Sälja bostadsrätt vs sälja hus – skillnader

Sälja bostadsrätt vs sälja hus

Att sälja bostadsrätt eller att sälja hus, är det egentligen någon större skillnad?
Svaret är ja, det finns en del skillnader för dig som säljare.
De största skillnaderna handlar om ansvaret som du har som säljare för bostadens skick och eventuella fel.

Sälja bostadsrätt

När du skall sälja bostadsrätt så ansvarar du i princip bara för det inre skalet på bostadsrätten samt en eventuell altan eller uteplats. Men i grund och botten är du ansvarig för det inre i bostaden såsom kök, badrum, golv och väggar. El-dragningar och rördragningar kan även ingå i det ansvaret du som säljare av en bostadsrätt har.
Fasader, fönster rör-stammar osv ansvarar normalt sett bostadsrättsföreningen för.
Du behöver därför inte oroa dig för om det skulle uppstå sprickor i fasaden eller liknande. Det är bostadsrättsföreningens ansvar.

Sälja hus och annan friköpt bostad

När du skall sälja hus så ansvarar du för väldigt mycket mer än när du skall sälja en bostadsrätt. När du säljer hus så är du ansvarig för fasader, tak, dörrar, källare, dränering osv. Det är därför viktigt att det görs en noggrann undersökning av huset när det skall säljas. Antingen kan du som säljare av huset göra en såkallad förhandsbesiktning eller så kan du låta köparen av huset utföra besiktningen. En normal besiktning kostar ofta runt 15.000 – 20.000 kr och innefattar en så kallad okulär besiktning.
Läs mer i vår artikel om besiktningar.

Dolda fel bostadsrätt och dolda fel hus

Det skiljer lite i reglerna kring dolda fel när du skall sälja bostadsrätt mot om du skall sälja hus. Ansvar för dolda fel för dig som säljare av en bostadsrätt sträcker sig i 2 år.
Som säljare av ett hus är du ansvarig för dodla fel som uppstår i 10 år.
Läs mer i vår artikel om dolda fel.

Provision till mäklaren

Provisionen som du betalar till mäklaren är oftast 30-50% högre när du skall sälja hus vs när du skall sälja bostadsrätt. Detta beror på att det är mer jobb och ansvar för mäklaren att sälja en friköpt bostad.

Välj rätt mäklare och undvik problem

Se till att välja en mäklare med en gedigen kunskap om att sälja bostadsrätter eller sälja hus. Mäklarna är ofta indelade på mäklarfirmorna så att vissa säljer bostadsrätter och vissa säljer hus. Anlitar du en riktigt duktig mäklare så minskar du risken för att stöta på probelm i efterhand när affären är klar.
Använd den kostnadsfria hemsida Hittamäklare.se för att helt gratis inhämta offerter och för att jämföra mäklarna i ditt område. Jämför offerterna och välj sedan vilken/vilka mäklare som du vill ta ytterligare samtal. Tjänsten är som ovan nämnt helt gratis och man binder sig inte till något. Hittamäklare.se har även en topplista där man rankar mäklarna efter olika kategorier.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here