Börja med att alltid kika igenom bilder och läs på ordentligt om bostaden innan du går på visningen. Läs igenom våra guider om vad du ska tänka på innan du köper en bostad. Skriv sedan ner frågor och funderingar som du tänkt ställa till säljaren/mäklaren långt innan du ska på visningen. Ju mer du planerar, desto bättre bostadsaffär kommer du göra.
OBS läs först igenom annonsen för bostaden ordentligt och se om du kan finna svar på dina frågor där först. Du slipper då ställa en massa frågor i onödan.
Viktiga frågor att ställa på visningen
- Finns det tillgång till kvalitetsdokument eller garantier på renoveringar?
Våtrumsintyg, fakturor, kvitton, bilder och övriga handlingar på tidigare renoveringar är viktigt ifall det senare uppkommer problem. - Har föreningen en underhållsplan?
Jobbar styrelsen med den kontinuerligt? Är den upprättad av fackperson eller av styrelsen själva? Är det några stora och kostsamma renoveringar planerade kommande år? Exempel på sådana kan vara fasadrenovering, takbyte, stambyte eller omdränering. Fråga också vilka renoveringar som gjorts de senaste 5 åren.Stora kostnader för bostadsrättsföreningen kan vara bland annat:
Tak
Stambyte – Ledningar och rör som leder avloppsvatten och tappvatten
Fönster och bjälklag
Fasad och balkonger
Dränering - Hur värms lägenheten upp?
Är det direktverkande el så kolla hur gamla elementen är. Skulle det vara en gammal oljepanna, räkna då med att föreningen troligtvis kommer att behöva installera något bättre alternativ som är mer miljövänligt. Fjärrvärme behöver du inte fråga något om direkt och detsamma gäller bergvärme. - Om värmen inte ingår i månadsavgiften:
Hur mycket kostar det att värma upp bostaden? I Normalfallet ligger kostnaden på ca 600 kr – 1000 kr per månad för en normal bostadsrätt som inte är större än 110 kvm. Skulle denna kostnad ligga långt över det normala så kan detta bero på en ineffektiv uppvärmning, dålig isolering runt fönster eller föråldrade fönster. - Hur är tillgången till parkering/garage?
Är det lång kö för att få en plats? Till hur många bilar kan man få p-plats? Finns det el uttag för motorvärmare och kupéfläkt? - Finns det några störande ljud eller aktiviteter i närheten?
Restauranger, gym, festlokaler eller annan aktivitet som bryter mot det vanliga kan föra oväsen. Andra vanliga orsaker till störande ljud är entrédörr, hisschakt och ventilationsfläkten som vanligtvis är placerad på vinden högst upp i huset. Dessa typer av störande ljud skiljer sig kraftigt beroende på vilket våningsplan lägenheten är placerad samt hur gammal bostaden är. - Finns det samlingslokaler eller andra gemensamhetsutrymmen i bostadsrättsföreningen?
- Hur stora lån har föreningen?
När ska lånen läggas om? Detta är en punkt många struntar i. Den kan verka komplicerad och tråkig men det är väldigt viktigt att föreningen har en bra ekonomi. Detta kan man inte förvänta sig att mäklaren vet på rak arm. Be om att få en årsredovisning som du kan analysera. - Har bostadsrättsföreningen några hyresintäkter från hyresrätter eller lokaler?
Vissa föreningar äger lokaler eller hyreslägenheter som hyrs ut. Detta är fina tillgångar som ger hyresintäkter till föreningen.
💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.
Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej!
Jag är i säljartankar på min bostadsrätt. Nu i vinter har bostadsrättsföreningen byggt ut och glasat in alla balkonger, jag vet att man inte får dra av för ”bygget nån annan bekostat” men nu ska vi betala balkongavgift, antingen per månad (i 20 år) eller betala av hela summan. Kan man göra avdrag för de man betalat i balkongavgift eller räknas de som hyra?
//Tack för all matnyttig info
Hej Malin.
Det beror på vad balkongavgiften går till. Om den går till att betala av på föreningens lån så kommer summan som du betalat in i balkongavgift att räknas som kapitaltillskott och därmed bli avdragsgill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån