Sälja fritidshus & sommarstuga

Sälja fritidshus

Att sälja fritidshus/sommarstuga går till på samma sätt som att sälja vanliga hus. Det finns dock två stycken skillnader:

1. Man kan inte göra uppskov på vinstskatten till eller från ett fritidshus
2. Man behöver ej en energideklaration vid försäljningen

Utöver dessa två punkter är försäljningsprocessen precis den samma som vid en vanlig försäljning av ett hus.

Guide: Sälja fritidshus eller sommarstuga

När på året är det bäst att sälja?

  • Sommarhus & torp säljs bäst på våren och sommaren (bäst runt påsk)
  • Fjällstugor säljs bäst på hösten

Passa på att låta mäklaren ta bilder på ditt fritidshus när naturen runt om är som finast. Då kan du använda bilderna till marknadsföringen oavsett när du väljer att sälja.

Sälja med eller utan mäklare?

Du kan välja mellan att sälja själv eller anlita en mäklare. Vi rekommenderar att anlita en mäklare så länge ditt fritidshus har ett marknadsvärde som överstiger 500 000 kr.

Gratis mall för köpekontraktet om du inte vill anlita mäklare

Gratis mall köpekontrakt för fastighet
🔗 Ladda ner gratis mall som PDF-fil
🔗 Ladda ner gratis mall som Word-fil

Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.

Ni kan köpa en färdig juridiskt korrekt avtalsmall på Juridiskadokument.nu för några hundralappar och då ingår hjälp med att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få till avtalet rätt så att man slipper problem i efterhand.

Mäklararvode fritidshus

Eftersom försäljningar av fritidshus går till på samma sätt som villaförsäljningar är mäklarnas arvoden och provisioner likvärdiga vid dessa försäljningsprocesser. Vi ger exempel på normala och rimliga nivåer på mäklararvodet i vår djupgående artikel om: Mäklararvode

💡 Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Ansvar som fritidshus-säljare

Som säljare av ett fritidshus har du samma ansvar som vid en vanlig husförsäljning, dvs:

  • Ansvar för dolda fel i 10 år
  • Ansvar för eventuella felaktiga uppgifter som lämnas till köparen

Inför försäljningen bör du ta fram ritningar, pantbrev, avloppsanläggning, renoveringskvitton och info om eventuella servitut och arrenden. Om huset har egen brunn kan du även ta fram dokument för vattenprover. Har du inte det kan det vara värt att ordna det innan du säljer.

Se till att dina spekulanter och din köpare får så mycket information som möjligt om huset så slipper du risker att bli ersättningsskyldig i efterhand.

Att fixa innan försäljningen

Se till att göra huset så fint som möjligt inför försäljningen. Ju finare du gör desto högre blir slutpriset. Prata med en mäklare om du vill ha tips på eventuella värdehöjande renoveringar du kan göra innan du säljer.

De flesta svenskar vill ha ett riktigt badrum med dusch och riktig toalett i sina fritidshus. Har du inte det kan det vara värt att räkna på om det kan vara värt att renovera badrummet innan försäljningen.

Det är lika viktigt att du gör det fint på utsidan som på insidan. Om du inte känner att du har koll på hur du skall inreda fritidshuset eller fixa till tomten kan det vara värt att anlita en stylist & en trädgårdsmästare som hjälper dig.

Skatt vid försäljning av fritidshus

Fritidshus beskattas på samma sätt som vanliga hus, dvs skatten är 22% på eventuell vinst. Du får göra avdrag för renoveringar, försäljningskostnader osv för att minska vinsten som skall beskattas.

Den enda skillnaden mot vanliga hus är att det inte går att göra uppskov till eller från ett fritidshus.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här