försäljningen
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.
4. Inköpskostnader
När du köpte bostaden hade du kostnader för inköpet. De är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla inköpskostnader
- Inköpspriset för bostaden
- Kostnader för besiktning
- Avgifter till bostadsrättsföreningen/förvaltaren (HSB osv)
- Kostnader för pantbrev
- Kostnad för lagfart
- Kostnad för eventuell juridisk hjälp & rådgivning
Allt detta är avdragsgillt i deklarationen när du sålt bostaden.
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
När man säljer en bostadsrätt får man även dra av följande:
- Kapitaltillskott
Den del av din månadsavgift som används för att amortera på föreningens lån är avdragsgill och kallas för kapitaltillskott. Det kan även vara så att du gjort ett så kallat ”extra kapitaltillskott” under åren du bott i föreningen, då är den summan också avdragsgill. Ditt totala kapitaltillskott står med i den kontrolluppgift som föreningen skickar ut med posten i början på året efter du sålde din bostadsrätt. - Inre reparationsfond
Skillnaden på summan som finns i den inre reparationsfonden när du köpte bostadsrätten och när du säljer bostadsrätten är avdragsgill. Om det satt 1 000 kr i fonden när du köpte och det sitter 2 000 kr där när du säljer kan du alltså dra av 1 000 kr.
Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
Skatteverket kan i efterhand begära att du skickar in underlag som styrker de avdrag du tagit upp i deklarationen. Du kan alltså behöva visa upp bevis för dina avdrag. Om du saknar kvitton finns det andra sätt att bevisa avdragen.
Här är en lista med exempel på vad Skatteverket kan godkänna som bevis när du yrkar ett avdrag:
- Kvitton
- Foton (före- och efterbilder)
- Ritningar
- Kontoutdrag eller lånehandlingar
- Bygglovshandlingar
- Fastighetsdeklaration
- Prisstatistik
Så gör du om du saknar kvitton eller bevis
Om du saknar någon sorts underlag eller bevis för dina avdrag kan du ”yrka öppet”. Du gör då en bedömning av kostnaderna du vill dra av och gör avdragen precis som vanligt men du skriver under ”övriga upplysningar” att du saknar underlag. Beskriv tydligt vilka avdrag du saknar underlag för.
5 000 kronors-regeln
Dina kostnader för renoveringar och/eller kostnader för ny- till och ombyggnad måste uppgå till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår för att de skall vara avdragsgilla.
Kan man göra avdrag för eget arbete?
Nej, man får inte dra av för eget arbete. Man får inte heller dra av för inköp av verktyg, exempelvis penslar, maskiner osv.
Om man anlitat hantverkare får man dra av den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget.
Vad händer om man fuskar eller gör fel i deklarationen?
Vid mindre fusk eller fel i deklarationen blir man normalt inte bestraffad. Skatteverket brukar helt enkelt bara neka avdraget.
Så fungerar reglerna:
Om man begår ett allvarligt uppenbart fusk i deklarationen så riskerar man att få ett skattetillägg som straff. Skattetillägget är 40 procent på den skatt som undanhållits tack vare de felaktiga uppgifterna.
Exempel: Om du gjort ett avdrag på 10 000 kr som är felaktigt så riskerar du att få betala skatten på 2 200 kr plus skattetillägget på 880 kr.
Om du vill läsa mer om att deklarera så rekommenderar vi att du går in på Skatteverkets hemsida och läser vad Skatteverket skriver samt vad som gäller enligt lagen.
Disclaimer:
Våra tips och råd grundas på hur de flesta brukar göra när de deklarerar sin försäljning. Våra tips kan i vissa fall bryta mot Skatteverkets exakta regler. Den som vill deklarera 100% korrekt bör använda Skatteverkets egna e-tjänst.
Deklarera affären
Deklaration av försäljningen skall göras året efter kontraktet undertecknades. Om du skrev kontraktet under 2023 skall affären alltså deklareras under våren 2024 när deklarationen dimper ner i brevlådan.
Oftast hjälper mäklaren dig kostnadsfritt med deklarationen av din försäljning.
Få hjälp med deklarationen
På Mindeklaration.se kan du få hjälp med deklarationen för en låg kostnad. De hjälper dig att göra alla avdrag så att du betalar minsta möjliga vinstskatt eller får tillbaka så mycket som möjligt på skatten vid förlust.
Gå via vår länk och använd värdekoden A59K26H så får du rabatt på tjänsten
Frågor och svar om avdrag
Ja
Ja
Nej, men flyttstädning är avdragsgill med RUT-avdraget
Nej, men den är avdragsgill som RUT-avdrag
Nej, men räntekostnaderna är avdragsgilla som ränteavdrag i din vanliga deklaration under kapitalutgifter.
