Frågelista till mäklaren inför visningen av bostadsrätt (köpa bostad)

Hyresvärdar i Sverige

Börja med att alltid kika igenom bilder och läs på ordentligt om bostaden innan du går på visningen. Läs igenom våra guider om vad du ska tänka på innan du köper en bostad. Skriv sedan ner frågor och funderingar som du tänkt ställa till säljaren/mäklaren långt innan du ska på visningen.
Ju mer du planerar, desto bättre bostadsaffär kommer du göra.

OBS läs först igenom annonsen för bostaden ordentligt och se om du kan finna svar där först. Du slipper då ställa en massa frågor i onödan.

Viktiga frågor att ställa på visningen

1. Finns det tillgång till kvalitetsdokument på renoveringar:
Våtrumsintyg, fakturor, kvitton, bilder och övriga handlingar.

2. Fråga om bostadsrättsföreningens underhållsplan:
Är det någon/några renoveringar planerade under kommande år. Skall balkonger, fasad eller något annat renoveras. Fråga också om vad som blivit renoverat de senaste åren tillbaka.

Stora kostnader för bostadsrättsföreningen är bland annat

 • Tak
 • Stambyte – Ledningar och rör som leder avloppsvatten och tappvatten
 • Fönster och bjälklag
 • Fasad och balkonger

3. Hur värms lägenheten upp? Är det direktverkande el så kolla hur gamla elementen är. Skulle det vara en gammal oljepanna, räkna då med att föreningen troligtvis kommer att behöva installera något bättre alternativ som är mer miljövänligt.
Fjärrvärme behöver du inte fråga något om direkt och detsamma gäller bergvärme.

4. Om värmen inte ingår i månadsavgiften. Hur mycket kostar det att värma upp bostaden? I Normalfallet ligger kostnaden på ca 600 kr – 1000 kr per månad för en normal bostadsrätt som inte är större än 110 kvm.
Skulle denna kostad ligga långt över det normala så kan detta bero på en ineffektiv uppvärming dålig isolering runt fönster, samt föråldrade fönster.

Hur är tillgången till parkering/garage? Är det lång kö för att få en plats?
Till hur många bilar kan man få p-plats? Finns det el uttag för motorvärmare och kupéfläkt?

Finns det några störande restauranger, gym, festlokaler eller annan aktivitet som bryter mot det vanliga i området och för oväsen?

Finns det samlingslokaler eller andra gemensamhetsutrymmen i bostadsrättsföreningen?

Värt att kolla upp noggrant

– Hur stora lån sitter föreningen på. Och när ska dessa läggas om. Detta är en punkt många struntar i, den kan verka komplicerad och tråkig. Men det är väldigt viktigt att föreningen har en bra ekonomi inför framtiden.

-Har bostadsrättsföreningen några hyresintäkter från hyresrätter eller lokaler som man äger?

Skaffa alltid lånelöfte innan visningen

Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

2 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Jag är i säljartankar på min bostadsrätt. Nu i vinter har bostadsrättsföreningen byggt ut och glasat in alla balkonger, jag vet att man inte får dra av för ”bygget nån annan bekostat” men nu ska vi betala balkongavgift, antingen per månad (i 20 år) eller betala av hela summan. Kan man göra avdrag för de man betalat i balkongavgift eller räknas de som hyra?

  //Tack för all matnyttig info

  • Hej Malin.

   Det beror på vad balkongavgiften går till. Om den går till att betala av på föreningens lån så kommer summan som du betalat in i balkongavgift att räknas som kapitaltillskott och därmed bli avdragsgill.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here