Skriva kontrakt med en köpare efter budgivningen – sälja bostad

Skriva kontrakt på bostad

Budgivningen är nu avklarad och en ”vinnare” är utsedd.
Vinnare är oftast den spekulant som har det högsta budet när budgivningen är klar. Du som säljare dock alltid rätt att välja vilken spekulant som du vill sälja till.

Hur du som säljare skall tänka inför kontraktsskrivningen

Som säljare vill du att en kontraktsskrivning sker så snart som möjligt efter det att budgivningen är avklarad. Det är ju inte förrän kontraktet är skrivet som affären är i hamn. Om det går för lång tid mellan budgivning och kontraktsskrivning så kan den tilltänkta köparen ångra sig eller komma på andra tankar. Har man riktig otur så dyker det under tiden upp någon liknande bostad på annons som din köpare gillar bättre.

Du och köparen skall nu via mäklaren komma överens om vilket datum som köparen skall få tillträde till bostaden samt det skall diskuteras om köparen har andra krav/önskemål för köpet. Om du känner att köparens krav/önskemål inte stämmer överens med dina egna så kan du alltid välja att sälja till någon av de andra budgivarna om dessa kan anpassa sig bättre till dina önskemål. Oftast krävs det då tyvärr att du går ner i pris på bostaden för att någon annan budgivare skall vara intresserad. Det normala är därför att den med högst bud köper bostaden.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Skriva köpekontrakt/överlåtelseavtal

Köpare, säljare och mäklare ses på mäklarens kontor och skriver kontrakt och alla tillhörande papper och bilagor. Kontraktet beskriver alla villkor vid försäljningen såsom pris, tillträdesdatum osv. Kontraktskrivningen innehåller följande dokument:

Kontraktet/överlåtelseavtalet
Det viktigaste dokumentet i hela affären. I kontraktet står det vilket pris du säljer bostaden för, vilket datum tillträde till bostaden skall ske osv.

Depositionsavtal
Ett avtal som reglerar var, när och hur handpenningen skall deponeras/sättas in.
Handpenningen är normalt sett 10% av priset på bostaden. Handpenningen skall normalt sett betalas in inom 14 dagar från kontraktskrivningen.
Den sätts in på mäklarfirmans klientmedelskonto. Mäklaren betalar sedan ut handpenningen till dig som säljare.

Objektsbeskrivning
En beskrivning av vad det är du säljer. Här finns informationen om själva bostaden. Du som säljare är ansvarig för att objektsbeskrivningen stämmer så kika igenom den noga innan den signeras.

Ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen
Man måste som köpare godkännas av bostadsrättsföreningen för att köp av bostadsrätt skall gå igenom. Bostadsrättsföreningen kräver att man har en inkomst samt att man inte har massor av betalningsanmärkningar. Föreningen kan i vissa fall neka ansökan och köpet av bostaden går då tillbaka. Handpenningen betalas då tillbaka till köparen i sin helhet.
Föreningen har enbart rätt att neka någon på ekonomiska grunder.

Budgivningslista
Enligt lag skall köparen få en lista med namn och telefonnummer på samtliga budgivare.

Välj en mäklare som du kan lita på

Se till att välja en mäklare som du kan lita på. Då behöver du inte vara lika orolig för att något skall bli fel i kontraktet. Se till att välja den mäklare som du tror kan hantera alla moment i en bostadsaffär på bästa möjliga vis och som du kan lita på. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Gå vidare till steg 9 i vår sälja bostad guide. Där kan du läsa om hur tillträdet går till när du säljer din bostad. Läs även vad du skall tänka på inför tillträdet.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here