Ja, men ränteskillnadsersättning är avdragsgill i din vanliga deklaration under kapitalutgifter (på samma sätt som ränta)
Man riskerar att få skattetillägg
Läs vår artikel, där listar vi avdragen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Källhänvisning:
Skatteverket.se
Hej,
Jag ägde en villa 100% Har sålt 50% av villan, nu äger jag 50%. Ska jag skriva in hela inköpspriset 1 000 000kr eller är det 50% jag ska skriva in 500 000kr?
Hej Lotta.
Du skall skriva 100% av inköpspriset och sedan ange att du ägde 50% av bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Vi köpte vårt radhus i Sthlms trakten för 18 år sedan för 1,1 milj. Renoverat flitigt, satt in braskamin, bytt kök, byggt altaner, renoverat alla rum. Bytt fönster från 2 till 3 glas, bytt fasad osv, allt är gjort av oss själva.. Sålde nu och utgångsbudet var 3,9 milj. Vi fick 5 milj. Så det gick upp kraftigt. Vad är rimligt att göra avdrag för? Vi tänkte yrka på ca 500 tusen, men alla tycker det är för lite med tanke på vad vi fick vid försäljningen. Har inte kvitton på allt, men mycket.
Hej Anna.
Du kan inte tänka på det sättet.
Du skall tänka hur mycket du lagt ut i renoveringar och förbättringar under åren och räkna ihop alla summorna enligt reglerna.
Du kan inte bara dra av 500.000 kr om du inte haft så mycket kostnader.
Så som sagt, räkna ut hur mycket ni lagt ut under åren och gör avdragen.
Om det är en kostnad ni haft där ni saknar kvitton men har andra ”bevis” i form av bilder eller liknande så kan ni försöka komma ihåg/räkna ut på ett ungefär vad kostnaden var.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej ! undrar om detta är avdragsgillt vid husförsäljning, detta har skett för 10 år sedan, nyinstallation av bergvärme, altanbygge ink nergrävd swimmingpool, samt att vi anlagt en riktigt lång L-stöds mur till granne nedanför pga av den gamla rasat! ett stort och kostsamt projekt….
Hej Stefan.
Jag hade dragit av alla de sakerna som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vart skriver man avdragen i k6
På gamla k6 baksida kunde man spalta upp avdragen, men inte på den nya.
Hej Kjell-Ove.
Om jag förstår det hela rätt så syftar du på avdrag för renoveringar.
Du fyller endast i en klumpsumma/totalsumma i fältet för renoveringar på din K6.
Man skall inte skicka in någon specifikation på vilka renoveringar man har gjort.
Om jag inte svarat på din fråga får du förtydliga den lite för mig då jag inte är helt säker på vad du efterfrågar.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Om man när man anlade trädgård även gjorde en grillplats och köpte en murgrill och ställde där, får man även dra av för denna i deklarationen? Alltså i samband med anläggning trädgård?
En annan fråga, uppläggningsavgift för lån får man dra av. Hur drar man av få? Är det nån procent?
Hej Therese.
Jag hade absolut dragit av även de kostnaderna för anläggningen och den platsbyggda grillen.
Gällande uppläggningsavgiften så är den tyvärr inte avdragsgill som jag har förstått det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag undrar hur det är med verktyg som vi köpt för att kunna renovera själva, kan man dra av för dem i deklarationen?
Om man bytt ut alla lås i huset, kan vi dra av dem med?
Hej Fredrik.
Du får inte dra av verktyg.
Låsen får du dra av om de byttes för mindre än 5 år sedan.
Du drar av låsen som en vanlig renovering/underhåll.
Mvh admin på EKonomifokus
Läste någonstans att man bara får göra avdrag för mellanskillnaden när man gör en ombyggnation eller en förbättring vid tex byte av fönster eller byte av tak. Jag har bytt ut de kopplade 2 glasfönstren mot energiglas samt bytt det gamla enkupsteglet mot plåt inklusive tilläggsisolering.
Hur ska man tänka när det gäller mellanskillnaden? Går det överhuvudtaget att få tag på nytt enkupstegel eller kopplade fönster? Vad ska man i så fall sätta för ”värde” på de gamla byggnadsdelarna
//Hasse
Hej Hans-erik.
Ja enligt reglerna är det mellanskillnaden som man får dra av.
De flesta struntar dock i den regeln och yrkar avdrag för hela beloppet.
Det kan ju i vissa fall vara i princip omöjligt att räkna ut mellanskillnaden.
