Hem Ekonomi Låna pengar utanför Sverige

Låna pengar utanför Sverige

13
Låna pengar utanför Sverige

Vanligtvis finns det ingen anledning att låna pengar i ett annat land om man bor och jobbar i Sverige. Vi har nämligen väldigt låga räntor både på privatlån och bolån hos våra svenska banker. Det beror på att vår reporänta i Sverige ligger på den låga nivån -0,5 %, alltså minusränta. I Norge ligger just nu styrräntan på +0,5%. Räntan på privatlån skiljer sig drastiskt åt mellan länderna. Läs gärna mer hos Riksbanken ifall du vill veta mer om hur reporäntan fungerar. Tänk på att dagens räntor inte kommer ligga på denna låga nivå för evigt. Vi kommer se stigande räntor inom en snar framtid och det kommer påverka din ekonomi och de lån du tar.

I denna artikel kan du se skillnaden på att välja ett privatlån i Norge respektive Sverige.
Du som läser detta kanske har ett behov av att låna pengar i Norge. Det är nämligen väldigt många svenskar som tar sig över gränsen och arbetar i Norge under en längre tid. Vi ska nu undersöka hur det hela fungerar och vad som krävs av dig som svensk för att låna pengar hos de norska bankerna.

Källa: Informationen i artikeln är hämtat hos norskkreditt

Privatlån hos Nordea jämförelse

Vi tänker jämföra ett privatlån hos Nordea i Sverige och Norge för att visa de stora skillnader som råder. I Norge är ordet forbrukslån men annars är det inga stora skillnader förutom att man inte kunde välja privatlån med 10 års avbetalning utan endast 5 år i Norge. Vi kan alltså i Norge se hårdare krav på kortare avbetalningstider.

Privatlån i Sverige

Här valde vi att låna 100 000 kr med en låneperiod på 5 år. Det totala slutbeloppet blir efter 60 månader 113 996 kr. Vi får en effektiv ränta på 5,67 %.

Privatlån i Norge

I det norska räkneexemplet får man ingen snabb överblick på vad totalkostnaden blir på lånebeloppet trots att vi valt samma bank. Vi väljer här att låna 100 000 Nok med en låneperiod på 5 år. Det totala slutbeloppet blir 131 186 Nok. En viss skillnad i valuta kurser råder här men exemplet är grovt räknat och tar inte hänsyn till valutakurserna.

Låna pengar i Norge som svensk

Det förekommer att svenskar vill låna pengar i Norge av olika anledningar. Det brukar ofta vara svenskar som tänkt arbeta och stanna kvar under en längre period i landet. Det kan då till exempel behövas privatlån till bilköp och kontantinsats till ett lägenhetsköp. De svenska bankerna kan i många fall neka dig lån om du inte längre befinner dig inom landet. Men vad krävs då för att kunna låna pengar från de norska bankerna? Vi sökte lite efter information och hittade sajten www.norskkreditt.no. Här finner man information om alla olika typer av lån och enkelt hittar det mest prisvärda lånen. På sajten ser du forbrukslån som är det norska ordet för blancolån eller privatlån. Kärt barn har många namn, men vi tycker faktiskt att det norska ordet forbrukslån passar väldigt bra till ändamålet.

Vilka krav ställer norska banker vid utlåning

 • Att du är registrerad i Norge och har ett nationellt personnummer
 • Du behöver minst ha en årsinkomst på 220 000 kr innan skatt
 • Ålder över 20 år
 • Nuvarande adress skall vara i Norge
 • Du kan efter 6 månader med D-nummer låna pengar i Norge
 • Norska banker gör en kreditkontroll på dig och ser då om du har lån eller skulder i Sverige eller annat land
Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

13 KOMMENTARER

  • Hej Anneli.

   Låna i en norsk bank om du vill kunna ha bostaden som säkerhet för lånet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Memo.

   Om du har många små lån så borde du försöka baka ihop dom till ett enda stort lån, ett samlingslån.
   Kika in på Lånekoll.se och gör en ansökan om att samla lån. Det är mitt tips. Det brukar bli mycket billigare att ha ett enda stort lån än flera små lån.

   Mvh admin på EKonomifokus

 1. Hej jag har många smål lån jag vill låna pengar utanför Sverige men jag har hittat nån från face som ska hjälpa till men jag vet inte dom kommer hjälpa till eller inte. Dom vill jag ska betala avgift för detta dom är riktiga eller dom flaska

  • Hej Memo.

   Det låter lurigt.
   Jag hade nog undvikit det där om jag var du.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Vill hjälpa min dotter som arbetar och bor i Norge att kunna att kunna köpa en bostad. Jag bor själv och arbetar i Sverige. Vilket är bästa sätt för mig att låna och hjälpa min dotter med detta.

  • Hej Irena.

   Det bästa är att prata med din svenska bank först och fråga om de lånar ut pengar till bostadsköp i Norge.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej,
  Jag har flera sekunder, svårt att samla de i en och samma bank, då de kollar inkomster. Hur kan jag då söka lån utanför Sverige?
  Länk?

  • Hej Rose.

   Jag har tyvärr ingen länk till dig och jag kan tyvärr inte hjälpa dig med denna fråga då jag saknar kunskap inom ämnet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.
  Finns det något annat av våra grannländer som man som svensk medborgare bosatt och jobbar i Sverige kan ansöka om privatlån.
  Tänkte när vi är med i EU att det öppnar upp även detta utbud.
  MVH Kent

  • Hej Kent
   Helt klart är det enklare att låna pengar utomlands efter att vi gått med i EU. Den vanligaste anledningen till att människor söker lån utomlands är för att de nekas hemma pga skulder de ej kan betala. Man kanske vill ta ett privatlån för att baka in fler små lån med höga räntor. Men banker utomlands lånar inte ut pengar utan säkerhet. De kollar upp din ekonomi precis som de svenska bankerna. Men visst kan du ta ett privatlån inom EU om du har en god ekonomi. Men tänk på att du har en valutarisk och lånet kan bli dyrare en hemma, sen speciellt farligt om du lånar större summor som ett bostadslån. Läs gärna mer på denna sajt om Europa regler vid lån.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här