Sälja eller köpa först – Bostad

2

Den eviga frågan som uppstår när man skall byta bostad, skall man sälja eller köpa först?
Det finns inget givet svar. Vilket alternativ som är bäst skiljer sig från person till person.
Det har att göra med vilka förutsättningar man har ekonomiskt. Ibland har man inget val, ibland måste man sälja först och sedan köpa en ny lägenhet eller ett nytt hus.
Vi skall i denna artikel gå igenom de olika alternativen samt vilka fördelar och nackdelar som de olika alternativen innebär.

Köpa först och sälja befintlig bostad efteråt

Detta är det trygga alternativet. När du väljer att köpa först så riskerar du aldrig att stå utan bostad. Du köper en ny lägenhet eller ett nytt hus och kan sedan i lugn och ro sälja din gamla bostad. Detta alternativ kräver att banken ger dig ett lånelöfte utan villkor.
Banken måste godkänna att du kommer att äga två st bostäder samtidigt.
Banken räknar då på att hushållets inkomster skall kunna täcka kostnaderna för båda bostäderna under en längre tid. Banken räknar då på ett ”värsta scenario”, dvs att du inte får sålt din gamla bostad och blir sittandes med två bostäder som du skall betala månadsavgift, räntekostnader, driftskostnader osv för.
I dagens marknad behöver man sällan oroa sig för att inte få sin nuvarande bostad såld men man kan aldrig garantera att man får det slutpris som man vill ha/behöver.

Nackdelen med att köpa först och sälja efteråt är att du sitter i en helt annan sits när du säljer din befintliga bostad.
Du är oftast ganska pressad att sälja din gamla bostad och du vill att det skall gå snabbt för att undvika dubbla boendekostnader. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så finns risken att du till slut får sälja bostaden till ett pris som du inte är nöjd med. Det kan ibland uppstå mindre svackor i bostadsmarknaden där köparna helt plötsligt minskar under några veckor/månader. Hamnar du i en sådan dipp så ökar risken för en mindre lyckad bostadsförsäljning.

Fördel:
Tryggt – Du riskerar inte att stå utan bostad

Nackdel:
Risk finns att du inte får ut det slutpris som du vill ha på grund av tillfälligt svag marknad

Sälja först och köpa ny bostad efteråt

Detta är alternativet för dig som verkligen vill vara säker på att du får ut det slutpris som du behöver/vill ha. Genom att sälja först så försäkrar du dig om att du inte behöver sälja bostaden till ett underpris. Om du har otur och hamnar i en tillfällig svacka på marknaden så kan du i lugn och ro dra tillbaka försäljningen och sedan göra ett nytt försök när marknaden tagit fart igen.
Om du väljer att sälja först bör du se till att sätta tillträdesdatum långt fram i tiden.
Du riskerar annars att stå utan bostad när det är dags att lämna över nycklarna till din köpare. Se till att ha en plan B om du väljer att sälja först.

Detta är även det alternativ som banken ibland kräver av dig för att du skall få lånelöftet av banken till den nya bostaden. Om bankens kalkyler visar att din/er inkomst inte räcker till att driva runt två bostäder samtidigt så kommer banken att ge dig ett lånelöfte med ett så kallat försäljningsvillkor. Ett försäljningsvillkor innebär att du måste ha ett bindande köpekontrakt/överlåtelseavtal på din nuvarande lägenhet innan du får tillträda din nya.
Om du inte har ett bindande avtal så kommer banken inte att låna ut pengarna till din nya bostad.

Även om du får ett försäljningsvillkor i ditt lånelöfte så kan du köpa en bostad först, innan du sålt din gamla. Då krävs det dock att du/ni skriver in ett försäljningsvillkor eller även kallat förbehåll i avtalet när du köper din nya bostad.
Villkoret/förbehållet ger dig som köpare ”öppet köp” under en bestämd tid. Du har då tid på dig att sälja din befintliga bostad.
Om du inte lyckas sälja din befintliga bostad så går hela köpet tillbaka.
Detta brukar tyvärr inte säljare gå med på i dagens marknad då det innebär en risk för säljaren eftersom köpet riskerar att gå tillbaka. Säljaren står isåfall på noll och för börja om från början. I dagens marknad väljer säljaren oftast en budgivare som inte har något försäljningsvillkor, trots att den budgivaren inte vill betala lika mycket som du.
Eventuell handpenning som erlagt betalas tillbaka i sin helhet till dig som köpare.

Fördel:
Du försäkrar dig om att få ut det slutpris som du önskar för din bostad

Nackdel:
Du riskerar att stå utan bostad om du inte hittar en ny att köpa innan du skall lämna över nycklarna till din gamla bostad.

Oavsett vilket alternativ du väljer – börja i rätt ände

Oavsett vilket alternativ du väljer så bör du börja i rätt ände.
Börja med att ta kontakt med mäklarna i ditt område/kommun.
Se till att få en kostnadsfri värdering av din nuvarande bostad och lägg upp en plan tillsammans med en mäklare. Att ha en plan innebär att du hela tiden ligger steget före och slipper stress samt dåliga beslut.
På den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se kan du enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få offerter från de olika mäklarna i ditt område. Du kan sedan använda dessa offerter för att välja ut vilken/vilka mäklare du vill ta ett möte med. Du kan även använda offerterna när du skall förhandla om mäklararvodet med din mäklare. Se till att du får den bästa mäklaren men även att du inte betalar ett överpris för tjänsten.

Du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare och det är helt gratis.

2 KOMMENTARER

 1. Hejsan.

  Mycket bra artikel om ett komplicerat ämne.
  Man vill ju inte sälja innan man har någonstans att flytta till så man riskerar att stå på gatan.
  Samtidigt, om man köper en ny bostad kommer man att vara super-nojig över att inte få sålt sin gamla bostad.

  Jag står i detta val just nu och tackar ödmjukast för denna artikel!

  Mvh Jossan

  • Hej Jossan.

   Tack för din kommentar. Det är inte det enklaste valet och det beror såklart på hur man är som person också. Om man är en person som vågar chansa osv. Lycka till med bostadsaffärerna!

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here