Jag vet själv inte hur man skall räkna ut skillnaden i värde på dina renoveringar/ombyggnationer.
Mvh admin på Ekonommifokus
Hej!
Får man i något läge dra av för slitage av maskiner/verktyg som man använt vid renovering av bostad (när man renoverat själv alltså och inte anlitat en firma)?
Hälsningar,
Marcus
Hej Marcus.
Nej det får man inte.
Mvh admion på EKonomifokus
Hej
I samband med en vattenskada på bottenvåningen i vårt hus för 8 år sedan, blev vi tvungna att gräva ut hela bottenplattan , detta ledde till att vi installerade om elen, bytte planlösning i köket samt badrum bla med bastu som inte fanns innan. Kan vi dra av dessa kostnader som om byggnad i samband med försäljning av huset 2017. Vi anlitande även arkitekt för att få hjälp med att rita om köket.
Mvh Christina
Hej Christina.
Jag hade definitivt gjort det.
Tänk bara på att ni inte kan dra av sådant som försäkringsbolaget betalade.
Mvh admin på EKonomifokus
Kan man dra av för byte till 3-glasfönster, braskamin, luftvärmepump, kommunaltvatten och fiber?
Hej Tomas.
Svar ja.
Allt du nämner är avdragsgillt.
Mvh admin på EKonomifokus
Om man har sålt en bostadsrätt och köpt ett radhus,ska (kan) man dra av för nya pantlån?
Hej Daniel.
Du kan endast dra av kostnaden för den pantförskrivning du gjorde när du köpte din bostadsrätt.
När du i framtiden säljer ditt radhus (som jag antar är friköpt och inte bostadsrätt) får du dra av kostnader för pantbrev och lagfart.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi sålde vårt hus i december 2017 och ska nu deklarera detta! Vi ägde 50% vardera!
I deklarationen framgår det totala beloppet som vi köpte huset för osv… men när vi nu ska deklarera förbättring samt renoveringar vi gjort ska vi båda skriva samma summa för detta oxå? Alltså vad vi totalt renoverat för, ska samma belopp fyllas i både i min samt min makes deklaration? Och att sedan skatteverket själva gör en ”kalkyl” utifrån att vi ägde hälften vardera?! Eller måste vi splita kvittona på hälften och fylla i halva summan på mig och den andra halvan på maken för de renoveringar vi gjort…?!
Mvh
Hej Amanda.
Alla uppgifter som rör själva bostaden skall fyllas i till 100% på båda era deklarationer.
Ni fyller sedan i att ni ägde 50% var av bostaden.
Testa gärna vår K5 kalkylator så blir det nog enklare att se hur ni skall göra:
https://www.ekonomifokus.se/k5-blankett-kalkylator-berakna-vinst-forlust-och-skatt-realtid-smahus
Mvh admin på EKonomifokus
Tusen tack för svar, mvh
Hej !!!!
Min son har sålt sin bostadsrätt i år genom mäklare, men den låg ute till försäljning förra året genom annan mäklare, utan att bli såld. Vid försäljningen av bostadsrätten får han ju dra av avgiften för Hemnet.se nästa år, men får han dra av avgiften för Hemnet.se i år, då bostadsrätten låg ute till försäljning men inte såldes ? Han har ju totalt således haft två avgifter för Hemnet.se
Hej Peder.
Båda Hemnetavgifterna skall dras av samtidigt i deklarationen när du deklarerar själva försäljningen.
Man kan inte göra avdrag för kostnader vid försäljning av bostad när man inte deklarerar försäljningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jättetack för svar
Med vänlig hälsning !!!!
Peder Björklund
Hej
När vi köpte vårt hus stod jag som ägare av endast 5% och min fru på 95%.
Efter skillsmässan har vi justerat detta till 50/50 genom gåva.
Min fråga är om jag får dra bort 50% av anskaffningsvärdet innan jag beräknar skatten?
Hej Fredrik.
När man tar över via gåva tar man även över gåvogivarens anskaffningspris.
Du skall alltså räkna på samma anskaffningspris som din fru.
Svaret blir då ja på din fråga.
Du skall dra av 50% av bostadens inköpspris och din fru skall dra av de andra 50% i sin deklaration.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tusan oxå, ok tack för svaret.
Hej, vi la ut vår bostadsrätt hösten/sensommaren 2016 och flyttade i samma veva in i vårt nyköpta hus. bostadsrätten stod dock tom i 7 månader (till mars 2017) innan mäklaren lyckades få den såld, vilket betyder att vi betalade ca 70.000:- (10.000 per månad för banklånet och HSB) för en tom lägenhet samtidigt som vi betalade på det nya huslånet.
Går det dra av på de 70.000 för den långdragna försäljningen på nåt sätt?
Hej Mikael.
Nej du kan inte dra av för dubbla boendekostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tusan oxå, ok tack för svaret.
Hej
Vi har byggt till huset och byggt om den gamla delen med så att planlösningen blev helt annorlunda och mer tidstypisk. När detta gjordes var vi tvungna att tex byta ut nästan samtliga tak- och golvlister och måla alla väggar. Detta då vi rev väggar och satte upp nya. Listerna var från 50-talet och det gick inte få tag samma till de nya väggarna. Att enbart måla de nya väggarna hade inte funkat, det var tapet från 50-talet på de andra. Får jag dra av samtliga kostnader som ny-/tillbyggnad?
Hej Darko.
Ja det som du beskriver räknas som ombyggnad så det hade jag dragit av som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack!
Hej.
Om man har totalrenoverat ett gammalt kök innan man sålde sin bostadsrätt, (1,5 år innan försäljningen) var drar man av detta då?
Vi byggde även en altan längs ens husväggen. Var drar man av detta?
Läste även man kunde dra av överlåtelseavgiften som vi betalade vid försäljningen. Var drar man av det?
Tack på förhand.
Hej Emma.
Använd vår kalkylator:
https://www.ekonomifokus.se/berakna-k6-blankett-en-gratis-onlinetjanst
Där kan du se precis vilket fält som du skall lägga in dina avdrag i.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Undrar om man får dra av kostnaden för fiber till huset , det kostade över 20 000 kr 2017
Hej Carina.
Ja det är avdragsgillat som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Läste i en av kvällstidningarna att man kan göra avdrag om man själv stylat sin lägenhet inför en försäljning. Stämmer det?
mvh Ulrika
Hej Ulrika.
Nej det stämmer inte.
Det är endast om man anlitat en stylistfirma eller om man hyrt möbler/inredning endast till försäljningen som kostnaden är avdragsgill.
Du kan ej dra av för inredningsprylar eller möbler som du köper.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej igen! Hur är det med utomhuslampor fastsatta (mer än 5 år sedan) på fasaden som inte fanns tidigare? Räknas dessa med som ny/till/ombyggnadskostnader och är avdragsgilla?
Hej Maria.
Jag skulle absolut testat att dra av lamporna som grundförbättring.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Har installerat hemlarm i huset för mer än 5 år sedan samt har också satt in en tätningskanal i skorstenen för mer än 5 år sedan för att kunna elda i vedspisen. Räknas dessa som ny/till/ombyggnad och är avdragsgilla vid försäljning? Har även satt in garderober i ett sovrum längs hela väggen (elfasystem) för 5-6 år sedan. Tidigare satt det en liten platsbyggd garderob (hemmasnickrad) på en liten del av väggen. Vad ska man räkna detta som? Mvh Maria
Hej Maria.
Jag skulle dragit av samtliga saker du nämner som grundförbättring/ny- till- och ombyggnad.
Garderoberna som satt där innan känner ju inte Skatteverket till.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag äger en villa på annan ort än där jag bor. Den ska nu säljas. Kan jag som övriga försäljningskostnader dra av resor avseende möte med mäklare,iordningställande inför fotografering och inför visningar samt kontraktsskrivning?
Hej Camilla.
Ja det kan du.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om en förbättringsåtgärd som har skett inom fem år troligtvis ska räknas som en ombyggnad, skulle du vid minsta tveksamhet ändå välja att lägga den som reparation/underhåll?
Jag har läst något att man vid reparation/underhåll ska dra av något, minns ej vad, från kostnaden. Är det typ så att om jag köper en ny kyl för 5000 kr och säljer den gamla på blocket för 1000 kr, så är min kostnad 4000 kr? Eller något annat?
Jag vill göra rätt för mig i deklarationen men har ingen lust att köra öppna yrkanden eller vad det nu heter. Om det ändå skulle bli fel, typ för att något inte anses vara en reparation/ombyggnad, eller jag har dragit av fel belopp från kostnaden för reparation/ombyggnad, hur ser riskerna ut för straffskatt eller vad det heter eller i värsta fall polisanmälan? Det borde väl ändå krävas rätt extrema grejer för att det ska bli aktuellt? Inte bara om man har missuppfattat något?
Bra sida!
/ Fred
Hej Fred.
Du har helt rätt i det du skriver.
Man skall göra avdrag för ålder osv samt att man skall endast dra av för skillnaden i värde mellan den gamla kylen och den nya.
Om renoveringen är yngre än 5 år kan du egentligen lägga den som renovering även om det egentligen är en grundförbättring. Summan blir ju den samma ändå. Det är summan som är viktig för Skatteverket.
MEN, i princip ingen gör det. Nästan alla drar av hela beloppet. Sålänge du inte begår ett uppenbart brott utan att du endast fyllt i fel så brukar skatteverket nästan alltid endast be dig att göra om deklarationen eller neka de avdrag som är felaktiga.
Under mina år som mäklare har jag endast stött på en person som fått straffskatt. Den personen drog av över 500.000 kr i renoveringar utan att ha ett enda kvitto. Han blev inte polisanmäld utan fick en straffskatt. Om jag inte minns fel så handlade det om att han fick betala ca 10% extra i skatt på vinsten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, är trädfällning avdragsgill vid försäljning av hus om kvitto finns? Kan det anses som en förbättring då resultatet dels blir mindre påverkan på huset (löv, kottar, grenar etc som faller på huset), dels innebär sol på tomten istället för konstant skugga.
Hej Mia.
Nej, men du får göra RUT-avdrag på kostnaden för det arbetet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
vi ska köpa ett fritidshus där säljaren helt nyligen betalat fakturan för anslutningsavgift av kommunalt VA. Säljaren vill att vi betalar den anslutningsavgiften utöver själva köpesumman, vilket vi tänkt göra. Min fråga gäller rätten till avdrag för anslutningsavgiften. Jag antar att säljaren har rätt att göra avdrag för avgiften i sin deklaration. Vad gäller för oss vid en ev framtida försäljning? Det är ju vi som faktiskt har betalat VA-anslutningen. Måste det skrivas på något speciellt sätt för att vi ska ha rätt att göra avdrag vid ev försäljning?
Hej Mia.
Den som har kvittot eller fakturan kan dra av kostnaden.
Om ni skall betala kostnaden bör ni se till att fakturan ställs på er så att ni kan dra av den vid en framtida försäljning.
Det handlar ju om att ha bevis att visa för skatteverket om de ber om det. Då gäller det att ni har en giltlig faktura eller kvitto ställd på er.
Mvh admin på Ekonommifokus
Har sålt ett fritidshus själva utan mäklare och undrar nu om vi får dra av resekostnaderna för att genomföra försäljningen, och annonskostnader.
Hej Mona.
Ja ni får dra av för resekostnader och annonskostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi sålde huset 2017 och har gjort flera renoveringar.
Hur fyller man i K5 om man äger 1/2 huset? Ja och min fru äger 1/2 var. Kan jag fylla i hela K5 i min deklaration? Eller måste jag dela allt i 2 och skriva på min och min frus deklaration?
Hej Elle.
Alla uppgifter som rör bostaden skall fyllas i till 100% i båda era deklarationer.
Ni skall sedan fylla i där att ni äger 50% av bostaden var.
Använd gärna vår kalkylator för att det skall bli tydligare.
https://www.ekonomifokus.se/k5-blankett-kalkylator-berakna-vinst-forlust-och-skatt-realtid-smahus
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Räknas kostnad för att hyra förråd i samband med försäljning av bostadsrätt som en försäljningskostnad. I mitt exempel var jag tvungen att tömma lägenheten på en del saker under visning och hyrde ett förråd på shurgard under ett par månader.
Hej Joel.
Jag är inte 100% säker men jag är nästan säker på att den kostnaden är avdragsgill som försäljningskostnad.
Mitt råd är att testa att göra avdraget. Det vore mycket märkligt om du fick straffskatt av Skatteverket om de nekar det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Glömde Bergvärme
Mvh Bengt
Tack för tidigare svar!
Ytterligare 3 saker som gjordes för 6-8 år sedan.
1.Bredband
2- kommunalt vatten
3. Tillägsisolering av golvbjälklag i två rum
Hej igen Bengt.
Jag skulle lagt alla de tre åtgärderna som ny- till- och ombyggnad och dragit av de i deklarationen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vilken bra och informativ sida.
Jag har ganska nyligen köpt en bostadsrätt med uteplats som jag funderar på att glasa in. Det kommer att bli en stor kostnad, men även förbättra standarden på lägenheten. Om/när jag säljer lägenheten och vare sig det blir med vinst eller förlust, kan jag då dra av utgifterna för inglasning? Jag tänker att arbetet inte täcks av ROT-avdrag. Om det går, anses det vara en standardhöjning och avdraget kan göras även efter fem år?
Hälsningar
Evy
Hej Evy.
Det räknas som en ombyggnad och är en grundförbättring.
Inglasning av balkongen kan du därmed dra av i deklarationen oavsett om den är äldre än 5 år.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Tack för snabbt svar.
Hälsningar
Evy
Gäller detta även för nyproduktion?
