Ny bok: Det är busenkelt att välja rätt fond

Mer pengar för pengarna bok

Det finns massvis av böcker som beskriver avancerade strategier för hur man ska handla med aktier och fonder. Författarna till boken “Mer pengar för pengarna” menar dock att den strategi som faktiskt fungerar bäst är allt annat än komplicerad.

– All forskning visar att det enda som spelar roll är avgifter och tur. Turen kan du inte påverka, så det du ska göra är att köpa den billigaste fonden, säger författaren Andreas Runnemo.

Målet med boken “Mer pengar för pengarna” är att ge handfasta tips till den som tycker att ekonomi är ganska tråkigt, men som ändå vill få så bra ekonomi som möjligt. Boken går igenom områden som privat sparande, pension, bostadsaffärer, lån och försäkringar och visar hur man med några enkla tumregler kan spara stora summor pengar utan någon större arbetsinsats.

Författarna bakom boken ligger också bakom det oberoende rådgivningsföretaget Småspararguiden som förutom sin rådgivning är kända för sin branschkritik och sitt konsumentengagemang. Patrick Siegbahn, som är en av författarna, har grävt fram mer än ett tvivelaktigt fondupplägg och var bland annat den som avslöjade de affärer som ledde till åtalet mot personerna bakom Allra. Småspararguiden har också fått flera priser. Bland annat konsumentpriset Blåslampan som delas ut av Sveriges konsumenter och tidningen Råd & Rön. Med den här boken fortsätter författarna kombinationen av hård branschkritik och enkla, konkreta råd till konsumenterna.

– Sparande och pensioner är på samma gång väldigt komplicerat och väldigt enkelt. Att sätta sig in i finansiell teori och forskning och förstå hur allt hänger ihop är komplicerat. Att följa de vetenskapligt underbyggda råden är inte det. Det är som med mycket annat i livet. Att förstå precis varför det är bättre för små barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnsstol är säkert komplicerat, men de flesta av oss nöjer oss med att höra att expertisen är ganska enig och så gör vi som de säger. Sparande borde vara likadant, men finansbranschen är så bra på att krångla till saker och blanda bort korten att det i praktiken blir väldigt svårt för de flesta att göra rätt, menar Andreas.

Vi bad Andreas att dela med sig av sina tre viktigaste tips från boken:

1. Din personliga bankman är en säljare

Folk jobbar sällan gratis. Om någon erbjuder dig gratis finansiell rådgivning så är det med all sannolikhet inte rådgivning utan försäljning där “rådgivaren” tjänar pengar på att du köper dyra fonder. De allra flesta som kallar sig rådgivare är tyvärr säljare som får bra provisioner på att sälja dyra fonder. Endera får du lära dig tillräckligt för att välja fonder själv – vilket faktiskt inte är så svårt – eller så får du anlita en riktig, oberoende rådgivare som tar betalt för själva rådgivningen.

2. Välj aktiefonder för långsiktigt sparande

Ett område som finansbranschen krånglat till ordentligt är hur du ska välja om du ska placera pengarna på aktiemarknaden eller i räntefonder. Branschen pratar om risknivå, använder en teoretisk definition på risk som är helt verklighetsfrånvänd och ställer konstiga frågor för att försöka trycka in människor i riskmodellen. Den viktigaste är inte hur riskbenägen du är som individ utan din sparhorisont. Ska du ha pengarna när du går i pension om trettio år kan du räkna med att få i genomsnitt fyra gånger mer pengar om du placerar dem i aktiemarknaden och risken är dessutom mindre att du blir fattigpensionär. Däremot ska du välja ett tråkigt sparkonto om du tänkt köpa bostad om två år.

3. Välj billiga fonder

Det här var det som fick oss att starta Småspararguiden. När man pratar med experterna i branschen bakom stängda dörrar är det helt okontroversiellt att det viktigaste är att köpa billiga fonder. Till och med de som själva förvaltar dyra fonder brukar säga “i allmänhet har du förstås rätt, men just min fond är faktiskt riktigt bra”. En eller ett par procent låter inte så mycket, men betalar du två procent per år i fondavgift betalar du tio gånger mer per år än du behöver och på sikt blir det jättemycket pengar.

Boken hittar du på Bokus.se

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here