Hej Kim.
Ja absolut så länge det är värdehöjande åtgärder.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej på er!
Har en fråga angående pantbrev och lagfart. Då vi har sålt vår bostadsrätt och ska köpa ett hus samma år.
I vår deklaration kan vi då dra av för pantbrev och lagfart på nya huset i deklarationen? Eller kan man endast göra detta när säljer huset?
Tack på förhand!
Hej Attila.
Det är endast när ni säljer huset som ni kan dra av pantbrev och lagfartskostnaden i deklarationen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi köpte i september 2016 ett fritidshus som är grund byggt på 1950-talet och på 1980-talet renoverat och ombyggt en del till. Nu, vi håller på att göra om allt inne: nya väggar och ett sovrum till, köpt värmepump, bytta gamla tapet och måla om, nytt golv istället gamla linoleumgolv, vattenburen golvvärme,bytta ställe för köket och helt nytt badrum ( fanns en torrtoa ) , etc… Vi försöker göra själva jobbet så mycket som möjligt, vi har bara några bilder hur huset såg inne ut men vi har de har bilder som vi fick från mäklare när köpte huset som visar gamla köket,badrum eller sovrummet.
1. kan få avdrag det här året enligt alla kvitto som vi har just nu eller behövs vänta till allt är klart, spara alla kvitto, men ska säkert kan ta lite lång tid och vi behöver varje öre just nu:))
2. jag och min man är båda ägare; kan vi båda få avdrag och Isf under vilken rubrik ska det stå i deklaration?
Tack för du finns här och hjälper oss,
Mvh, Cristina
Hej Cristina.
Renoveringar, förbättringar, ombyggnation av bostaden kan endast dras av i deklarationen när du säljer bostaden.
Det är alltså när bostaden säljs som allt du nämner skall deklareras.
Mvh admin på Ekonomifokus
Toppen, stort tack för svar, då vet jag!
mvh Daniel
Hej, jag undrar om man får dra av kostnad för flyttstädning vid försäljning bostadsrätt? Kostnaden var 4800 ex RUT avdraget.
Hej Daniel.
Tyvärr. Det är endast RUT-avdraget som man får göra på flytt och städ-tjänster.
Mvh admin på Ekonomifokus
sålde huset 2017 bytte taket som läckte in (125 000) 2006 är det avdragsgillt?
Bengt.
I teorin är det en vanlig renovering om du byter tak till ett likadant tak som du hade innan.
Då gäller egentligen 5 års regeln.
Om du har gjort stora förändringar så kan du dra av det som en ombyggnad och då gäller ej 5-års regeln.
Du kan ju också göra en fuling och hävda att du gjort en stor förändring, tex att du hävdar att det gamla taket var av en helt annan modell.
Summa summarum: Om takbytet kan klassas som en ombyggnad så kan du dra av det oavsett ålder.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vid köpet av lägenhet vare lägenheten i dålig skick och jag fick tapetserat allt själv,,,,samt efter några månader fick vatten skada i köket då gick den på bostadsrättsförening försäkring som fixade nytt golv på köket och hallen samt målade om alla köksluckor och fick nytt tapet både på köket och hallen och det var förra 8år sedan,,,kan man räkna de med i deklaration???
Jag har bytt också handtvätt ställa och badrumsskåp samt installerat stort fast dusch och mini bade dusch vid båda handfat har tapetserat hallen men jag fixade jobbet själv samt att jag har ingen kvitto för jag köpte begagnad handfat och skåp,,, är det värde att ta de i deklaration????
Tack för hjälpen.
Mvh
Mazin
Hej Mazin.
Du kan inte dra av något som du inte betalat för själv. Försäkringserästtningar är inte avdragsgilla.
Du kan därför inte göra avdrag för det som försäkringsbolaget åtgärdade efter vattenskadan.
Allt du gjorde i badrummet är avdragsgillt om det uppfyller kraven som jag nämner i artikeln.
Du får inte dra av för eget arbete.
Även om du saknar kvitton så är handfat och skåp avdragsgillt men då måste du kunna bevisa på något sätt för skatteverket att du faktiskt köpt sakerna du drar av.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Sålt vår bostadsrätt i januari och funderar på att begära uppskov för en del av vinsten vid deklaration nästa år. Vilka avdrag kan jag göra och under vilken kategori? Dessa förbättringar har vi gjort.
2014 – målning av samtliga väggar och slipning av golv
2017- inglasning av balkong samt köpt till specialbyggda persienner till inglasningen
Vad mer kan man begära avdrag för? Har hört något om avdrag när föreningen har amorterat samt avdrag för mäklarens arvode, Hemnet-annons och överlastsavgift?
Tusen tack för bra info i övrigt!
Hej!
Sålde min bostadsrätt 2017.
Jag undrar var jag skriver in summan för pantbrev, lagfart och överlåtelseavgift i deklarationen?
För det är väl avdragsgillt?
Hej Emma.
Det stämmer att det är avdragsgillt.
Du har dock sålt en bostadsrätt vilket innebär att du varken betalat för lagfart eller pantbrev. Dessa kostnader finns endast när man sålt en fastighet.
Du kan däremot ha haft en kostnad för pantförskrivning på några hundralappar och/eller en överlåtelseavgift.
Pantförskrivningskostnaden adderar du på ditt inköpspris.
Överlåtelseavgiften adderar du på ditt inköpspris om den betalade i samband med att du köpte bostadsrätten.
Om den betalades när du sålde bostadsrätten skall den ligga som försäljningsutgift.
Lagfart har du inte betalt någon.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Undrar om handpenningen jag lade vid ett husköp är avdragsgill när jag säljer huset?
Mvh.
Johan
Hej Johan.
Nej.
Det är ingen kostnad. Endast kostnader kan vara avdragsgilla.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har nyligen köpt en bostadsrätt där badrummet är renoverat av föreningen år 2003 i samband med vattenstambyte. Ser ut som ett ”typiskt” standard badrum. Kaklat med vita väggar och blå golv, värme element, toa, vask och badrumsspegel. Badrummet har några år på nacken nu och ser inte så fräsh ut. Jag tänkte totalrenovera den, hamnar detta under ”grundförbättringar” eller det ses som underhåll där 5-årsregeln gäller?
Isamband med renoveringen vill jag tillägga spotlights, golvvärme och upphängd toasits vilket inte finns i det nuvarande badrummet.
Hej Ulla.
Det blir underhåll/renovering där 5-års regeln gäller tyvärr.
Hade det varit våtrumsmatta och våtrumstapet kunde du dragit av det som grundförbättring om du istället kaklade badrummet och lade in klinkergolv. Jag tror tyvärr inte att golvvärmen, toasitsen och spotlightsen räcker för att det skall räknas som en grundförbättring.
Jag hade nog eventuellt chansat och dragit av det i deklarationen ändå som grundförbättring om det hunnit bli äldre än 5 år när det är dags att sälja i framtiden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Andreas.
Vi hade tur och hittade altankvittona.
Tusen tack för jättebra hjälp!
Ann
Hej.
Supertoppen att vi hittade denna sida! Ni kan ju allting vi inte kan!
Huset såldes 2017 och vi ska nu deklarera försäljningen. Vi undrar om man kan dra av en manuell terrassmarkis, inköpt på 70-talet, som ombyggnad och även dra av en eldriven terassmarkis, inköpt 2015, som ombyggnad. Eller ska den senare anses vara renovering? Altanen med glasräcke, byggd 2015, hittar vi inget kvitto på. Hur gör vi då?
Asfalterad uppfart, anlagd trädgård, ytterbelysning och stenlagd uteplats som inhandlades efter husköpet.
Kan det tas upp som ombyggnad?
Ny träpanel och målning är väl renovering?
Hej Ann.
Du kan inte dra av en markis som du tagit ner och ersatt med en ny.
Då drar du endast av den nya som en renovering.
Altanen kan ni dra av om ni har någon sorts bevis, tex före och efterbilder.
Annars kan ni testa att yrka öppet i deklarationen.
Dvs skriva att ni saknar kvitton för altanen och dra av en ungefärlig och rimlig kostnad.
Asfalt, trädgård, ytterbelysning och stenlagd uteplats kan ni dra av som Ny- till- och ombyggnad såvida de inte är en renovering av tidigare asfalterad uppfart, trädgård osv. Det skall vara en grundförbättring och inte bara ett byte av asfalt tex.
Ny träpanel och målning är renovering.
Mvh admin på EKonomifokus
Min far gick bort i fjol och min mor lever inte heller. Fastigheten är överskriven på dödsboet. Vi ska nu sälja fastigheten. De köpte huset 1953 för 26500 kr. Vi räknar med att få ca 1,7 miljoner för det nu (ingår skog och åkermark). Under de år de bott där har man gjort många förbättringar. Ändrat uppvärmning, dragit in vatten, inrett vinden mm. Problemet är att inget av de kostnader som är gjorda på 50 och 60 talet kommer upp i 5000 kr på ett år fast det har varit stora förändringar på husets standard. Finns det något sätt att kringgå detta då de största förändringarna är gjorda under dessa åren. Håller på att gå igenom alla kvitto som finns och kommit till 1964. De åtgärder som är gjorda under denna tiden hade lätt kommit upp i runt 200000 kr i dagens penningvärde.
Hej Kurt.
Tyvärr så får man inte räkna om till dagens penningvärde.
Det är inte mycket att göra tyvärr med så gamla kvitton när summorna är så små.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Tack för ett tidigare svar om vinstskatt! Har en fråga som rör uppskov. Jag har tänkt ansöka om uppskov från en BR-försäljning som skedde 2017. Mäklaren säger att jag då måste köpa en ny bostad senast sista december 2018.
Vad händer om jag inte köper ny bostad innan 2018 är slut? Jag antar att man får betala för detta, hur mycket rör det sig om?
Om lägenhetspriserna sjunker och känner att jag inte behöver uppskovsbeloppet, kan jag betala in beloppet då även fast jag ansökt och fått uppskov?
Hej såg att man kan dra av om man bygger en ny altan oavsett om man säljer om 5,10 eller 15 år.
Är det samma sak om man asfalterar för parkering samt för stenläggning av tex en gång och om man lägger gräs samt sätter häck?
Är det hela summan man får tillbaka när man drar av det eller delar utav summan?
Har precis köpt ett nyproducerat kedjehus så har ingen möjlighet att använda mig utav rot-avdraget.
Kräver skatteverket att man redovisar detta med kvitton eller kan man göra det trots att man har tappt bort kvitton?
Med vänlig hälsning, Mikael
Hej Mikael.
Du behöver ha någon sorts bevis på att du haft de kostnader som du drar av.
Skatteverket gör stickkontroller och om du blir utvald så ber Skatteverket dig att skicka in kvitton eller fakturor på de belopp du dragit av. Du kan också välja att ”yrka öppet”, dvs skriva på din deklaration att du gjort avdrag där du saknar kvitton. Då blir dock risken större att du blir kontrollerad.
När du gör ett avdrag så minskar du din vinst med det belopp som du drar av.
Vinsten skall i sin tur beskattas med 22%.
Om du minskar din vinst med 100.000 kr så innebär det att det är 100.000 kr som du inte behöver betala skatt på.
Dvs du minskar din skatt med 22.000 kr.
Jag hade absolut lagt asfalteringen, stenläggningen, gräs osv som ny- till- och ombyggnad. Då spelar det ingen roll om det var över 5 år sedan det gjordes.
Men det är ju först när du säljer bostaden som du kan dra av dessa saker.
Mvh admin på EKonomifokus
I samband med försäljning av huset funderar jag på om gymutrustning som följde med huset är avdragsgill. Jag byggde om ett rum i källaren för några år sedan till ett hemmaspa med bubbelbad och bastu samt också löpband och crosstrainer. Vad jag förstår så är ombyggnationskostnaderna avdragsgilla men är också utrustningen det?
Hej Hasse.
Nej sådana lösa prylar är inte avdragsgilla tyvärr.
Löpband och crosstrainer räknas som lösöre.
Bubbelbad, bastu osv är avdragsgillt precis som du säger.
Mvh admin på Ekonommifokus
Hej!
Då vi köpte vårt radhus fanns mest bara kirchkål i vår trädgård. Vi har fixat till den med fruktbuskar, miniträd samt massor av blomsterlökar och perenner. Kan vi dra av kostnaden i deklarationen då vi nu har sålt huset efter 5 år, för de växter samt jord till de rabatter som vi skapat ( vid utgrävningar fanns knappt någon matjord, mest stora stenar)
Mvh Sussi och Sören
Hej Susanne.
Jag hade absolut testat att dra av dessa saker som Ny-till- och ombyggnad.
I min värld är det en grundförbättring som ni har gjort.
Jag kan inte se att ni skulle få någon straffskatt för detta avdrag om Skatteverket skulle motsätta sig det.
I min värld riskerar ni endast i värsta fall att avdraget nekas av Skatteverket.
Just trädgårdsarbete är ju avdragsgillt som RUT-avdrag om man anlitar en firma som gör det.
Men materialet, dvs buskarna, lökarna, jorden osv skulle jag testa att dra av i deklarationen vid försäljningen.
Det gäller såklart att ni har kvar kvitton eller fakturor på utläggen ifall Skatteverket ber att få in dessa.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej.
Vi satte in persienner i den bostad som vi sålde. Får vi dra av på den kostnaden från vinstskatten?
Såg att någon ovan ställde liknande fråga men vill dubbelkolla. Få jag dra av på överlåtelseavgiften?
Hej Helen.
Ja persienner är avdragsgilla och även överlåtelseavgiften.
Mvh admin på Ekonomnifokus